Nu kan det sägas: Så räddades Systembolaget i EU-förhandlingarna

Sverige firar 25 år som EU-medlem i dessa dagar. Alla talar om folkomröstningen i november 1994 som den viktigaste händelsen. Men i själva verket kan det ha varit hösten 1993 som de avgörande stegen togs som banade väg för EU-inträdet.

Sveriges chefsförhandlare i medlemsförhandlingarna, dåvarande statssekreteraren Frank Belfrage, avslöjade ett par viktiga tricks när EU-entusiasterna firade jubileet på EU-högkvarteret i Stockholm på måndagen.

– Det handlade om att rädda snuset, jakträttigheterna och alkoholmonopolet. Annars riskerade vi att förlora hundratusentals röster. Vi lyckades få EU-sidan att inse det, berättade Belfrage.

+ Belgiens premiärminister Jean-Luc Dehaene togs på en guidad visning till Systembolaget i Visby. Belgien var ordförande för EU den hösten och ledde förhandlingarna.

– När Dehaene kände igen flera av vinsorterna och fick veta att samma sortiment fanns i butiker från Trelleborg till Kiruna var han nöjd, berättade Frank Belfrage.

+ EU-kommissionens ordförande Jacques Delors bjöds på en helikoptertur över Norrlands inland och fick se mil efter mil av ödemark där någon enstaka röd stuga dök upp ibland.

– Bon! J’ai compris, sa Delors. Han var beredd att stödja Sveriges önskemål om EU-stöd till glest befolkade områden.

De svenska förhandlarna lyckades också få EU-sidan att inse hur viktigt snuset var. Kommissionen hade föreslagit att Sveriges skulle få fortsätta sälja snus under fem år, som var förbjudet i EU. Men den belgiska regeringen lyssnade på de svenska varningarna för nej-röstningen i den kommande folkomröstningen.

-Jag har en julklapp till Sverige! utropade Belgiens utrikesminister Willy Claes på presskonferensen efter utrikesministrarnas möte i december 1991.

– Ni får fortsätta snusa även som EU-medlemmar.

Folkomröstningen den 13 november 1994 slutade med en knapp ja-seger 52,3 – 46,8.

Det snabbt växande svenska stödet för medlemskapet de senaste åren har även fått regeringen att utlova en mer positiv hållning i EU-samarbetet. Än så länge har det inte synts i de ställningstaganden som regeringen gjort. Regeringen går emot EU-kommissionens förslag om minimilöner och finansminister Magdalena Andersson dömer ut kommissionens förslag om finansiering av klimatsatsningarna.

EU-minister Hans Dahlgren valde i stället denna dag att peka på att regeringen bytt fot och nu är för att avskaffa enskilda länders vetorätt över EU:s utrikespolitik. Han försäkrade också att regeringen är för att EU:s klimatsatsningar ska finansieras, men ansåg att det kan klaras med EU:s regionalfonder.

Den tidigare EU-förhandlaren Frank Belfrage ansåg att Sverige också borde byta fot om skatterna, och gå med på att avskaffa vetorätten över beslut om skattefrågor.