När Boris Johnsons Brexitvision krockar med verkligheten

Boris Johnsons löften om ett ”Global Britain” som ska blomstra och bli en världsledare när det väl slitit sig loss från EU krockar med verkligheten redan i de första handelsförhandlingarna med Australien. Regeringen splittras. Bönderna i Nordirland, Skottland och Wales protesterar. Samtidigt som det forna stödpartiet i Nordirland, DUP, hotar med nya upplopp om inte Brexitavtalet rivs upp.

Storbritanniens handel med Australien på andra sidan jordklotet är begränsad. 0,4 procent av UK:s varuimport och 1,4 procent av UK:s export. Men när köttindustrin i Australien jublar och förutspår en tiodubbling av exporten med ett frihandelsavtal protesterar brittiska bönder:

”UK farming will suffer irreversible damage rather than flourish in the way we all desire, to the detriment of our environment, our food security and our rural communities.”

Scott Walker, chief executive of NFU Scotland, said that reports of Australian producers licking their lips over the prospect of tariff-free access to UK markets “reinforce our concerns”.

De brittiska bönderna vet att handelsavtalet med Australien bara är ett första steg i Boris Johnsons plan för avtal med Indien, Japan, Nya Zeeland, Vietnam, Chile, Kanada och USA.

I Toryregeringen har miljö- och jordbruksministrarna försökt stoppa handelsminister Liz Truss’ plan att avskaffa alla tullar och kvoter eftersom andra länder kommer att kräva samma möjligheter. Det hotar att slå ut stora delar av jordbruket i Storbritannien, men också öppna för klordoppade kycklingar och hormonbehandlat kött.

Men Boris Johnson har nu ställt sig på handelsministerns sida, även om övergångsperioden förlängs. The Sun avslöjar:

”Burger and wine bonanza as Boris Johnson signs off groundbreaking tax-free Australian trade deal”

Inte ens handelsminister Liz Truss hävdar att ett frihandelsavtal med Australien kommer att ge stora ekonomiska fördelar för UK. Handelsdepartementet räknar med att landets bruttonationalprodukt kan öka med 0,02 procent.

Men värre är att handelsdepartementets siffror också visar att handelsavtalet skulle försämra Nordirlands BNP med 0,25 procent.

Nordirland är redan en krutdurk, som Toryregeringens tidigare stödparti, DUP, hotar att låta explodera. Partiledaren och Nordirlands regeringschef Arlene Foster har nyligen sparkats i intern maktkamp och efterträdaren Edwin Poots kräver att Brexitavtalet för Nordirland måste rivas upp.

Han anklagar EU för förorsaka hungersnöd på Nordirland med Brexitavtalet:

”So what is Europe going to do? Are they going to starve the people of Northern Ireland? Are they going to deny them medicine because the protocol is not implementable,” he said.

Och den nye DUP-ledaren varnar för nya upplopp som i våras:

”Northern Ireland is a great wee country and we want to get on with each other, but there’s a volatility that exists there and if we allow these things to fester, we are creating the circumstances where that volatility might manifest itself in a way that none of us want to see.”

Boris Johnson kallade Nordirlandavtalet för en ”stor framgång” efter att han undertecknat det i november 2019. Det var med löftet om att behålla en öppen gräns mellan Nordirland och Irland samtidigt som UK lämnade EU:s inre marknad han hade lyckats sparka Theresa May från premiärministerposten.

Men hans Brexitminister David Frost säger nu att det är ett misslyckat avtal och skyller på att det var så bråttom när man förhandlade. Han säger dock inget om att det var Boris Johnson som satt upp denna deadline.

In extraordinary comments, David Frost conceded that hopes that the agreement would protect smooth trade had been dashed, blaming the pressure the government was under in late 2019.

“We expected to be able to get some facilitations that we didn’t get.”

Brexitavtalet har lett till gränskontroller mellan Nordirland och övriga UK eftersom Nordirland ingår i EU:s inre marknad. Det står klart i avtalet och stod klart för alla när avtalet offentliggjordes. Men Boris Johnson fortsatte länge att förneka det. Tills verkligheten tog överhanden med tomma hyllor i butikerna och hans Brexitminister nu erkänner det.

Brittiska regeringen har skjutit upp införandet av gränskontrollerna i hopp om problemen ska lösa sig av sig självt. Först några månader, och nu till slutet av året.

Men unionistpartierna på Nordirland nöjer sig inte med det. De tävlar om vilket av dem som hårdast kräver att hela avtalet ska rivas upp. De befarar samtliga att annars förlora röster från de kärnväljare som befarar att Brexitavtalet är ett första steg mot att Nordirland återförenas med den irländska republiken.

I avtalet mellan EU och UK finns en paragraf om att det nordirländska parlamentet Stormont 2024 ska rösta om avtalet. Unionisterna har ingen vetorätt som i de flesta andra omröstningar i Stormont, och övriga partier är varma anhängare av avtalet. I avtalet mellan EU och UK står det också att fredsavtalets regler, med en öppen gräns på Irland, inte kan upphävas.

Men när Boris Johnsons lögner om Brexitavtalet nu är uppenbara för alla och han börjar genomföra sin framtidsvision för ”Global Britain” ökar riskerna för att det i stället leder till styckat UK.