En 15-sidig Brexituppgörelse låg klar, EU-ordförande Donald Tusk deklarerade att han ”gillar måndagar”. Men när brittiska och irländska medier rapporterade om en seger för Irland gick det för långt för Theresa Mays nordirländska stödparti.
”Vi accepterar inte!”, deklarerade DUP:s ordförande Arlene Foster framför tv-kamerorna mitt under Theresa Mays lunch med EU-kommissionens Jean-Claude Juncker.
De planerade framgångseventen med pressträffar både på kommissionen och tvärs över gatan hos Donald Tusk, och presskonferens i Dublin med premiärminister Leo Varadkar, slutade för dagen i ett västgötaklimax.
– Det blev ingen uppgörelse i dag, beklagade Jean-Claude Juncker och försökte ge May råg i ryggen genom att deklarera att hon är ”en hård förhandlare”. Risken är dock att det snarast tolkas som ytterligare ett tecken på att kommissionen kört över Storbritannien.
Theresa May försäkrade att hon kommer tillbaka senare den här veckan, ”efter en del konsultationer”. Så var allt över; inga frågor fick ställas.
+ Den brittiska regeringen som från början avvisat alla krav på finansiell ersättning till övriga EU27 – ”They can go whistle”, som utrikesminister Boris Johnson formulerade det – sägs nu vara berett att betala 40-60 miljarder euro.
+ Theresa Mays upprepade löfte om att alla rättsskipning ska ske i brittiska domstolar sägs nu ha blivit en uppgörelse om att EU-domstolen ska få rådfrågas vid tvister om EU-medborgares rättigheter.
+ Regeringens entydiga besked att Storbritannien ska lämna både EU:s inre marknad och tullunion hade nu blivit ett åtagande om att Nordirland tills vidare ska fortsätta ha ”samordnade regler” med inre marknaden och tullunionen för att kunna upprätthålla samarbetet mellan nord och syd och skydda Långfredagsavtalet i Nordirland i avvaktan på det slutgiltiga avtalet mellan EU27 och UK.
Det tolkades som att Nordirland skulle förbli medlem på EU:s inre marknad. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon krävde omedelbart en liknande uppgörelse. Wales´regeringschef och Londons borgmästare började twittra om liknande undantag.
Unionistpartiet DUP, vars tio mandat ger Theresa May majoritet i parlamentet, gick ut och tog avstånd från specialregler för Nordirland. ”Vi accepterar inga avvikande regler som separerar Nordirland från resten av Storbritannien”. Samtidigt anklagade DUP den irländska regeringen för att ensidigt försöka förändra fredsavtalet på Nordirland.
Theresa May och Jean-Claude Juncker gav inga förklaringar till varför det inte blev någon uppgörelse på måndagen. De försäkrade båda att man gjort framsteg i utträdesförhandlingarna, men att ”2-3 frågor återstår”. Juncker sade sig vara övertygad om att det kommer att bli en uppgörelse före EU-toppmötet 14-15 december.
Nu tvingas Theresa May flyga hem och möta inte bara ilskna nordirländska unionister. Utan även de hårdföra Brexitanhängarna i hennes eget parti och i UKIP som anklagar henne för svek. May hade skaffat sig ett tillfälligt vapenstillestånd och auktoritet för att kunna göra en kompromiss och komma vidare i förhandlingsprocessen.
Nu är det oklart om ”fas ett” av Brexit kan avslutas vid EU-toppmötet. Där är då de övriga EU-ledarna ska avgöra om det skett ”tillräckliga framsteg” i förhandlingarna för att kunna gå vidare och börja diskutera den övergångsfas på cirka två år som UK-regeringen begärt efter 29 mars 2019 och det handelsavtal som följa därefter mellan EU27 och Storbritannien.