Migranter eller arbetare? Nu släpps de in igen

EU-länderna har i all stillhet inlett en kapplöpning om vem som kan locka flest invandrare för att lindra en snabbt växande brist på arbetskraft.
Ja, inte alla.
Inte Sverige.


Ett skäl till att EU-länderna sent omsider accepterar en gemensam migrationspolitik är som sagt att vägen som nya migranter hittat runt i Europa, gjort att de flesta länder känner att de nog vinner mer än de förlorar på en uppgörelse.

Ett möjligt annat skäl är att flera EU-länder har upptäckt att de verkligen, verkligen behöver arbetskraft.
EU-arbetare går inte (längre) att locka i tillräckligt stor mängd. Så nu går insatserna ut på att dra till sig folk från hela världen,

Oväntat nog gäller detta till exempel Italien.
Premiärminister Giorgia Meloni leder ett ”post-fascistiskt” parti i en bred regeringskoalition tillsammans med bl a högerextrema partier som Lega och Forza Italia men agerar högst pragmatiskt när det gäller invandring.
Å ena sidan agerar hon hårdare än någonsin mot människosmugglare (30 års fängelse), å andra sidan har hon mer än fördubblat legal invandring jämfört med den förra regeringen.

Den italienska regeringen öppnar alltså via sin ”decreto flussi” för 82 700 legala invandrare enbart under 2023. Det här är ett sätt för Italien att hålla frukt/grönsaks- och jordbruksnäringen gående liksom hotell- och restaurangbranschen.

Polen slog 2021 rekord för femte året i rad bland EU-länder i hur många invandrare man tar emot (alltså, icke-EU-medborgare). Nära en miljon invandrare fick arbets- och uppehållstillstånd. Dit hör många filippiner och vietnameser som den polska regeringen aktivt rekryterar i deras hemländer att komma och jobba. Detsamma gäller för indier, den femte största invandrargruppen i Polen.
Men allra störst grupp har länge varit ukrainare, ryssar och belarusier.

Tysklands s-ledda koalition har just annonserat en ny invandringspolitik. Finansminister Christian Lindner beskriver den så här:
”Med detta lägger vi grunden för en nystart i migrationspolitik. Alla som kan bidra till landets ekonomiska framgång som kompetent arbetare är välkommen.”
Tyska regeringen räknar med att 60 000 arbetare från länder utanför EU kan lockas att komma.
Förutom diplomförsedda specialister som kommer med ett anställningserbjudande i hand, erbjuder Tyskland nu för första gången också chansen för kompetent folk (enligt ett särskilt poängsystem) att komma till Tyskland för att söka arbete.
Och så förlängs ett existerande tyskt erbjudande till Balkanländerna att komma och söka jobb på plats. 50 000 arbetare hoppas man på den här vägen.
Förbundskansler Scholz sparkade sedan i februari igång en kampanj i Indien för att locka invandrare till Tyskland och två ministrar sänds till Brasilien för att locka arbetare därifrån.

I Österrikes huvudstad Wien kallade arbetsmarknadsminister Martin Kocher i veckan till presskonferens för att berätta om en riskabelt stor arbetskraftsbrist i landet som hotar välfärden.
Den österrikiska regeringskoalitionen mellan högerkonservativa ÖVP och de Gröna, ska nu arbeta aktivt tillsammans med näringslivet för att försöka locka utländska arbetare att komma. Man frestar med ett ”rödvitt kort”, som likt det amerikanska gröna kortet ska ge innehavaren arbets- och uppehållstillstånd.

Spaniens socialistiska minoritetsregering går längst. De lockar sedan förra året illegala migranter med erbjudande om lagliga arbets- och uppehållstillstånd, bara de tar en kurs eller utbildning i något av Spaniens bristyrken.
Enbart under första halvan av 2022 fick 480 000 invandrare sina papper i Spanien.

Nederländerna mjukar upp sina regler mer försiktigt och tillåter sedan 2022 bland annat utländska studenter att stanna kvar i landet för att söka jobb samtidigt som man erbjuder nystartade företag chansen till arbetstillstånd för ledningen samt 15 anställda.
Den nederländska regeringen har en lista på cirka 8 000 nederländska företag som söker arbetskraft, gärna utländsk när nu ingen annan finns att få, vilka ges en enklare väg till arbetstillstånden.

Även i Sverige är arbetskraftsbristen sedan ett par år nu ett direkt problem. Det varnas för rekord i saknade jobbare.
Och som vi alla har hört kommer Norrland att behöva 100 000 inflyttare om de ska kunna gå i land med den stora industriboomen som avtecknar sig.

Men den svenska regeringen går motsatt väg och skärper reglerna för svensk arbetskraftsinvandring.
Det ska till exempel bli omöjligt för en högutbildad flykting som inte anses ha flyktingskäl, att få stanna bara för att hen råkar ha en kompetens som Sverige behöver.
Det slags ”spårbyte” ska avskaffas, skriver regeringen.

Det förblir dock bara avskaffat en kort tid för den 18 november i år träder EU-direktivet om blå kort i kraft i Sverige.
Och detta tillåter flyktingar just spårbyte, mer bestämt att få ”blå kort,” det vill säga arbets- och uppehållstillstånd.

Det blå kortet ska vara ett sätt att locka till Europa just all den kompetens som EU-länderna så väl behöver. EU-kommissionen hoppades att det blå kortet också skulle göra att EU-länderna inte drar igång en tävling med varandra om vem som kan locka till sig de eftertraktade arbetarna.
Det hoppet verkar ju kört.

Utom med Sverige då, som inte tycks vilja konkurrera om arbetskraften.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”false” custom_font_size=”16px” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true” success_message=”Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen.”]