Om UK är din närmaste vän, Magdalena…

”Storbritannien är helt enkelt en av våra närmaste allierade i EU”, skriver finansminister Magdalena Andersson (s) i en debattartikel.
I så fall kanske de svenska sossarna borde leta efter nya vänner.
På punkt efter punkt motarbetar Camerons regering nämligen svensk sossepolitik.

* Flyktingar – Storbritannien har behållit gränsen vid Kanalen, bidrar inte till problemen vid Calais-lägret och nekar att ta del i EU-fördelningen av flyktingar. Landet lovar enbart hämta ut 5 000 syrier på flykt per år fram till 2020.
* Klimatet  – Storbritannien  kommer inte att hålla sitt åtagande i EU att uppnå 15 procent förnybar energi år 2020.
Den brittiska regeringen har stoppat ett stort vindkraftsprojekt, ett stort solkraftsprojekt men beviljar skiffergastillstånd och satsar miljarder i kolkraft.
* Arbetsmarknaden – Storbritannien har konstant motsatt sig alla förbättringar för arbetstagare i EU-debatter, från jourläkares arbetstider, arbetstider och raster, föräldraledighet…
Samma reformer som svenska sossar har ansträngt sig för att få igenom.
*EU-budgeten – Tillsammans har ni slagits och fått behålla era rabatter på EU-avgiften? Men snälla, MA!, den svenska rabatten är en kompensation för att Sverige får högre avgift genom att Storbritannien bråkat sig till en stor rabatt.
Och Sverige kompenseras bara för en fjärdedel av den extrakostnaden.
Brittisk rabatt innebär förhöjd avgift för alla EU-länder – inte något att skryta med för en svensk finansminister.

Magdalena Andersson ser dessutom idel fördelar med de krav som den brittiske premiärministern David Cameron ställer på EU för att vilja stanna kvar i samarbetet.
Även där är den svensk-brittiska samhörigheten tunn.
* Regelförenklingar – Storbritannien har länge stött sig på det argumentet när man vill stoppa miljö, konsument. och arbetstagarskydd i EU.
* Sociala förmåner – Cameron vill neka nyanlända EU-medborgare samma låglöneskydd som britter får – men som Storbritannien beviljar turkiska, tunisiska, makedonska och en rad andra icke-EU-länders medborgare.
*Parlamentets inflytande – Cameron förhandlar för att det brittiska parlamentet ska få större EU-inflytande. Något som Magdalena Andersson säger att Sverige inte behöver för vår regering har redan tillräckligt med samråd med riksdagen.
I Europaparlamentet har Cameron tagit ur sina Tories ur den borgerliga gruppen och satt dem i en grupp med högerextrema, mycket långt från de svenska sossarna.

Skaffa nya allierade, Magdalena Andersson!