Rysslands invasion av Ukraina har fått Polens politiske ledare Jaroslaw Kaczynski att vända ryggen åt Viktor Orban – hans forne läromästare i konsten att urholka demokratin. Men nu kan den isolerade Orban få en ny radarkompis i EU.
Den S-märkte Robert Fico leder i opinionsmätningarna och lovar stoppa Slovakiens militära stöd till Ukraina om hans parti vinner valet i september.
”Putinbeundran”, ”USA-hat”, ”antisemitism”, ”anti-ziganism”, ”HBTQ-motstånd”, ”vaccinmotstånd”. Alla epiteten passar numera in på Robert Ficos S-märkta SMER-SD.
När Natosoldater förflyttades till Slovakien till följd av kriget i Ukraina liknade Fico det med ”Nazitrupper”. Han har protesterat mot att slovakiska MiG-plan skickats till Ukraina och har lovat att stoppa allt militärt stöd och Natomedlemskap för Ukraina om han blir premiärminister.
-Det är naivt att tro att Rysslands inställning till kriget ändras oavsett hur många tanks vi skickar till Ukraina. Det är bara ett stöd till dödandet, säger Fico och manar till omedelbara fredsförhandlingar.
Ukrainian Centre for Countering Disinformation har satt upp Fico på listan över ”proryska propagandister” och efter ett möte med ambassadörer i Bratislava liknade den amerikanske ambassadören Robert Ficos linje om eftergifter till Putinregimen med ”eftergifter till Hitler”.
”Aligning with Putin is appeasement, no different than the appeasement offered to Hitler,” US Ambassador Gautam Rana said after the meeting.
Robert Fico har kallat president Zuzana Čaputová för en ”amerikansk agent” och den nya interimsregeringen för en ”George Soros-regering”. Det har lett till dödshot mot presidenten och henns familj, men Fico vägrar ta tillbaka sina uttalanden.
“Making someone a target with hateful lies has cost people lives already in Slovakia,” Čaputová wrote on social media.
Fico har varit premiärminister tre gånger tidigare, men tvingades avgå 2018 efter massiva protester mot morden på journalisten Ján Kuciak, som avslöjat politisk korruption, och hans sambo Martina Kušnírová.
SMER-Socialdemokratiska Partiet är inblandat i ett dussintal korruptionsutredningar och den tidigare finansministern och Centralbankschefen Peter Kažimír fälldes nyligen för mutbrott. Men Fico har inte ställts inför rätta.
Ficos parti splittrades efter valförlusten 2020 och Peter Pelligrini, som tog över som premiärminister efter protesterna mot mordet på Ján Kuciak, bildade ett nytt parti.
Pelligrinis parti har lanserat sig som ett EU-positivt parti och har stött Slovakiens stöd till Ukraina. Partiet har länge varit störst i opinionsmätningarna, men Robert Fico har omvandlat resterna sitt parti till ett hårdfört nationalistparti som utnyttjat varje möjlighet att söka stöd bland missnöjda väljare.
Robert Fico ställde sig i spetsen för anti-vaccinationsrörelsen under coronapandemin och kallade obligatorisk vaccinering för fascism:
“Mandatory vaccination is a disgusting fascist idea; it crosses all lines of constitutionality and it wouldn’t even work,” said Robert Fico.
Enligt mätningar är det särskilt många i Slovakien som faller för konspirationsteorier och desinformation.
Den ekonomiska krisen har troligen också bidragit till att väljarstödet för Ficos parti ökat och att SMER-SD sedan i våras är störst i opinionsmätningarna. Partiets högersväng har dessutom gjort det möjligt att inleda samarbeta med högerextrema Republic inför ett kommande regeringssamarbete.
En återkomst för Fico som premiärminister skulle bli ett politiskt lyft även för Viktor Orban och öka hans möjligheter att bli maktspelare i EU. Tidigare var Orban en i ”de fyras gäng” – Visgradländerna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – som hade gemensamma intressen i EU och samordnade sina krav på allt från fördelning av EU-budgeten till migrationspolitik.
Polska PiS-regeringen med Jaroslaw Kaczynski som ledare såg Viktor Orbans metoder att säkra sin maktställning som en förebild och ville gå samma väg att skapa en ”illiberal demokrati”
”PiS party members themselves admitted in unofficial conversations that their draft laws were modeled on Hungarian laws. PiS learned from Fidesz in many areas, especially media and family policy”.
