Parlamentet litar inte på BoJo – skjuter upp omröstning – förhindra No Deal Brexit ”av misstag”

Boris Johnson kom med ett nytt Brexitavtal och lockade med att brittiska arbetare ska få behålla samma rättigheter som i EU. Men en majoritet i parlamentet litar inte på BoJo efter att han svikit så många löften tidigare.

Den förväntade historiska omröstningen om Brexit blev därför ett västgötaklimax på lördagen.

De Toryparlamentariker som tillsammans med oppositionen stoppade Boris Johnsons tidigare plan att driva UK ut ur EU utan ett utträdesavtal misstänker att BoJo och hans rådgivare fortfarande är beredda att låta No Deal Brexit inträffa den 31 oktober. Det skulle kunna ske ”av misstag” om alla lagstiftningsbeslut som krävs inte genomförts i tid.

Därför kastade Toryparlamentariker Oliver Letwin in ett tilläggsförslag om att all lagstiftning ska vara klar innan den avgörande omröstningen om BoJo:s Brexitavtal hålls.

Trots Boris Johnsons försök att agera statsmannalikt och upprepade löften under debatten att Storbritannien ska ha minst lika bra arbetarskydd som EU efter Brexit gick han på ännu en förlust. Letwins förslag vann med 322-306.

Ett flertal Toryledamöter sade i debatten att de är beredda att rösta för det nya Brexitavtalet, men att de vill förhindra en No Deal Brexit. Och BoJo-regeringen lyckades bara få sex Labourledamöter med sin i omröstningen

Enligt den lag som parlamentet tidigare antagit är Boris Johnson nu ålagd att skicka in en begäran till EU om ett uppskov med utträdet. Men premiärministerns kommentar var:

-Jag kommer inte att förhandla om ett uppskov med EU! Jag ska fortsätta göra allt jag kan för att UK ska lämna EU 31 oktober.

Brexitkaoset fortsätter därmed. Om Boris Johnson vägrar skicka in en begäran om uppskov till EU riskerar regeringen att hamna i domstol.

Boris Johnson hoppas att EU-ledare ska reagera på kaoset med att säga nej till ytterligare ett uppskov med EU-utträdet. Regeringen talade därför på lördagen om att försöka lägga fram Brexitavtalet för omröstning på måndag.

Men de första EU-kommentarerna var i stället avvaktande, och markering att man inte blandar sig i den brittiska debatten. EU-kommissionen tweetade:

@EU_Commission takes note of the vote in the House of Commons today on the so-called #Letwin Amendment meaning that the #WithdrawalAgreement itself was not put to vote today. It will be for the UK government to inform us about the next steps as soon as possible.

Lördagens debatt innebar också ett totalt brott i samarbetet mellan Toryregeringen och nordirländska DUP, som ser det nya Brexitavtalet som ett totalt svek av BoJo. DUP röstade för ”Letwin-förslaget” och kräver att Brexitavtalet om gränskontroller mellan Nordirland och övriga UK ska omförhandlas med EU.

Samtidigt med den förvirrade debatten i parlamentet pågick en massiv demonstration utanför. 700 000 demonstranter krävde ”People’s vote”.

Förslaget om att väljarna ska få rösta om BoJo:s Brexitavtal mot att stoppa Brexit väntas parlamentet få ta ställning till nästa vecka.

Spännande veckor väntar. Det låga förtroendet för BoJo och Labourledaren Jeremy Corbyn gör att ingen vet vilket slutresultatet blir.