Parlamentet backar inte för hoten – BoJo riskerar ett nytt nederlag om nyval

Premiärminister Boris Johnson och hans härförare Dominic Cummings har stängt parlamentet, hotat och sparkat oppositionella. Ändå förlorade regeringen tisdagskvällens omröstning, och hans ”Do or die”-löfte om att genomdriva Breit den 31 oktober är på väg att omintetgöras.

Boris Johnson har trappat upp med krav på nyval om parlamentet stoppar hans planer. Men han riskerar råka ut för ett andra nederlag, eftersom Labour bytt fot och inte vill ha något val förrän No Deal Brexit är definitivt stoppat.

Regeringen förlorade oväntat stort, med 328 – 301. Drygt 20 Tory-parlamentariker röstade emot sin eget partis regering. Parlamentet är på väg att ta det unika steget i brittisk politik att instifta en lag som beordrar regeringen att den inte under några villkor får lämna EU utan ett utträdesavtal.

Det är en dramatisk omsvängning jämfört med hur läget såg ut för bara några veckor sedan.

BoJo hade nått sitt stora mål att bli premiärminister. Han anlitade den mest ökände och djävulske rådgivaren Dominic Cummings för att se till att fixa Brexitkrisen och säkra att han får sitta länge i 10 Downing Street.

Men efter det har paret radat upp taktiska misstag efter misstag. Dominic Cummings´självsäkra uttalanden om att parlamentet inte har någon möjlighet att förhindra att UK automatiskt lämnar EU utan utträdesavtal den 31 oktober höll inte för juridisk prövning – även regeringen accepterar nu att en lagstiftning av parlamentet måste efterlevas.

BoJo/Cummings fick Tory-partiledningen att hota med att utestänga parlamentariker som röstade emot regeringen i denna fråga från att kandidera för partiet i nästa val. På det sättet stoppa deras politiska karriär. Men 21 Tory-parlamentariker vägrade böja sig och röstade emot regeringen.

BoJo:s taktiska svar blev att trappa upp konflikten ytterligare: ”Jag vägrar åka till Bryssel o be om ett uppskov med EU-utträdet. Regeringen kommer föreslå nyval om det röstas igenom i parlamentet.”

Men inte ens det taktikspelet ser ut att lyckas. Det krävs två tredjedels majoritet i parlamentet för att utlysa ett nyval. Men Labourledaren Jeremy Corbyn, som tidigare upprepade gånger krävt ett nyval, ställer inte upp på BoJo:s grepp. Förre Labourledaren Tony Blair har varnat Corbyn för att inte falla i BoJo:s ”elefantfälla”, och det verkar som Labourledningen lyssnat.

Corbyns besked till BoJo var nu: ”Se till att parlamentets lag om att stoppa No Deal Brexit genomdrivs först. Sen kan vi ta beslut om nyval.”

Labour argumenterar att det inte går att lita på Boris Johnson, och att lagstiftningen om att stoppa No Deal Brexit måste vara helt genomförd både i underhuset och överhuset först. Det innebär av allt att döma inget beslut om nyval förrän efter att parlamentet återvänder efter suspenderingen i mitten av oktober. Labour kan vilja skjuta upp beslutet tills det är klart att EU-utträdet skjuts upp, inte händer den 31 oktober.

BoJo vill ha ett nyval där han säger att han står för Demokratin och Folkets vilja, mot en opposition som vill förhindra folkets vilja att genomföras. Men om BoJo:s heliga löfte – ”Do or Die” – att UK ska lämna EU den 31 oktober inte genomförs kan Labour i stället peka ut BoJo som en svikare, förlorare som inte går att lita på.

Det är högst ovisst hur det val som av allt att döma kommer att inträffa inom de närmaste månaderna kommer att gå. Om EU-utträdet skjuts upp ännu en gång kommer Brexitpartiet under ledning av Nigel Farage att kunna få stora framgångar. Medan Torypartiet, som just kastat ut 21 parlamentariker ur sin partigrupp, riskerar att gå till val som djupt splittrat.

Samtidigt som Labour är djupt splittrat om det ska gå fram med ett valmanifest med löfte om att UK ska stanna i EU, eller vill ha en annan form av Brexit än Tories.