Förre M-ledaren Ulf Adelsohn formulerade det redan på valnatten 2014 – ”vi har en ickesocialistisk majoritet i riksdagen”. Då ska Moderaterna enligt hans logik ta regeringsmakten. Det är den linjen som efterträdaren Ulf Kristersson nu ska genomföra fyra år senare. Och ”Moderaterna classic” med Carl Bildt i spetsen ställer upp för att desarmera Sverigedemokraterna på samma sätt som hans regering hanterade Ny Demokrati 1991-94.
Men det är avgörande skillnader på Ian/Berts hoprafsade populistgäng och den hårda kärna grundad på en rasistisk ideologi som styr SD med Viktor Orban som förebild. Risken är stor att svensk politik snart följer i spåren på Danmark och Österrike om SD tillåts spela ut övriga partier mot varandra
Ulf Adelsohn var mest högljudd i kritiken när Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister omedelbart den 14 september när väljarna gett hans borgerliga Alliansregering underkänt och de rödgröna partierna fått större stöd. Adelsohn kallade det för ett ”historiskt misstag” och dålig statsmannakonst att frivilligt lämna ifrån sig regeringsmakten.
– Det är ett historiskt misstag att överlämna regeringsmakten med omedelbar verkan på valnatten. Reinfeldt har försatt partiet i en oppositionsroll där man får betydligt mindre inflytande, säger Ulf Adelsohn till TT. Nu har vi i realiteten en ickesocialistisk majoritet i kammaren, men lämnar ändå över makten. Det är ingen statsmannakonst.
Anders Björck, fd M-försvarsminister, deklarerade att Reinfeldts projekt ”Nya Moderaterna” nått vägs ände.
När Reinfeldts efterträdare Anna Kinberg Batra fullföljde hans linje och gick med på ”Decemberöverenskommelsen” med målet att hålla SD utanför politiskt inflytande till och med 2022 anslöt sig flera andra gamla M-toppar till kritikerna, som Bo Lundgren, Gunnar Hökmark, Carl Bildt, Mikael Odenberg och Sven Otto Littorin.
”Decemberöverenskommelsen är inte hållbar. Det är en så stor del av alliansväljarna som så småningom kommer att bli så frustrerade över att man släpper igenom en politik som man kunde ha stoppat”, säger den tidigare partiledaren Bo Lundgren till DI.
Valet av Ulf Kristersson till M-ledare i fjol blev signalen om återkomsten för Moderaterna classic. Kuppmakarna jublade trots partiets låga opinionssiffror. Inriktningen var nu den som Ulf Adelsohn formulerade redan på valnatten 2014 – ta regeringsmakten till varje pris. ”Ända in i kaklet”, lovade Ulf Kristersson.
När Ulf Kristerssons valkampanj börjat falla ihop har det gamla gardet helhjärtat ställt upp.
Moderaternas ekonomiske guru Assar Lindbeck uppmanar i Dagens Industri övriga partier att samarbeta med Sverigedemokraterna och göra dem till ”ett vanligt parti”.
”En del av dem som kommer med dumheter kanske man kan prata till rätta. För det kommer mycket dumheter från det hållet också. Nya partier drar ofta till sig en massa tokstollar. Ju förr de kan bli ett vanligt parti desto bättre är det för Sverige.”
Carl Bildt och Ulf Adelsohn har gett sig ut på kampanjtåget för att stötta Ulf Kristersson. Bildt debatterade med SD:s Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda och tillrättavisade honom ungefär på samma sätt som när han debatterade med Ny Demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson.
Moderaterna classic tror precis som med Ny Demokrati att det går att ”prata dem till rätta”, med Assar Lindbecks formulering.
Carl Bildts borgerliga regering hävdade att den inte ”tog i Ny Demokrati med tång”, påfallande likt hur Ulf Kristersson säger att han ska agera som statsminister för en Alliansregering. Men i hemlighet förhandlade Bildt-regeringen med Ian o Bert, i första hand via M:s vice ordförande Lars Tobisson.
– Jag kände Ian från umgängeslivet i Stockholm och vi kunde pratas vid på ett gott sätt. Utmaningen låg i att göra det så att Westerberg inte märkte något, berättar Tobisson för Expressens Torbjörn Nilsson om hur FP-ledaren Bengt Westerberg hölls okunnig om förhandlingsspelet.
Lars Tobissons råd till Ulf Kristersson nu är att en kommande Alliansregering måste förhandla med Sverigedemokraterna för att kunna regera – ”Det går inte att undvika”.
”Politiken ska ju till riksdagen, och där måste Sverigedemokraterna in. Den processen kommer att få ökad vikt – precis som det blev med nydemokraterna – trots att vi förnekade att så skulle ske. Det går inte undvika, det är så det måste bli.”
Bengt Westerberg reste sig ur tv-soffan när Ian o Bert kom i studion. Men sedan satt FP-ledaren en hel mandatperiod på Ny Demokratis nåder, med förhandlingar och eftergifter som inte ens FP-ledningen inte kan ha sett.
Lars Tobisson medger att det inte går att bli av med Sverigedemokraterna på samma sätt som Ny Demokrati, som tillintetgjorde sig själv i interna schismer. Men i likhet med andra gammelmoderater är hans inriktning ändå att partiet ska ta regeringsmakten med hjälp av SD. Modellen med förhandlingar i riksdagen mellan en Alliansregering och Sverigedemokraterna har också lanserats av M:s gruppledare Tobias Billström.
Dansk folkeparti och FPÖ i Österrike har visat hur rasistiska partier kan förändra samhällsklimatet och politiken i grunden. I Danmark och Österrike har de stora partierna, både Socialdemokraterna och högerpartierna anpassat sig till en öppet rasistisk politik mot invandrare. Danska Socialdemokraterna är nu beredda att regera med stöd av Dansk folkeparti efter nästa val.
Likt Bengt Westerberg riskerar Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund att bli brickor i Sverigedemokraternas strategi för att omvandla Sverige.
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har redan lagt fram sin kravlista för en kommande Alliansregering. Han kräver inga öppna förhandlingsmöten, bara att regeringen lägger fram Sverigedemokraternas politik:
”För att Sverigedemokraterna ska kunna stödja en borgerlig regering efter valet krävs att vi får inflytande över politiken. Om det fortfarande finns en sådan ängslighet att man inte vill prata direkt med oss ser vi inte det som direkt avgörande, utan huvudsaken är att vi ser i regeringens budgetproposition att man tagit hänsyn till våra önskemål.”