Marktrupper till Ukraina..?

Det hände något stort i Paris igår. Europa utmanade Putin där det gör ont, rakt in i hans spelnerv.

Kanske diskuterar vi marktrupper här i kväll…


Den franske presidenten sa efter ett möte om Ukraina med 27 länders regeringschefer*** och utrikesministrar att ”det är inte uteslutet att sända soldater till Ukraina.”

Att sända in soldater – det är en barriär som varit otänkbar hittills.
”Allt är möjligt om det behövs för att nå vårt mål som är att Ryssland får inte vinna det här kriget,” förtydligade Macron.

Macrons ord är tillräckligt böjbara för att klassas som ”strategic ambiguity,” alltså ett spel i geopolitisk tvetydighet där hans ord ska uttydas:
”Kanske lovade jag just att sända trupper, kanske gjorde jag det inte – vill du testa mig för att se?”
Det är meningen att Vladimir Putin ska undra.

Putin själv använder sig gärna av den här dubbelheten för att sprida osäkerhet. Under Ukraina-kriget har han inte minst gjort det kring kärnvapen.
”Kanske tänker jag använda kärnvapen i Ukraina, kanske gör jag inte – vill du testa?”
Hans uppenbara avsikt är att skrämma Ukrainas alla partners att hålla sig långt borta från kriget, att inte skicka större eller mer sofistikerad vapenutrustning till Ukraina.

Macron har just skickat tillbaka den bollen.

Viktigt i sammanhanget är att det var just den franske presidenten som nämnde möjligheten av att sända trupper.
Kom orden från ett litet europeiskt land, skulle Putin inte bry sig.
Hade Tysklands förbundskansler antytt det, hade responsen blivit ett flatskratt.

Hade Storbritanniens premiärminister gjort det, hade Putin inte heller tagit det på allvar. Britterna har en av Europas största och mest stridsvana arméer, britterna tvekar aldrig att sända sina soldater att slåss i främmande land men… de gör det i princip bara i sladden på USA.
Och USAs president Joe Biden har ju tydligt, högljutt och flera gånger uteslutit att det blir några amerikanska ”boots on the ground” så brittiska hot hade inte lämnat Putin sömnlös.

Men fransk militär är lika stridsvan som den brittiska, sänds ofta till främmande land när den franske presidenten vill sätta avtryck i någon konflikt någonstans. Frankrike tog för övrigt initiativet till att ställa upp 800 soldater i Ukrainas grannland Rumänien när kriget bröt ut.

När det kommer från Frankrike är hotet trovärdigt.
Frankrike skulle kunna mena allvar med att sända trupper.
I så fall helt säkert tillsammans med andra länder där Polen, Baltikum och Danmark vore rätt givna deltagare men Macron lät sig inte lockas ut på det slags spekulationer:
”Jag tänker inte upphäva tvetydigheten i kvällens diskussioner så jag nämner inga namn, jag säger bara att det nämndes som ett alternativ.”

Där är vi dock inte idag.
”Det finns inte idag konsensus på ett formellt och officiellt sätt om marksoldater. Men inget är uteslutet. Vi kommer göra allt för att Ryssland inte ska vinna det här kriget,” sa Macron.

Men är vi där imorgon?
Macrons tvetydighet var avsedd att sätta skräck i Putin, att få honom att kalkylera med risken att Europa tänker inte på några villkor ge upp Ukraina.

Putins krig har redan föst Finland och Sverige i Natos armar, fått Europa att mångdubbla försvarssatsningarna och att börja bygga upp en trygg bas av försvarsmateriel-tillverkning för att klara sig utan USA, har skapat oro och frustration i hans egna befolkning…
Kanske behöver Putin börja fundera på en utväg?


*** Statsminister Ulf Kristersson deltog inte, han hade en presskonferens i Stockholm om Natomedlemskapet men han sände sin utrikesminister Billström till mötet vars syfte var att sända en tydlig signal om att ingen ”Ukraina-trötthet” råder i väst.