Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland reser till Warszawa på måndag. Dagen efter anländer EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans. Nästa steg i påtryckningarna inleds därmed för att få regeringen att backa från sina lagar som blockerar författningsdomstolen och inskränker public servicemediernas självständighet.
Jagland har stöd av Europarådets internationella jurister, Venedigkommissionen, som i sitt utslag den 11 mars anklagade polska regeringen för att ha underminerat författningsdomstolens möjlighet att fungera:
”Det underminerar demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten.” säger kommissionen i sitt utlåtande.
”Polen måste åtgärda sin konstitutionella kris genom att respektera domar från sin författningsdomstol.”
Den polska regeringen har ännu inte svarat på Venedigkommissionens förödande utslag, utom att den ska diskutera det med övriga partier i parlamentet. Europarådets Jagland har heller inga möjligheter att tvinga Polens regering att ändra sina beslut. Han kan bara argumentera och hoppas att det internationella trycket ska få regeringen att backa.
EU-kommissionen har åtminstone teoretiskt möjligheter att straffa Polens regering. Kommissionen väntas inom ett par veckor åter ta upp frågan om Polen efter den granskning som sattes igång i januari. Det är en process i tre steg med ”dialog” och ”offentliga utlåtanden” om den anser att ett medlemslands regering bryter mot de grundläggande demokratiska regelverken för medlemskap i EU.
Om inte det hjälper kan EU-kommissionen vända sig till övriga medlemsländer och EU-parlamentet och begära att de ska ”ta till atombomben”, artikel 7 i EU-fördraget som innebär att det införs sanktioner mot ett medlemsland.
Men så långt vill ingen gå. ”Atombomben” finns bara som ett avlägset hot när Europarådet och EU-kommissionen tillsammans försöker öka pressen på den polska regeringen. Påtryckningarna har redan nått en nivå som få trodde på när Jaroslaw Kaczynskis parti Lag och Ordning vann valet i fjol höstas och satte igång sina auktoritära planer.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har också demonstrerat sin inställning till den polska regeringen i valet av ny chef för kommissionens kontor i Warszawa.
I går utsågs den nyss avsatte polske EU-ambassadören Marek Prawda till jobbet från 1 april. Prawda var i Bryssel känd som företrädare för den förra polska regeringens linje i EU-frågor.
Tillsättningen görs i rekordfart. Normalt brukar ett medlemslands regering informeras månader i förväg. Juncker har i beslutet om tillsättningen även lagt till att Prawda är ”politisk företrädare” för EU-kommissionens ordförande.
Kommissionen hävdar som svar på tidningen Politicos frågor att alla kontorschefer i medlemsländerna är ”politiska företrädare”, men det har aldrig tidigare nämnts. Det är en nyordning, som en signal till den polska regeringen.