Österrikes presidentval signal till Europas politiker: Det går att vinna val med EU-positiv linje

På redaktionerna runt om i världen var artiklarna och rubrikerna färdigskrivna: First extreme right wins Presidential election since WWII!

Men de fick snabbt skriva om när röstsiffrorna kom. Alexander Van der Bellen visade att det går att vinna val med en EU-positiv linje och till försvar för flyktingar.

van-der-bellenInvandrings- och EU-fientlige Norbert Hofers FPÖ var övertygade om att Brexitsegern i Storbritannien och Donald Trumps seger i USA visade attfrämlingsfientliga kampanjer skulle stärka deras opinionsvind. Men de fick troligen motsatt effekt.

Stödet för fortsatt EU-medlemskap har ökat i de flesta medlemsländer efter Brexitomröstningen. Och Donald Trumps många uttalanden om vänskap med Rysslands Vladimir Putin och ointresse för att försvara Europa har pekat på ökade hot även för Österrike.

Hofers motkandidat De grönas tidigare partiledare Alexander Van der Bellen har inte duckat för de främlingsfientliga stämningarna i landet där FPÖ har stöd av 35 procent i opinionsmätningarna. I stället har han stått upp för EU och solidaritet med andra länder:

”The most important thing is the solidarity between member states, otherwise we won’t be able to assert ourselves in the face of Russia or the United States”,

Han har samtidigt stått upp för asylsökandes rättigheter och manat till ökade insatser för integration.

Det är en hållning som inte bara skiljer sig från FPÖ och Norbert Hofer, utan också från de två regeringspartierna, SPÖ:s och ÖVP:s ledare, som alltmer anpassat sig till FPÖ:s flyktingfientliga linje.

Den skiljer sig också markant från många andra EU-länders ledande politiker, som snarare försöker vinna opinionspoäng på att attackera EU.

Van der Bellen har i stället talat om vikten av att Österrike har goda förbindelser med övriga EU-länder när han bemött Hofer i debatterna:

”I’m talking about Europe: E-U-R-O-P-E. Never heard of it?”

”I don’t want that Austria becomes the first country in western Europe led by a populist right-wing, pan-Germanic fraternity member,”.

Österrike är ett djupt splittrat land även efter presidentvalet. Men Alexander Van der Bellens seger kan ge de stora partierna råg i ryggen att våga stå för sina grundläggande värderingar. Det kanske till och med kan få politiker i övriga Europa att börja prata om vikten av europeiskt samarbete.