Oj, oj, oj, vad säger Scholz nu, Magdalena…

Scholz vet vad han vill med EU för Tysklands del.
Vad vill svenska politiker? I Scholz´ tal finns en hel del att frukta för motsträviga svenskar.

Nyss de bästa av vännernu på kontrakurs


Det går att läsa förbundskansler Olaf Scholz´ linjetal om Europa med ett öga på hur den svenska regeringen och riksdagen har ställt sig i Europafrågor hittills.

Vad svenska politiker som går till val om mindre än två veckor vill med EU, vet vi inte. Det kommer inga politiska utspel om Europa, ställs inga frågor eller hålls debatter.
Men om den svenska linjen skulle vara vad den var igår, så är Scholz´ tal fyllt av dåliga nyheter.

*** Scholz säger till exempel ja till idén om att omförhandla EUs fördrag:
”EU-fördrag är inte ristade i sten. Om vi finner att de behöver modifieras för att EU ska kunna röra sig framåt så låt oss göra det.”
Den svenska regeringen tog ett initiativ i juni för att samla en liten grupp EU-regeringar till ett öppet brev med som enda budskap:
INGEN OMFÖRHANDLING AV EU-FÖRDRAGET.
”Det behövs inte”, och ”det skulle stjäla energi från andra frågor,” var de lite vaga argumenten emot att uppdatera fördraget.

*** Svensk politik ser ut att vara på väg att för första gången ge ett invandringsfientligt parti maktpositioner.
Förbundskansler Scholz har landat i motsatsen, att migration behövs eftersom arbetskraftsbristen är på väg att bli riktigt besvärlig. Han vill både öppna legala vägar för migranter och att EU-länderna ska solidariskt dela på asylsökande som kommer. (Här har han Frankrike med sig).

*** Svenska politiker använder sin möjlighet att säga nej ofta och sin vetorätt likaså. Magdalena Andersson har t ex använt vetot ofta för att stoppa beslut om bokföring (som snuddat vid skattefrågor), om storbolags skatteflykt, om IT-skatt på Google, Facebook, et al, liksom Biden-föslaget om en global miniskatt på bolag.
Scholz (och Macron) vill upphäva vetot för att göra EU mer beslutseffektivt.
Olaf Scholz nämner uttryckligen skatter, som ett område att avskaffa vetot.

*** Förbundskansler Scholz (i stort behov av mer energi eftersom den ryska ska bort) vill se en förenad energimarknad, gemensamma lager, utbyggda nätverk och ledningar.
I Sverige diskuterar våra politiker med entusiasm hur man kan skära av Sverige från omvärlden och behålla vår energi för oss själva.

*** Scholz vill (liksom fransmännen) att EU ska göra satsningar på industrier som är strategiskt viktiga – halvledare, klimatteknologi, rymden, vätgas…
Svenska politiker överlag, anser att det är fel väg att gå för sådant ska marknaden själv sköta.

*** Olaf Scholz omfamnande av Macrons idé till ett säkerhetsforum för stats – och regeringschefer från hela Europa går på tvärs med svenska politikers protester varje gång USA ser ut att hamna utanför.
En svensk statsminister vet också med sig att man inte kommer väga tungt bland de stora elefanter som kommer dansa här. Nyttan med ett sådant forum kommer inte verka uppenbart för en svensk regering av någon färg.

*** Fler EU-medlemmar får alltid ett varmt ja från svenska politiker. Allt som kan göra ett krävande EU till något som mer liknar pratklubben Europarådet får tummen upp.
Men här gör Scholz precis som fransmännen – han kräver att fler medlemmar måste föregås med att göra EU tuffare och effektivare.
Precis detta är skälet till att Sverige inte vill se någon omförhandling av EU-fördraget – det kan bara bli mer tvingande.

Talet är värt att begrunda för de som vill leda Sverige.
När Frankrike och Tyskland är överens, brukar det hända stora saker.