Östledare pressar på för ett urholkat EU – Merkel söker stöd för kunna hålla emot

Ungerns Viktor Orban hälsade Angela Merkel välkommen till sitt ”illiberala Europa” med ett beslut om att bygga ett nytt taggtrådsstängsel mot flyktingar. Med stöd av övriga östledare vill han utnyttja Brexitsegern för att urholka EU och som ett första steg definitivt stoppa en solidarisk flyktingpolitik.

Men Tysklands Angela Merkel har inte gett upp – ännu. Hennes unika rundresa inför EU27-toppmötet framstår alltmer som ett desperat försök att söka stöd för att hålla fast vid EU-projektet. Frågan är om Stefan Löfven och övriga EU-ledare är beredda att backa upp henne.

 

Det var idel leenden framför kamerorna när Angela Merkel mötte sina huvudmotståndare i Warszawa på fredagen. Men Polens, Ungerns, Tjeckiens och Slovakiens ledare hade skjutit sin skjutit sina giftpilar redan före mötet.

De har med hänvisning till Brexitsegern i Storbritannien krävt att EU ska åternationaliseras, att kommissionen ska styras av medlemsländerna.

”We believe it’s up to national parliaments to have the final word on the decisions of the European Commission,” said Polands PM Beata Szydlo.

De fyra Visegradländernas ledare hoppas i första hand kunna utnyttja krisen i EU efter Brexitsegern till att stoppa försöken att få samtliga medlemsländer att ta ett solidariskt ansvar för flyktingströmmarna. Ungern och Slovakien har öppet obstruerat mot EU:s migrationsbeslut vägrat ta emot några flyktingar, och Orban har utlyst en folkomröstning för att få stöd för sin flyktingfientliga hållning.

Men EU-kommissionen har fortsatt att pressa på för att få till stånd en omfördelning av flyktingar, och har dessutom lagt nya förslag under sommaren om en mer samordnad flyktingpolitik, i enlighet med de uppdrag man fått från EU-ledarna.

Nu försöker de fyra östledarna få ett snabbt beslut på ett EU-toppmöte om att förkasta kommissionens förslag.

Premiärminister Bohuslav Sobotkas budskap till Angela Merkel var att Tjeckien vägrar stödja några förslag på ”mandatory quotas to distribute refugees.”

Polens utrikesminister Witold Wszczykowski dömde i en intervju för tyska nyhetsbyrån DPA ut ”forced relocation of refugees”.

Och premiärminister Viktor Orban gick i en intervju till angrepp mot ”bureaucrats in Brussels” som vill ta emot flyktingar och distribuera dem runt om i EU.

”The question is, which side will Angela Merkel take?” undrade Orban, samtidigt som han meddelade att den ungerska regeringen beslutat bygga ytterligare ett taggtrådsstängsel vid gränsen mot Serbien för att stoppa eventuella nya flyktingströmmar.

Men än så länge vägrar Angela Merkel backa från förslagen om att alla EU-länder på något sätt ska ta sitt ansvars för flyktingmottagandet. Även om hon formulerar sig nedtonat i ”fiendeland”:

”I think we will continue to discuss this issue.”

Östledarna kastar i stället fram förslag om ”gemensam EU-armé”, som ett sätt att visa de vill samarbeta på andra områden. De vet att det inte är något som kan realiseras på flera decennier, men det kan också ge pluspoäng i hemma opinionen.

Angela Merkel är samtidigt utsatt för ökad press på sin hemmaplan att skärpa migrationspolitiken, med flera regionval inom de närmaste veckorna och förbundsdagsval nästa år. Hon behöver nu uppbackning från andra politiska ledare för att hålla fast vid EU-projektet.

På fredagskvällen möter hon bland andra Stefan Löfven, tillsammans med regeringscheferna från Danmark, Finland och Nederländerna.