Rika oligarker och fattiga flyktingar – nu vill EU skärpa visumpolitiken för att få kontroll över vem som släpps in.
I veckan ledde Europol fem EU-länders poliskårer till ett nytt tillslag mot människosmugglare på Balkan, det fjärde inom ett halvår.
Och i Bryssel diskuterar EU-regeringarnas företrädare om det inte är dags att dra in visumfriheten för åtminstone Serbien, som håller dörren till EU öppen för många.
När migration har diskuterats i EU på senare tid är länderna överens om en sak – hårdare tag vid gränserna.
En av flera detaljer som just nu är på gång att åtgärdas är EUs tilldelning av visumfrihet för tredje land. Det privilegiet har t ex gjort att Serbien kunnat bli något av en gångbro över till EU.
Som kandidatland till EU-medlemskap gäller serbisk visumfrihet in i EU. Sedan många år flyger därför folk till Serbien, inte minst kineser, där smugglare hjälper dem över gränsen och vidare in i EU.
Enbart första halvåret 2022 kom 50 000 migranter till Österrike på det viset, hävdar österrikarna. EU har därför krävt åtgärder från serberna länge och deras regering har lovat men detta är ett djupt korrupt land där regeringens löften inte är mycket värda.
Samma problem har EU en tid haft med Albanien, en annan EU-kandidat som just har beslutat att följa Serbiens exempel och bevilja kineser visumfrihet.
Den som har rejält med pengar kan välja en bekvämare väg in i EU, ”investerar-modellen.” Serbien och Albanien tillhör länder med visumfrihet in i EU som också säljer uppehållstillstånd eller medborgarskap till rikare människor som vill kunna röra sig fritt i EU.
2013 kom en motreaktion när EU för första gången gav sig själv möjligheten att dra in visumfrihet – ”bara som en sista utväg” och ”bara tillfälligt,” för ett utomstående land.
2017 skärptes reglerna men det är fortfarande så komplicerat att genomföra, att möjligheten bara har tillämpats en gång – i november 2022. Visumfriheten drogs då in för Vanuatu, en ö-stat där man kunnat köpa ett pass för 130 000 dollar och därmed visumfrihet till EU.
(Som tröst säljs fortfarande pass på öarna St Kitts och Nevis för 110 000 dollar, också med visumfrihet till EU.)
För EU att stänga till de här gränserna kommer dock inte räcka. Den lönsamma affären att sälja de eftertraktade uppehållstillstånden och passen tillämpas nämligen också av många EU-länder, de så kallade gyllene passen. Lägg en bra slant och ett EU-pass eller ett permanent uppehållstillstånd är ditt.
Fördelen med kommersen sägs vara att säljande land vinner utlandsinvesteringar.
Nackdelen är att man bl a öppnar för oligarker och kriminella. När kriget i Ukraina bröt ut syntes detta tydligt i alla beslagtagna ryska lyxbåtar och lyxvillor längs Medelhavets kust – när de inte shoppar i London, solar de gärna här, Putins sammansvurna.
EU har varit lika långsamt att reagera mot att EU-pass säljs här, och medan man avvaktat har bruket spritts. Kring 2010 skedde det i två EU-länder men 2020 i tretton EU-länder.
Estland vill t ex för sin del se minst 5 miljarder kronor på bordet, Nederländerna något mindre medan Lettland säljer uppehållstillstånd för 0,5 miljoner, visar en rapport från Europaparlamentets utredningstjänst.
”Residence by investment” heter det helt frankt på Malta och där var år 2019 hela 62 procent av alla beviljade tillstånd köpta.
Först år 2020 skrev EU-kommissionen till Malta och Cypern för att ifrågasätta deras mycket utbredda system med gyllene EU-pass vilket man känt till i minst tio år. För bara ett halvår sedan drogs bägge två inför EU-domstolen med argumentet att gyllene pass inte respekterar fördragets koncept för EU-medborgarskap.
Ett halvår innan det, en månad efter invasionen av Ukraina, utfärdade EU-kommissionen också en rekommendation till alla EU-länder att upphöra med alla former av uppehållsrätt i utbyte för investeringar. Man framhöll kopplingen till de ryska oligarkerna och påminde om att EU-pass ger rätt att rösta och ställa upp i EU-val.
I år har Irland och Portugal beslutat följa den uppmaningen och lovat lägga ned sina ”investeringsinstrument” som på Irland till 90 procent hade lockat rika kineser, i Portugal till hälften kineser, till hälften ryssar.
Trots EU-kommissionens varningar fortsätter emellertid många andra EU-länder att hålla sina dörrar öppna in i EU, t ex Österrike och Ungern, två länder som samtidigt propsar på att EU måste börja bekosta att stängsel sätts upp längs gränsen för att hindra folk komma in.
Ehum… Stämmer det verkligen att Vanuatu är närliggande till St Kitts?
Om det är St Kitts och Nevis ni menar så ligger de i Västindien.
(…stoppar raskt in ett ”inte det minsta” framför närliggande, för längre ifrån varann kan de knappast ligga…)
Tack för påpekandet, rättar omedelbart!