Orban skickar taggtrådsräkning till Bryssel

Ungerns premiärminister Victor Orban kallar sina taggtrådsstängsel mot flyktingar för ”solidaritet med Europa” och begär att EU ska betala halva notan.

Vid det här laget är såväl den ungerska gränsen mot Serbien som mot EU-landet Kroatien täckt med taggtrådsstängsel och längs gränsen går 3 000 frivilliga och letar efter flyktingar som förirrat sig till Ungern.
Alltsammans har kostat cirka 800 miljoner euro och det begär Orban att EU betalar hälften av.

Ungern är ett av de EU-länder som har vägrat att ta emot några flyktingar i trots mot gemensamma beslut som fattats i EU.
På onsdag faller en dom i EU-domstolen om saken – och det är faktiskt Ungern som har stämt EU för beslutet att fördela flyktingar mellan sig.

Victor Orbans gest har mycket att göra med att han har ett val som närmar sig och en av hans största utmanare är högerextrema partiet Jobbik. .
Från annat politiskt håll är han samtidigt hårt ansatt av gatuprotester mot sina många inskränkningar av medborgerliga rättigheter.

EU-kommissionen har svarat avmätt på Ungerns begäran om pengar för stängslen.
”EU finansierar inte stängsel eller murar”, konstaterar en talesman i Bryssel, ”men däremot är Ungern välkommen att göra en ansökan om andra inslag i skydd för gränsen, t ex övervakningskameror vid gränsen”.

Och i ett svarsbrev påminner sedan EU-kommissionsordförande Juncker syrligt premiärminister Orban om alla EU-pengar han redan har fått, månne det inte kunde förmå Ungern att följa fattade beslut om flyktingmottagande?