Nordirlandavtalet: Dödsringning för Boris Johnsons politiska karriär

Nödlösningen Rishi Sunak vågade till slut gå till attack mot företrädaren Boris Johnson och Brexitörerna i Torypartiet. EU har hjälpt den nya UK-regeringen att få till stånd ett bättre avtal för befolkningen i Nordirland.

Det innebär samtidigt dödsringningen för Boris Johnsons politiska karriär.

BoJo försökte bli omvald till Toryledare och premiärminister i oktober efter att hans första efterträdare Liz Truss drivit UK nära ekonomisk kollaps. Partiet utsåg Rishi Sunak, som förlorat mot Truss. Men Boris Johnson signalerade redan då sin come back med hälsningen: ”Hasta la vista baby”.

Och med förhandlingarna om Nordirlandavtalet såg BoJo sin chans att kliva fram som ledare för Toryhögern och unionisterna i Nordirland mot de kompromisser som Rishi Sunak skulle tvingas till. En kampanjgrupp har redan bildats för att ”rädda partiet”.

Men när Rishi Sunak på måndagen presenterade uppgörelsen med EU-kommissionen såg Boris Johnsons plan ut att ha gått om intet redan innan parlamentet röstat om det.

Några av de hårdföra Brexitörerna i Torypartiet, som UK-regeringens förste chefsförhandlare David Davies och ERG-gruppens tidigare ledare Steve Baker, hade uttalat sitt stöd redan före Sunaks och Ursula von der Leyens presskonferens.

”A win-win”, kommenterade Baker och sade sig vara övertygad om att ERG-medlemmarna skulle rösta för avtalet när de granskat det.

Brittiska näringslivet hyllade också avtalet:

”This breakthrough will allow businesses and politicians to turn their attention to economic growth and delivering greater prosperity for everyone across Northern Ireland, kommenterade CBI.”

Boris Johnson kallade sitt Nordirlandavtal för ett genialt avtal när han skrev under det i oktober 2019. Han hade uppfyllt löftet ”Get Brexit Done”. Det banade väg för en storseger i det brittiska parlamentsvalet.

Men sedan upptäckte politikerna och företagen i Nordirland att avtalet skulle leda till gränskontroller för handeln mellan Nordirland och övriga UK – att BoJo ljugit. Unionistpartierna insåg att de blivit ”kastade under bussen” av BoJo, och har sedan dess krävt att Nordirlandprotokollet ska rivas upp och att det inte ska få finnas några gränser i Irländska sjön.

EU vägrade omförhandla Nordirlandprotokollet och ge upp EU-domstolens jurisdiktion över Nordirland som medlem på EU:s inre marknad. Kommissionen var endast beredd diskutera justeringar för att underlätta handeln.

När Boris Johnsons olika förhandlare kastats ut och Rishi Sunak signalerade att han var beredd till en verklig kompromiss verkar EU-kommissionen ha räckt ut en hand. Sunak kan nu visa upp konkreta ändringar som underlättar handeln för Nordirland och ger regionpolitikerna en möjlighet att åtminstone tala om vad de tycker om EU:s lagar som påverkar dem. Ursula von der Leyen lovade också ökat samarbete med UK, som att brittiska forskare ska få komma tillbaka i EU:s forskningsprojekt Horizon, när Nordirlandfrågan är löst.

Premiärministern Rishi Sunak kan nu peka på att han lyckats få bort en stor del av gränskontrollerna som Boris Johnson skrev under på. Att han lyckats få till stånd ett bättre avtal än sin företrädare.

+ Det blir inte ett nytt Nordirlandprotokoll, som unionisterna krävt. Men avtalet byter namn till ”Windsor Framework” efter slottet där det justerade protokollet skrevs under.

+ Alla varor till Nordirland från övriga UK delas upp i en Grön och en Röd bana. De som ska stanna i Nordirland ska inte genomgå någon kontroll, men registreras till ett gemensamt datanätverk med EU:s kontrollanter. UK-regeringen har gått med på det efter att försvårat det under Boris Johnson regim. De varor som ska transporteras vidare till Irland ska kontrolleras som i en vanlig gränskontroll.

Hundar och andra husdjur ska inte behöva ha mikrochip eller ”pass” för att följa med på resor mellan Nordirland och övriga UK. Online-handel ska kunna göras utan byråkratisk kontroll. Mediciner godkända i UK ska kunna säljas utan kontroll i Nordirland.

+ UK-lagar för moms, alkoholskatt och statsstöd ska gälla i Nordirland, en stärkt politisk signal om att Nordirland verkligen är en del av Storbritannien.

+ EU-domstolen är fortsatt slutgiltig rättsorgan för att döma i tvister om hur EU-lagstiftning ska uttolkas i Nordirland. Men en ”tvistelösningsmekanism” där parterna från UK och EU försöker göra upp i tvister ska leda till att färre fall tas upp i domstolen i Luxemburg.

+ Nordirlands regionparlament, Stormont, ska få ”vetorätt” över EU-lagstiftning, med motivering att regionen påverkas av nya EU-lagar. ”Stormont break” kallade den brittiske premiärministern det för. Enligt Sunak ska 30 ledamöter i regionparlamentet kunna säga nej till nya EU-lagar, och sedan ska UK-regeringen ha rätt lägga in veto mot att den införs i Nordirland.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pekade på att liknande regler finns i fredsavtalet Good Friday Agreement. Hon poängterade att det är EU som har sista ordet i tvister om EU-lagstiftning i Nordirland. Det innebär att hela avtalet kan haverera om brittiska regeringen skulle säga nej till en ny lagstiftning. I det nya avtalet med UK slås fast att EU kan vidta ”lämpliga motåtgärder”:

”If the Parties cannot agree either to add an amended or replacing act or to other measures to ensure the proper functioning of the Protocol, the EU can take appropriate remedial measures”.

Det är samma modell som gäller för Norge och andra EES-länder som också ingår i EU:s inre marknad. EES-länder har hittills böjt sig för EU-domstolens utslag i juridiska tvister.

Avgörande för Nordirlands politiska utveckling blir nu hur det stora unionistpartiet DUP agerar. DUP-ledaren Jeffrey Donaldson motsatte sig fredsavtalet Good Friday Agreement för 25 år sedan och partiet har vägrat delta i Stormont-parlamentets arbete sedan förra valet där nationalistpartiet Sinn Fein blev största parti och skulle få tillsätta posten som regeringschef.

Donaldson uttalade sig försiktigt på måndagen och att det skett ”stora förbättringar”. Troligen medveten om att UK-regeringen framgångsrikt sålt in avtalet även via högerinriktade medier som en stor framgång för UK. Regeringen hade till och med arrangerat ett möte mellan EU-kommissionens von der Leyen och kung Charles, som en påminnelse om att drottning Elisabeth för 25 år sedan uttalade sitt stöd för Good Friday Agreement.

Donaldson vill nu ha ”klargöranden” av UK-regeringen.

Tidigare har sådana uttalanden från DUP inneburit krav på mer pengar till Nordirland, som partiet kan använda för att försöka vinna röster i nästa val.

För de mest hårdföra Brexitörerna och BoJo finns ytterligare ett problem med att mobilisera för att rösta ner Rishi Sunaks avtal. Oppositionspartiet Labour har redan meddelat att man kommer att rösta för avtalet och på så sätt hjälpa Sunak att få igenom avtalet mot Brexitörernas vilja.

Rishi Sunak kan snart sätta igång ”själaringningen” för Boris Johnsons politiska framtid.