Medan allas blickar är riktade mot David Cameron och den till stora delar symboliska striden om barnbidrag och skattestöd till polska arbetare i Storbritannien tornar ett mycket större hot upp sig i Grekland.
Flyktingkrisen hotar hela planen för hur Grekland ska ta sig upp ur den långvariga ekonomiska krisen. ”Vi dansar på randen till en vulkan”, varnade en EU-diplomat på fredagen efter ett möte på fredagsförmiddagen mellan Angela Merkel, Francois Hollande och Alexis Tsipras.
Om gränserna stängs mot Grekland, som flera EU-ledare kräver, hotar en ”humanitär katastrof” i landet när hundratusentals flyktingar stängs inne och förhindras från att resa vidare som de gjort under det senaste året, enligt franska diplomater som Le Monde talat med.
Samtidigt är Grekland under hård press från övriga euroländer och Internationella valutafonden att genomföra fortsatta åtstramningar, mot i första hand pensionerna, för att kunna leva upp till de ekonomiska åtagandena för de stora lån som landet fått för att ta sig upp ur krisen.
Flyktingkrisen tog också mycket mer utrymme än planerat på toppmötet, trots att Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu inte kom till det planerade förmötet på grund av terrorattentatet i Ankara.
Österrikes beslut att införa ett maxtak på 80 flyktingar per dag visade hur akut läget är. Det gjorde att den politiska teater som Brexitförhandlingarna till stor del är, där det handlar om åtgärder som kan försämra inkomsterna marginellt för några tiotusental människor, ställt mot hundratusentals flyktingars liv blev alltför tydlig för att EU-ledarna skulle kunna undvika den.
EU-kommissionen riktade stenhård kritik mot Österrike, och i ett brev från flyktingkommissionären Dimitris Avramopoulos klargjordes att ett tak för antalet flyktingar strider mot en rad internationella konventioner:
Drygt sex timmars diskussioner på toppmötet fick inte Österrikes socialdemokratiske förbundskansler Werner Faymann att backa, och EU-ledarna valde att överlåta åt kommissionen att driva den rättsliga processen mot att landet bryter mot bland annat EU:s regler. Men Angela Merkel lyckades åtminstone tillfälligt förhindra att planerna på att stänga flyktingarna inne på Grekland stoppades.
EU-toppmötets beslut under natten till fredagen blev som planerat att huvudinriktningen nu är att få avtalet med Turkiet att fungera, att flyktingvågen från Turkiet till Grekland ska minskas kraftigt. Ett extra toppmöte mellan EU och Turkiet ska hållas i början av mars, troligen den 6 mars.
Angela Merkel sade att hon hoppas att Natos patrullering i Egeiska havet och ökade insatser av Turkiet för att stoppa flyktingbåtarna ska ha fått effekt tills dess.
Men Greklands Alexis Tsipras är orolig för sin regerings och sitt lands framtid och hotade blockera uppgörelsen med Storbritannien om Grekland inte samtidigt får ett löfte om att övriga länder inte kommer att följa Österrike och att gränserna till övriga Europa inte kommer att stängas.
”We are asking for a unanimous decision that until (an EU-Turkey summit planned for) March 6, no state will unilaterally close its borders… if not, the Greek government will not approve the conclusion text”, sade en grekisk regeringskällar till AFP.