Viktor Orban och Jaroslaw Kaczynski skröt offentligt om hur de skulle ställa till med en ”kulturell kontrarevolution i EU”. De framträdde som ett politiskt radarpar och talade om att de litade lika mycket på varandra som två ”hästtjuvar”, som skulle stjäla hästar i EU.
Men hästtjuvsförhållandet ersattes av misstänksamhet med Rysslands invasion av Ukraina, och har steg för steg utvecklats till öppen fiendskap.
När Viktor Orban i den ungerska valrörelsen i fjol våras vägrade fördöma ryska avrättningar av civila i Bucha utanför Kiev och i stället krävde undersökningar av vad som hänt tog Kaczynski öppet avstånd från sin tidigare radarkompis: ”Om Viktor Orban inte kan se vad som hänt i Bucha borde han gå till en ögonläkare.”
Konflikten mellan Ungern och Polen trappades upp senast i samband med årsdagen för andra världskriget när Orbans rådgivare, general Gábor Böröndi, i ungersk tv hävdade att det 1939 var ett ”lokalt krig” mellan Tyskland och Polen som på grund av brist på medling förorsakade andra världskriget.
Polska regeringen gick i taket och anklagade Ungern för historieförfalskning när Polen beskylldes för att ha förorsaket kriget i stället för att vara ett offer för nazismen.
General Böröndi bad om ursäkt för sitt uttalande. Men Viktor Orban tog upp nazisttråden i ett tal några dagar senare när han jämställde Hitlers ambition att ta herravälde över Europa med EU-samarbetet.
”Napoleon, Hitler drömde om europeisk enighet på olika sätt. Och det gäller än i dag: idén om självständig nationell existens och idén om imperiet finns där båda.”
Men nu får Viktor Orban inte heller stöd från den tidigare Visegrad-grannen Tjeckien. Efter att EU-motståndaren Milos Zeman fått avgå som president i mars har Orban inga politiska vänner i Prag. Zeman efterträddes av den tidigare Natogeneralen och EU-förespråkaren Petr Pavel. Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský svarade på Orbans Hitlerjämförelse med att ”Ingen tvingar Ungern att vara med i EU”.
Viktor Orban har blivit alltmer politiskt isolerad i EU. Hans regering har om och om igen hotat med att lägga in sitt veto mot de många sanktionspaketen mot Putinregimen. Men EU-kommissionens blockad mot att betala ut 36 miljarder euro från EU:s fonder i avvaktan på demokratireformer och risken att miljarderna helt fryser inne har fått Orban att backa om och om igen.
En Robert Fico-regering i Slovakien kan ge Viktor Orban en ny bundsförvant mot EU:s stöd till Ukraina och därmed en uppbackning av Putinregimen. Fico riskerar inte några omedelbara indragna EU-miljarder för Slovakien om han lägger in veto mot ryska sanktioner.
För EU:s socialdemokrater blir dock en valseger för Ficos parti en pinsam historia. SMER-SD:s ledamöter ingår i S-gruppen i EU-parlamentet. De två andra stora partigrupperna – konservativa EPP och Liberalerna – krävde i fjol höstas i ett öppet brev att S-gruppen skulle sparka ut Ficos parti efter att ryske ambassadören inbjudits till firandet av upproret i Zvolen under andra världskriget.
”The Russian ambassador’s invitation to this event clearly demonstrates that Smer-SD does not adhere to the values of democracy and human rights. Instead, it cooperates with representatives of non-democratic, aggressive, and authoritarian regimes.”
Men gruppledaren Iratxe García Pérez har legat lågt och bara svarat att man ”diskuterar frågan” i hopp om att det inte ska leda till några stora rubriker.
Robert Ficos nationalistiska populism har länge stått i strid med S-gruppens EU-positiva hållning och partiets medlemskap har ”diskuterats” många gånger utan att det lett till några åtgärder. SMER-SD stängdes av tillfälligt 2006, men fick komma in i S-värmen igen efter två år.
Det stundar EU-val nästa år och samtliga partigrupper vill ha så många mandat som möjligt inför det maktspel om positionerna i parlamentet som väntar efter valet. Då kan det vara lockande för S-gruppens ledare att skjuta upp ett beslut om uteslutning av Robert Fico.