Dagens Brexitkaos: Premiärminister May ber oppositionsledare Corbyn om hjälp – Corbyn ber förhandlingsmotståndare Barnier om hjälp

Ett år efter makttillträdet med beskedet att ”Brexit means Brexit” ber nu premiärminister Theresa May om råd från Labourledaren Jeremy Corbyn om vad Brexit egentligen innebär. Och Jeremy Corbyn är i sin tur på väg till Bryssel för att få råd av EU-sidans chefsförhandlare Michel Barnier om hur Storbritannien borde sköta Brexitförhandlingarna.

Det låter som manuset till en dålig såpopera, men är den tragikomiska verkligheten i ett politiskt drama som bara ser ut att få förlorare.

Theresa May förlorade sin parlamentsmajoritet i nyvalet den 8 juni och brittiska medier är fyllda av läckor om planer på att avsätta henne. Efter att ha säkrat majoritetsstöd i parlamentet med en uppgörelse med de ultrakonservativa nordirländska unionisterna gör premiärministern nu en ny helomvändning och sträcker ut en hand till huvudmotståndaren, Labour.

I morgon tisdag, den 11 juli, ett år efter att hon blev ny Toryledare kommer May i ett tal att mana till ett brett samarbete för att bygga ett Storbritannien efter Brexit. Stora delar av talet läcktes ut till medierna redan på söndagen, och tolkningen var densamma både i regerings- och oppositionspress, sammanfattat av konservativa Daily Telegraph: ”May’s cry for help to Corbyn”

“Come forward with your own views and ideas about how we can tackle these challenges as a country”, citerar Guardian från hennes kommande tal.

Mrs May will on Tuesday make a direct appeal to opposition parties to “contribute, not just criticise” and help “clarify and improve” her policies in the Commons instead of undermining them, skriver Daily Telegraph och citerar: “We may not agree on everything, but through debate and discussion – the hallmarks of our Parliamentary democracy – ideas can be clarified and improved and a better way forward found.”

Det är samma Theresa May som tidigare gått till domstol för att försöka förhindra parlamentet från allt inflytande över Brexitförhandlingarna och utträdesprocessen.

Nu kommer hon att be parlamentet, inklusive oppositionen om råd för att hjälpa regeringen att ”klargöra och förbättra” sin politik som ett led landets stolta ”parlamentariska demokrati”.

Det här är inget som Theresa May gör frivilligt, och hennes rådgivare bekräftar också för medierna att det främst handlar om att överleva som premiärminister med den smala majoritet regeringen har och risk för att missnöjda Toryparlamentariker inte kommer att vara beredda att stödja hennes politik:

Downing Street sources said her conciliatory tone reflected pragmatism about the new parliamentary arithmetic, which gives May a slender majority only with the support of the DUP, skriver Guardian.

Theresa Mays nya utspel stärker i stället bilden av kaoset i Brexitförhandlingarna på den brittiska sidan. För Laboursidan har heller ingen som helst aning om vad de vill att förhandlingarna ska leda till.

Det blir tydligt när Labourledaren Corbyn meddelar att han begärt att få träffa motparten, Michel Barnier den 13 juni. Corbyn vet inte vilken sorts Brexit han vill ha, och vill ha tips från EU-sidan.

Corbyn var en långvarig EU-motståndare som motvilligt gick med på att Labour stödde Remainsidan i förhandlingarna. Men i nyvalet den 8 juni var Labours linje att Storbritannien ska följa utslaget av folkomröstningen. Efter valet med en försvagad regering har Labour gått ut med olika linjer – Brexit-skuggministern Keir Starmer vill att UK ska kunna vara kvar på EU:s inre marknad, medan partiledaren Jeremy Corbyn säger att det är omöjligt, i tron att det innebär fullt EU-medlemskap:

“The single market is a concept that requires membership of the European Union so what we’re looking for is tariff-free access”, säger Corbyn till Bloombergs.

EU:s chefsförhandlare Barnier lär få ägna en stor del av sitt samtal med Jeremy Corbyn åt att undervisa den tidigare EU-motståndaren, till exempel om att ett land som Norge deltar fullt ut på EU:s inre marknad men inte är EU-medlem.

Orsaken till det här kaoset är ändå i första hand att verkligheten börjar ta sig in ända i brittiska regeringskansliet efter att förhandlingarna kommit igång.

Brittiska näringslivet varnar för milslånga lastbilsköer och stopp för investeringar om regeringen gör allvar av att lämna EU:s inre marknad.

Brittisk kärnkraftsindustri varnar för ”an alarming mess” efter Brexit om Theresa May gör allvar av talet om att bryta alla förbindelser med EU-domstolen.

Det brittiska Brexitkaoset ger naturligtvis EU27-sidan övertaget i förhandlingarna, och Michel Barnier talar om ett högt pris för UK att lämna EU:s inre marknad, som även kommer att bli kostsamt för EU.

Inför den första verkliga förhandlingsrundan den 17 juli om rättigheterna för EU-medborgarna i Storbritannien passar nu även EU-parlamentet på att tala om att det har sista ordet över förhandlingsresultatet genom att framföra hårda krav på fulla rättigheter för EU-medborgarna i Storbritannien.

”Det brittiska förslaget utgör en rejäl risk för att man inför ett andra klassens medborgarskap…..Europaparlamentet kommer att förbehålla sig rätten att förkasta ett avtal enligt vilket EU-medborgare, oavsett nationalitet, behandlas mindre fördelaktigt än i dag.”

Den viktigaste slutsatsen av dagens Brexitkaos är att förhandlingarna mellan Storbritannien och EU kommer att ta tid, mycket längre än de två år som stipulerats och som går ut den 19 mars 2019. Finansminister Philip Hammonds linje om en lång övergångsperiod där Storbritannien fortsätter att vara nära nog full EU-medlem några eller flera år ser ut som den räddningsplanka Storbritannien desperat behöver.