Brittiska parlamentet stoppade på måndagskvällen Boris Johnsons förslag om nyval för tredje gången. Dagen efter väntas parlamentet säga ja till ett nyval – men på helt andra villkor. Liberaldemokraterna och Skotska SNP gör ett sista desperat försök att helt stoppa Brexit.
Boris Johnsons smarta strategi var att få parlamentet att säga ja till hans Brexitavtal och sedan få ett nyval där han kunde säga att han ”levererat Brexit som en majoritet av väljarna röstat för” trots motståndet från eliten, domstolarna, parlamentarikerna. Regeringens reklamkampanj pekade ut Labour som ”fegisar” och vägrade låta parlamentet behandla Brexitavtalet om BoJo:s förslag inte godkändes.
Men LibDem och SNP överraskade BoJo-regeringen med sitt eget förslag om nyval. Den avgörande skillnaden mot BoJo:s nyvalsförslag är att LibDem/SNP ger väljarna möjlighet att i praktiken få ta ställning för eller emot Brexitavtalet. Deras förslag innebär att det nuvarande parlamentet inte ska ta ställning till avtalet och därmed avgöra att och hur UK ska lämna EU innan väljarna fått rösta.
LibDem och SNP har länge drivit kravet att det ska hållas en andra folkomröstning där ett Brexitavtal ställs mot att UK förblir EU-medlem. Men det förslaget har avvisats flera gånger i parlamentet, och de båda partierna har nu gett upp förhoppningen om att få stöd för det. I stället demonstrerar de sin politiska linje med ett förslag om att ge väljarna möjlighet att rösta bort Toryregeringen.
Tories leder stort i opinionsmätningarna, till stor del beroende på att det stora oppositionspartiet Labour förlorat många väljare till Liberaldemokraterna. Men det är högst osäkert om BoJo kan få den majoritet han hoppas på i ett nyval i december.
Hans företrädare Theresa May ledde också stort i opinionsmätningarna när hon utlyste nyval 2017, men ändå blev resultatet att Tories förlorade sin majoritet och tvingades söka stöd från nordirländska DUP för att kunna sitta kvar som premiärminister.
Tories riskerar också att förlora väljare till Brexitpartiet. Partiledaren Nigel Farage anklagar Boris Johnson för att hans Brexitavtal ”inte är Brexit” eftersom Nordirland i praktiken kommer att vara kvar i EU.
Borgerliga Evening Standard, styrd av förre Toryfinansministern George Osborne, påminner om att Toryregeringen förlorade senast den utlyste nyval i december, 1923.
Valdeltagande i ett decemberval kan bli avgörande. I Brexitomröstningen midsommarhelgen 2016 vann EU-motståndarna på ett högt valdeltagande där många som normalt inte röstar gick till valurnorna. Opinionsmätningarna visar nu att det är väljare som stödjer att UK ska förbli EU-medlem som helst vill ha ett nyval.
Men LibDem och SNP har också partiegoistiska skäl för att lägga fram förslaget om ett nyval innan parlamentet tagit ställning till Brexitavtalet.
Liberaldemokraternas växande opinionsstöd och valframgångar i fyllnadsval är helt beroende på att partiet framstått som det mest konsekventa Remain-partiet. Om BoJo:s Brexitavtal godkänns av det nuvarande parlamentet skulle LibDem tappa sin banérfråga och riskera backa ner till sina tidigare låga valsiffror.
SNP:s huvudmål är ett självständigt Skottland med en ny folkomröstning förr eller senare. Motståndet mot Brexit är starkt i Skottland och ett nyval medan avtalet fortfarande inte är avgjort kan göra att SNP vinner en lång rad Torymandat i Skottland.
Mer cyniska brittiska journalister pekar också på att SNP gärna vill ha ett nyval före årsskiftet, eftersom SNP:s förre ledare Alex Salmond ställs inför rätta anklagad för våldtäkt i början av nästa år.
Det som ändå ger BoJo:s strateger segervittring är Labourpartiets splittring och att Jeremy Corbyn är djupt impopulär bland väljarna. Corbyns vänsterfalang vill lämna EU, om än med ett helt annat Brexitavtal där UK ingår i en tullunion med EU. Medan många Labourparlamentariker vill att partiet ska kampanja för att UK ska förbli EU-medlem.
Splittringen gör att Labour inte har någon klar linje att gå ut med i ett nyval. Partiledningen har försökt få ihop åsikterna med ett dubbelt förslag – först en Labourregering som förhandlar fram ett nytt Brexitavtal, som sedan ställs mot Remain i en folkomröstning.
Men den komplicerade Brexitlinjen har lett till sjunkande opinionsstöd, och när BoJo-regeringen och LibDem/SNP lägger fram olika förslag om nyval har Labourledningen hamnat i beråd.
Vänsterdebattörer manar dock Labourledningen att stödja ett nyval och presenterar ett valmanifest som de anser kan ge partiet segern.
”The first phase of the Labour campaign should be to demonstrate how each strand of Johnson’s deal represents continuity with a decade of Tory austerity and misrule, heaping disaster on dismay”, skriver Tom Kibasi i Guardian.
Jeremy Corbyn stoppade Toryregeringens förslag om nyval för tredje gången på måndagskvällen, men han öppnade för att stödja LibDem/SNP-förslaget på tisdagen.
BoJo-regeringen avvisade först förslaget om nyval den 9 december innan parlamentet tagit ställning till Brexitavtalet. Men efter att ha förlorat omröstningen på måndagskvällen backade Boris Johnson, men sade att han ändå vill ha valet den 12 december.
Dragkampen verkar nu bli om exakta datumet för ett decemberval, men den intressanta frågan är om väljarna får möjlighet att med sina röster visa om de stödjer BoJo:s Brexitavtal eller inte.