Inte flyga över.
Det är visst allt vi kan göra för den unge kidnappade belarusern Roman och det känns bra futtigt.
Med EU-mått mätt kom reaktionen snabbt och blev hård, som svar på diktatorn Lukashenkos kidnappning av Roman Protasevitsch.
Att begå det oerhörda att tvinga ner ett europeiskt (irländskt) passagerarflygplan på väg från en EU-stad (Aten) till en annan EU-stad (Vilnius) och kidnappa två av passagerarna överskrider alla normer…
Man skulle önska att straffet stod i proportion till brottet.
(Inte minst för att avskräcka alla andra diktatorer att våga sig på något liknande.)
EUs ledare – som ändå skulle samlas för ett toppmöte i Bryssel på måndagen – beslöt för en gångs skull utan större diskussion att direkt stoppa allt flyg till Belarus, vägra ta emot belarussiska plan och att inte längre flyga över deras luftrum.
Plus att vägra inresa och frysa bankkonton för de belaruser som varit direkt inblandade i händelsen.
Futtigt, men det är faktiskt allt som EU har i sin vapenarsenal.
EU sanktionerar redan Lukashenko och hans närmaste för att de vägrat erkänna valresultatet från förra hösten.
De får inte resa in till EU och har de pengar eller fastigheter här, är dessa förverkade för tillfället.
Lukashenko, med ryggen mot väggen, skiter naturligtvis högtidligt i det.
Belarus är en diktatur som inte är ekonomiskt beroende av EU så vad mer kan man göra?
Realpolitik i sin tristaste skepnad.
Det har riktats mycket kritik mot EUs utrikespolitik på senare tid – för att Orban kan komma undan med att stoppa sanktioner som alla andra är eniga om, för att EU inte kan påverka Israel-Palestina-konflikten, för att kommissionsordförande Von der Leyen kunde hånas av diktatorn Erdogan.
Det är inte lätt att göra något seriöst åt.
EU består av 27 länder som långt ifrån alltid har samma syn på andra länder – detta kommer alltid att ge Europa en svag utrikespolitik.
Och inte ens ett enigt EU kan alltid göra skillnad.
Bojkotta Belarus´ varor? Det drabbar direkt en oskyldig civilbefolkning.
Anfalla Belarus och befria folket?
Naturligtvis inte.
Brittiska tidningar har på senare tid lanserat bilden av ett nytt, militaristiskt EU.
I The Guardian lanseras rentav som ett ”avslöjande” att EU har drygt 5 mdr euro i en vapenpott som vi listigt nog har kallat för ”fredsfaciliteten.”
(Den är annars en del av EUs budget, föreslagen formellt våren 2018 och debatterad offentligt fram till beslutet i juli 2020 då den skars med hälften).
The Guardian beskriver hur farligt detta är, hur EU vill förse ”utländsk makt” med vapen och diverse anonyma källor får sedan kommentera hur lätt det är för vapen att hamna i händerna på otäcka makter.
Financial Times följer upp med ”EUs riskabla försök att ingripa i konfliktzoner,” och berättar att EU ologiskt nog talar om att beväpna sig med vapen för att stoppa vapen.
En karta illustrerar EUs militära våghalsighet (exempel som EU-program för att få bort minor och vapen från Bosnien, som stoppar pirater utanför Somalia, tränar regeringssoldater för att klara terrorister i Mali och övervakar vapenembargo utanför Libyen).
FT tycks ha ungefär samma källor som The Guardian för även här anses EUs försvarsfond vara central och åsikten som drivs är densamma; att EU-vapen kan falla i händerna på såna som begår övergrepp på mänskliga rättigheter.
Det är lite överraskande att se det slags varningar komma från ett land som Storbritannien med en budget – inte om 5 mdr euro eller 4,3 mdr pund på sju år – men om 840 mdr euro årligen, med militärer utstationerade i minst 16 länder världen runt.
Det vore en militaristisk slagkraft för EU att drömma om!
Fast det hade ändå inte hjälpt mot Belarus´ diktator.
Inte ens USA med ännu större militärbudget än Storbritannien (eller det militaristiska EU) kan göra mycket åt Belarus.
Och bakom ligger samma skäl som att USA inte längre kan göra någon större skillnad i den våldsamma Israel-Palestina-konflikten.
Joe Biden stod ju den här gången lika handfallen som EU alltid gör när våldet blossar upp i Israel och Gaza/Västbanken.
Förklaringen finns att läsa här i New York Times:
Israel är inte längre beroende av USA.
Landet har numera byggt upp en egen vapenindustri och dessutom nya allianser med andra än USA.
Belarus är inte heller beroende av EU eller av USA.
Den som kan göra något åt Belarus är Rysslands president Vladimir Putin för däremellan finns både ett starkt ekonomiskt och ett militärt beroende.
Chansen är hygglig att Merkel, Macron och Biden redan har ringt Putin och bett honom vara hygglig och göra något åt saken.
För själva har de inte mycket att komma med.
Realpolitik är inte kul.