Kungar, drottningar och presidenter har framfört sina traditionella nyårshälsningar, oftast med ambitionen att bli bortglömda så fort som möjligt. Men ett par tv-budskap på nyårsafton är värda att minnas – Angela Merkels och Emmanuel Macrons samordnade politiska ambitioner.
”Tyskland och Frankrike ska arbeta tillsammans för att skapa förutsättningarna för Europa att gå framåt”, var Merkels budskap.
”Frankrike kan inte bli framgångsrikt utan ett starkare Europa. Vårt samarbete med Tyskland är nödvändigt för att Europa ska kunna gå framåt”, svarade Macron en stund senare.
De båda vill göra något ovanligt i europeisk politik i dag – de vill ta fram ”en plan”.
I svenska öron klingar det närmast som den klassiska repliken från Sickan i Jönssonligan: ”Jag har en plan! Allt tajmat och klart, in i minsta detalj”, De flesta andra europeiska politiska ledare funderar snarare på hur de ska kunna dölja varje liten EU-reform för att inte riskera att förlora fler röster till populistpartier.
I själva verket är det bara en EU-ledare som kan överta Sickans replik och säga att han har ”en plan” – Emmanuel Macron. Och nyårshälsningen var en bekräftelse på att Angela Merkel vill vara med och genomföra den.
De två sade egentligen samma sak efter EU-toppmötet i december, då de stod sida vid sida på en presskonferens och utlovade en plan för ett fördjupat eurosamarbete till mars.
– Det ekonomiska läget är stabilt, men nu behövs strukturreformer av EMU-samarbetet. Till mars ska Frankrike och Tyskland komma överens om en gemensam handlingsplan. Medlemsländernas ekonomier måste konvergera, sade Merkel då.
När förbundskanslern upprepar budskapet i sin nyårshälsning är det för att understryka att planen gäller trots att de tyska regeringsförhandlingarna inte är klara.
Angela Merkel hänvisade till Macrons tal på Sorbonne i höstas där han lade fram sin plan för EU:s framtid. Ett tal som han hade kollationerat med Merkel, har han berättat senare.
Men till skillnad från Sickan i Jönssonligan inser Emmanuel Macron att det inte går att ha ”allt tajmat och klart in i minsta detalj” när man behöver hjälp av andra för att genomföra sin plan. Macron talar nu om ”kortsiktiga mål” och en tioårig plan för att stärka eurosamarbetet.
För ett år sedan såg han helt chanslös ut inför det franska presidentvalet, som i slutomgången skulle stå mellan högerns Francois Fillon och extremhögerns Marine Le Pen. Emmanuel Macrons nybildade rörelse En Marche såg ut att vara ett projekt för 2020-talet.
Men tack vare satirtidningen Le Canard Enchainés avslöjanden vecka efter vecka med start 25 januari av hur Fillon låtit skattebetalarna betala fejkade anställningar av fru och barn, och företag hans kostymer, lyftes Macron till en storseger mot Le Pen och en jättemajoritet för En Marche i Nationalförsamlingen.
Vid sidan av de räddhågsna politiker som försöker anpassa sin politik till populistpartierna och talar och beter sig som ”vanligt folk” gör Macron tvärtom. Han försöker ge medborgarna hopp om att en bättre framtid är möjlig genom att utmana populistpartierna och bete sig som en ledare.
Macron håller stora linjetal på historiska platser, som vid Louvren i Paris och Akropolis i Aten. Hans nyårshälsning är på 17 minuter med maning till Frankrikes unga att komma med sina förslag om landets framtid. Han vill göra EU-parlamentsvalet nästa år till ett avstamp för att sprida En Marche-rörelsen till alla medlemsländer. I en intervju i Der Spiegel talar han öppet om den viktiga symboliken i rollen som president:
”The function of president in France is one of significant symbolic value; it can’t be compared with that of prime minister or cabinet member. Everything you do, everything you say – but also what you don’t say – suddenly has meaning. That might sound quite formidable or even stressful, but I think it is a product of the history of this role.”
Emmanuel Macrons idéer fascinerar politiska analytiker runtom i Europa, och filosofen Jürgen Habermas har manat tyska politiker att ställa sig bakom hans visioner.
Svenska politiker har hittills mest fnyst åt fenomenet Macron, och mellan skål och vägg sagt att det bara är en typisk fransos med Napoleonkomplex. Deras strateger har fortsatt att lusläsa opinionsmätningar och försökt hitta på nya tuffa oneliners om integration och brottsbekämpning. De är övertygade om att framgångsstrategin på hemmaplan är att fortsätta stå på bromsen när de kommer till EU-mötena i Bryssel.
Under tiden har nyårshälsningarna från Berlin och Paris nått Bryssel och Macron-Merkeltåget förbereds för avgång, som här formulerat i ett tweet av Jean-Claude Junckers kabinettschef Martin Selmayer.