Ylva Johansson har fått ett till synes omöjligt uppdrag som EU-kommissionär, att fixa en ny migrationspolitik sedan den förra kraschade 2015 och där varje förslag till lösning blockerats sedan dess. Men hon har fått oväntad hjälp i starten av högerextremisten Matteo Salvini, som i stället för att bli Italiens premiärminister blev utsparkad ur regeringen.
Tyska och franska regeringarna är så angelägna om att stötta den nya italienska regeringen att de banar väg för en uppgörelse för att rädda flyktingar på Medelhavet. Men det är lång väg till en ”New Pact on Migration and Asylum” som är Ylva Johanssons uppdrag. Samtidigt som hon måste hålla tungan rätt i mun för att inte sabba för en påbörjad S-omsvängning till en hårdare migrationspolitik på hemmaplan.

Ylva Johansson har skrivit ett 14 sidor långt svar på EU-parlamentets frågor inför utfrågningen på tisdag. Det handlar om att balansera på en slak lina, när hon lovar att samarbeta intimt med parlamentet samtidigt som hon vet att det är kompromisser mellan medlemsländernas regeringar som krävs för att få fram en ny EU-migrationspolitik.
En stor majoritet i EU-parlamentet har haft en helt annan hållning än EU-ministrarna. Men för att nå målet om en ny gemensam migrationspolitik måste hon få stöd i både parlamentet och bland regeringarna.
”I see collaboration with the European Parliament as a precondition for success and wish to continue this as a key part of my mandate”, försäkrar Ylva Johansson.
Den nominerade migrationskommissionären räknar själv upp den långa raden av åtgärder som man parlamentet och ministrarna enas om, och där det krävs ”den rätta balansen mellan ansvar och solidaritet, med pragmatiska och realistiska förslag”:
”It remains essential that we pursue a comprehensive approach, looking at the fight against irregular migration, strengthening the external borders, return policies, developing legal pathways, the integration of migrants and cooperation with our partners outside the EU. In all these areas, our humanitarian obligations will remain uppermost in my considerations. I will ensure that the new Pact on Migration and Asylum strikes the right balance between responsibility and solidarity and puts forward pragmatic and realistic solutions.”
EU-parlamentet har backat upp den avgående EU-kommissionens krav på att alla medlemsländer måste dela på ansvaret att ta emot asylsökande. Läget har varit totalt blockerat sedan en lång rad länder med Ungern i spetsen totalvägrat följa besluten om solidarisk omfördelning, och förvärrats ytterligare sedan Italien med högerextrema Legas ledare Matteo Salvini stoppat fartyg med flyktingar som räddats på Medelhavet.
I december i fjol gav även Ylva Johanssons företrädare Dimitris Avramopoulos upp. Men det avgångna parlamentet under ledning av bland andra svenska Cecilia Wikström fortsatte in i det sista att kräva hårda tag mot flyktingvägrarna Orban et cons.
Men veckorna innan Ylva Johansson troligen får ta över migrationsportföljen skymtas en öppning i det låsta läget. Matteo Salvini och hans parti har sparkats ur regeringen efter att ha misslyckats med att driva igenom ett nyval. President Emmanuel Macron har snabbt tagit initiativ till att stötta den nya italienska regeringen.
Det har diskuterats ända sedan 2016, men det var först nu som Macron lyckades få den tyska regeringen att lova delta i en ”Coalition of the Willing” som lovar ta emot asylsökande som räddats på Medelhavet till hamnar i Italien och Malta.

Visserligen var det endast ministrar från fyra länder på plats i Malta som lovade att delta i en solidarisk omfördelning. Men bland dessa fyra fanns Tysklands inrikesminister och tidigare CSU-ledare Horst Seehofer, som under flera år profilerat sig på löften om att stoppa flyktingar och kritisera Angela Merkels migrationspolitik.
“We are all of the same opinion that there must be a distribution of refugees, that we must not leave Italy and Malta here alone”, sade Seehofer enligt Guardian.
Nu sätter Frankrike och Tyskland press på övriga EU-regeringar att ansluta sig till denna Coalition of the Willing när migrationsministrarna möts den 7 oktober. Finlands regering som är EU-ordförande för närvarande deltog i mötet på Malta och kommer uppenbarligen att ansluta sig till ”koalitionen”. Det sätter press på den svenska regeringen att delta.
Ett nej från Sverige skulle dessutom försvåra Ylva Johanssons charmoffensiv mot EU-parlamentet när det ska ta ställning till om de nominerade kommissionärerna ska få grönt ljus.
Ylva Johansson lovar redan nu att hon som migrationskommissionär snabbt kommer att lägga fram ett förslag om ett ”temporärt arrangemang” för medlemsländer som vill delta i insatser för en solidarisk omfördelning av flyktingar som räddats på Medelhavet.
”I stand ready to consider a role for temporary arrangements among Member States to provide immediate and operational responses to urgent needs for the people on board and the Member States under the most pressure.”
Även om flera EU-regeringar nu är beredda att ta emot några asylsökande som räddats på Medelhavet är de flesta regeringar fortsatt i första hand inriktade på att förhindra flyktingar att komma till Europa.
EU-regeringarna har i dagarna förlängt ”Operation Sophia”, som ska bekämpa flyktingsmugglare och rädda flyktingar i nöd. Men sedan i våras ingår inget fartyg i EU-insatsen på Medelhavet. Matteo Salvinis ande svävar fortfarande över EU:s migrationspolitik.
Emmanuel Macrons politiska signaler på hemmaplan handlar om att skärpa migrationspolitiken. ”Frankrike får inte bli alltför attraktivt för migranter”, sade han i en intervju och lovade se över socialstöden till asylsökande och se till att de som fått nej till asyl snabbare skickas tillbaka.
På samma sätt vill S-ledningen att partiet ska byta fot och ställa sig bakom e skärpt migrationspolitik. Artiklar om hur ledande partiföreträdare banar väg med ”personliga inlägg”, delas i sociala nätverk av S-tjänstemän i Stefan Löfvens kansli. Tidigare S-ministern Aida Hadzialic talar om att ”kroka arm med M”. SSU-ordföranden Philip Boström vill slopa rätten att söka asyl. Det talas om att sätta ”tak”, civilminister Aradalan Shekarabi talar om en politik för att hålla migrationen ”på låga nivåer”.
Ylva Johanssons primära uppgift som migrationskommissionär kommer därför att vara frågan om hur EU ska förhindra att flyktingarna söker sig hit. FN har här varit mer framgångsrikt än EU. Den gångna veckan räddades de första migranterna från fruktansvärda förhållanden i Libyen, till läger i Rwanda.