Det skakade till på världens finansmarknader och i hela EU-bygget när de höga domarna i tyska författningsdomstolen näpste EU-domstolen och ifrågasatte Europeiska Centralbankens rätt att stödja krisande euroländer.
Men nu två månader senare slutar affären med att tyska regeringen och Bundesbank gör en äreräddning av domstolen i Karlsruhe, och att en ny domare lovar att domstolen ska kliva ner från sina höga hästar framöver.
”Europeiska Centralbanken har överskridit sina befogenheter”, var beskedet från författningsdomstolen den 5 maj. Domarna i sina röda kappor och mössor tog sig rätten att överpröva EU-domstolens utslag, som den ansåg var så dåligt att det var ”ultra vires”. De anklagade också regeringen och tyska centralbanken för att ha brustit i sina åligganden genom att inte agera mot ECB.
De ärevördiga domarna i Karlsruhe applåderades av regeringen i Polen, som ansåg att de visat att medlemsländerna är suveräna att tolka EU:s fördrag.
ECB avfärdade utslaget och hänvisade till att man hade fått klartecken av EU-domstolen. Medan Angela Merkel och finansminister Olaf Scholz vred sina händer till att börja med av uppenbar oro för författningsdomstolens historiskt auktoritativa betydelse för tyska väljare.
Men efter några dagar började motoffensiven mot domarna i Karlsruhe. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som enligt egen utsago är i daglig kontakt med Angela Merkel, meddelade att kommissionen är beredd att dra tyska regeringen, dvs Merkel, inför EU-domstolen.
Det var kanske den hjälpande hand som behövdes för att tyska regeringen, partierna i parlamentet och centralbankens ledamöter skulle inse att de måste våga agera mot författningsdomstolen.
Sedan dess har det uppenbarligen varit en mängd underhandskontakter under ledning av Olaf Scholz för att desarmera författningsdomstolens bomb utan att öppet desavouera de höga domarna.
Europeiska Centralbanken publicerade ett mycket långt protokoll från ett sammanträde där man förklarar varför alla stödåtgärder är kloka och ligger inom bankens kompetens. Ett par dagar senare skickade finansminister Scholz ett brev till tyska parlamentet, förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble, där han skrev att ECB:s protokoll visar att centralbanken agerat proportionerligt och inom sitt mandat.
The ministry had reviewed ECB documents on the stimulus plan, passed on by the Bundesbank, and held numerous talks with the ECB and the Bundesbank in recent weeks, Scholz wrote. “In our view, the Bundesbank is allowed to participate,” Scholz wrote.
Med uppbackning av förbundsdagen och Bundesbank väntas Olaf Scholz de närmaste dagarna skicka ett brev till författningsdomstolen och förklara att regeringen anser att domstolens utslag är uppklarat.
Från Karlsruhe har det hörts några sura kommentarer när det börjat gå upp för domarna att de gjort bort sig. Domaren Peter Huber, som var föredragande för överprövningen av EU-domstolen, sade att ansvaret nu låg hos Bundesbank att avgöra om den tänker fortsätta delta i ECB:s stödåtgärder.
“The Bundesbank is bound by our decision, but it must determine on its own responsibility whether the ECB’s statement of reasons fulfils our requirements or not,” Huber said. “The Federal Constitutional Court is no longer involved.”
Men samtidigt hörs nya signaler från Karlsruhe om att författningsdomstolen kommer att rätta in sig i ledet och anpassa sig till EU-domstolen som den högsta instansen. Domstolens ordförande Andreas Voßkuhle, som anses ha politiserat författningsdomstolen, gick i pension efter det beramade utslaget. Ny domare blir Astrid Wallrabenstein, nominerad av De Gröna i förbundsdagen.
Hon har redan sagt i en intervju med Frankfurter Allgemeine att författningsdomstolen nu bör nöja sig med regeringens åtgärder och att ”alla bör komma över de skador de drabbats av”.
Sie hoffe jedenfalls, „dass sich die Dinge so letztlich in eine richtige Richtung entwickeln, und am Ende alle über gewisse Verletzungen hinwegkommen“. Wie im richtigen Leben gehe es darum, „wie man weitermacht, nachdem man aneinandergeraten ist“.
Astrid Wallrabenstein hoppas att den här pinsamma affären är över och deklarerar samtidigt att hon är för ett stärkt EU-samarbete.