Orban på väg vinna med tyskt stöd

Tyskland försvarar benhårt Orbans rätt att kränka rättsstaten och behålla sina EU-bidrag.

Tre herrar i Bryssel för att prata EU-kommissionens Ursula von der Leyen till rätta (Polens Morawiecki, Ungerns Orban och Tjeckiens Babis)

På måndagen annonserade Ungern och Polen att de öppnat ett ”Institut för Rättsstaten.”
Nej, institutet ska självklart inte försvara rättsstaten.
Tvärtom.
Det ska specifikt ägna sig åt att leta brister i andra EU-länder, för att ge Orban och Kaczynski ammunition inför höstens EU-övningar.

På höstens EU-agenda ligger nämligen en rapport om rättsstaten i alla EU-länder.
Det kan låta lite menlöst men Ungern och Polen ogillar överraskande starkt att i offentligheten pekas ut som icke-rättsstater.

EU-kommissionen kom på idén att utreda alla EU-länder för att låta Ungern och Polen slippa stå ensamma vid skampålen. Ett eller annat kommer man självklart hitta i varje EU-land. Någon fängslar misstänkta för länge utan rättegång. Någon utser domare i en process som ger sittande regering visst inflytande, osv.

Rapporten (som borde varit ute redan men dröjer) ska i oktober diskuteras bland EUs justitieministrar och sedan förväntas ett land som får kritik, att ödmjukt lova bättring. Den listiga tanken var alltså att det skulle svårt för Ungern och Polen att tjura och sticka käppar i hjulet.

Men nej. De sätter alltså upp ett mot-institut.

På tisdagen meddelade Victor Orban dessutom skriftligen till EU-kommissionen att Ungerns regering ”säger upp kontakterna” med EU-kommissionären ansvarig för rättstatsfrågor, Vera Jourova.
Hon är inte neutral, anklagar Orban (vilket naturligtvis inte alls förväntas av en kommissionär som upptäckt regelöverträdelser).

Lyckligtvis för Orban kliver tyska politiker gång på gång in och försvarar Ungern, Polen och andra länders rätt att bryta mot reglerna utan efterverkningar.

Tyska högerpolitiker har i den mäktiga EPP-gruppen länge försvarat Orbans parti Fidesz och det fortsätter man med än idag, trots de övergrepp som Ungern begått mot den fria pressen, mot sina en gång oberoende domstolar, med sina generösa EU-bidrag, mot flyktingar…
På måndagen skrev EPPs ledare, polske Donald Tusk, att han har försökt men det är hopplöst, det går inte att utesluta Fidesz ur EPP… bland annat för att en stor grupp inte vill ge upp de röster som man vinner i EU-parlamentet med hjälp av ungrarna…
Han menar det tyska EPP.

…There are also parties, very significant ones, who are critical of this political philosophy, so-called “illiberal democracy”, but who do not want to exclude Fidesz for tactical reasons, dictated by the internal dynamics in their countries, resulting from their interests or fears that the EPP would split, for example in the Parliament. This is a large group.…”

I Europaparlamentet har Orban alltså kvar sitt beskydd fortfarande.
Och i EU-kommissionen?
”Vi uppskattar dej som kommissionsordförande,” skriver Victor Orban i sitt brev till EU-kommissionsordförande dagarna efter Brysselbesöket, faktiskt i samma brev där han ”säger upp kontakterna” med hennes kollega Vera Jourouva.
Man hade ju önskat att Orban inte kände sig fullt så trygg med den tyska EPP-politikern Ursula von der Leyen.

Orban har vänner på ännu högre platser.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel (EPP) lovade på toppmötet i somras Victor Orban att få slippa under hennes ordförandeskap en fortsättning av artikel 7-processen som hans land är utsatt för pga utbredd korruption utförd framförallt av honom själv.
Tyskland är EU-ordförande i höst och artikel 7-processen som Finland förra hösten drev med stor energi finns inte på någon tysk dagordning.

Men den verkliga kuppen som borde få orban att skratta hena vägen till banken där EU-bidragen väntar, är att överenskommelsen på EU-toppmötet i juli om att inget land som begår övergrepp mot rättststaten ska kunna få EU-bidrag, är nu på väg att urvattnas komplett av ordförandelandet Tyskland.

I utkastet till lag som EU-regeringarna har fått från ordförande Tyskland, görs beviskraven för övergrepp mot rättststaten så omöjliga, att Ungern och Polen än en gång kan räkna med att få behålla sina EU-bidrag.

Fyra hjälpsamma uppmjukanden finns att hämta:
* Istället för att bidragen kan hållas inne om ett beteende ”riskerar” att påverka EUs finansiella intressen eller möjlighet att förvalta enligt principer om sunda finanser (som EU-kommissionens förslag från 2018 lyder), vill tyskarna att bidragen kan dras in bara om övergreppet ”påverkar i tillräckligt hög grad och direkt…

* Istället för förslaget att man kan hålla inne bidrag om det råder allmänna och utbredda brott mot rättststaten i ett EU-land, vill tyskarna att det ska krävas direkta, definierade övergrepp.

* Istället för att EU-kommissionen får bedöma läget, ska flera instanser läggas till som måste höras för att konstatera övergrepp, inklusive ett par institutioner som inte är EU.

* Till slut, spiken i kistan – om trots alla hinder som lagts i vägen, ett EU-land faktiskt skulle kunna konstateras ha begått övergrepp mot rättststaten, så kan det landet skjuta ifrån sig ett beslut om indragna bidrag genom den rätt, som tyskarna vill lägga in, att få lyfta frågan till EUs toppmöte för att diskuteras där.

Under en första diskussion om det tyska utkastet lär debatten ha blivit het bland EU-ambassadörerna där Frugala Fyran återuppstod för att protestera mot urvattnandet.
Nederländerna meddelar att detta utkast inte har en chans att godkännas i deras parlament.
Men på andra sidan hamnade plötsligt Frankrike och Sydeuropa som ser hotet att pengarna ur återhätmningsfonden inte släpps fram, så länge ”rule of law” inte är löst.
Tillsammans med Tyskland tycks de anse att rättstatten får vänta – igen.

Debatten lär fortsätta på EU-toppmötet i slutet av veckan.
Innan dess kanske det är
läge att läsa in sig på berättelsen om det mycket nära och länge pågående, umgänget mellan tyska och ungerska politiker och näringsliv, i artikeln ”How Orban played Germany, Europe´s great power”

How Orbán played Germany, Europe’s great power