EU-kommissionen har hotat dra Sverige inför domstol om skyddet för vargar upphävs. Men nu har regeringen som vill halvera vargstammen fått oväntad draghjälp av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Von der Leyens älskade ponny Dolly har dödats av en varg. Nu lovar hon att kommissionen ska se över ”vargarnas skyddsstatus”.
Det var i början av september som Ursula von der Leyens make en morgon upptäckte att en av hästarna i hagen blivit attackerad av ett rovdjur i tyska Niedersachsen. Den 30-åriga ponnyn Dolly avled av skadorna och man misstänkte omedelbart att det var ett vargangrepp.
Tyska Bild rapporterar om att familjen var förkrossad
”Die ganze Familie ist fürchterlich mitgenommen von der Nachricht”.
Nu har DNA-undersökningen bekräftat att det var en varg, och att det är samma varg som angripit ett dussintal får och nötkreatur de senaste åren. Myndigheterna har gett klartecken för skyddsjakt.
Samtidigt har vargjakt debatterats på flera nivåer i Europa. I EU-parlamentet röstade en stor majoritet i förra månaden igenom en resolution om att det starka skyddet för vargar ska nedgraderas för att skydda får och andra husdjur. Svenska Jägareförbundet jublade över att jaktorganisationernas lobbying fått resultat, även om parlamentets resolution bara är en opinionsyttring och ett liknande uttalande 2017 inte haft någon effekt.
Jägarlobbyn såg dock ut att ha små möjligheter att nå framgång den här gången heller. EU:s jordbruksministrar hade diskuterat ett liknande krav om en lagändring av vargskyddet tidigare under hösten, efter krav från Österrike och sju andra länder, bl a Finland, Frankrike och Portugal – dock inte Sverige. Miljökommissionären Virginijus Sinkevičius avfärdade kravet och det blev inga förändringar.
I slutet av november togs också frågan om sänkt skydd för vargar upp på ett möte med länderna som stödjer Europarådets ”Bernkonvention” – The Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats. Det var regeringen i Schweiz som rest frågan. Men kravet avvisades av bland annat ett enhälligt EU och jägarlobbyn som agerat på mötet var besviken.
Men nu har det kommit en ny vändning i vargfrågan. Ursula von der Leyen, som efter att hennes älsklingsponny dödades i september inte agerat medan kommissionen vid flera möten vidhållit sin linje om största möjliga skydd för vargar, har nu bytt fot.
Som ett svar till EU-parlamentets resolution om ändrade skyddsregler för vargar skriver kommissionens ordförande till parlamentets konservativa partigrupp, EPP, att EU-kommissionen nu ska ”överväga en ändring av skyddsreglerna för varg”.
Ursula von der Leyen nämner inte att hennes ponny dödats av en varg, men hon skriver att antalet rapporter om vargangrepp på husdjur ökat och talar till och med om ”ökad risk för människorna i de drabbade regionerna”, enligt nyhetsbyrån DPA:
”The return of the wolf and its growing numbers lead to conflict. There are more and more reports of wolf attacks on livestock and increased risks for people in the affected regions”.
Det är oklart vad Ursula von der Leyens överraskande besked kan få resultat. Om det leder till att kommissionen verkligen föreslår att vargen inte längre ska ha samma skydd som i dag i habitatdirektivet, eller om det endast blir förslag om ökade möjligheter till skyddsjakt. Oavsett vilket innebär det en öppning för den svenska regeringen som EU-ordförande att föra upp vargfrågan på EU:s dagordning.
Landsbygdsminister Peter Kullgren är också ”vargminister” och lovade redan när han tillträdde i intervjuer: ”Vargstammen ska minska som riksdagen beslutat. Jag ska driva frågan i EU”.
Nu får han draghjälp av EU-kommissionens ordförande. Men det ändå långt kvar till att få EU att acceptera det vallöfte om mer än halvering av vargstammen i Sverige, som en stor majoritet av partierna ställde sig bakom före valet. I dag räknar man med att det finns cirka 400 vargar, och det politiska målet är att antalet ska sänkas till kring 170.
Jägarlobbyns krav att politikerna ska leva upp till sina vallöften är dock hårda. Strax efter valet överlämnades en ”vargbudkavle” på Mynttorget i Stockholm från åtta organisationer till partierna.
”Jag tycker att vi har sänt en extremt stark signal från landsbygden till politiken: Genomför det ni lovat och beslutat runt vargen. Stammen behöver minska, skyddsjakten förenklas och EU:s naturvårdsdirektiv behöver ändras så att vi får förvalta vargen som allt annat vilt”, sade förbundsordförande Peter Eriksson.