Polska PiS har lurat EU-kommissionen att stötta partiet med färska tillskott av EU-pengar inför höstens val.
Förlorare – förutom EU – är mest av allt Ukraina.
Tretton EU-regeringar har skrivit till kommissionen i protest över hur lättvindigt kommissionen tilldelat den polska staten EU-bidrag och tillåtit landet att bryta mot EU-regler.
Kanske värst av det, är att det är Ukraina som drabbas.
Polen stoppade ukrainsk spannmålsexport för en knapp månad sedan, vilket utgör nära 40 procent av Ukrainas exportinkomster och som på grund av kriget inte når sina marknader på andra vägar.
EU hade då gjort vad man kan för att Ukraina ska kunna exportera för att dra in inkomster på sitt stora jordbruk. EU har tagit bort alla tullar, tariffer, kontrollkrav och dessutom organiserat transporter i form av lastbilar, tåg och med förtur dessutom.
I våras uppmärksammade den polska regeringen protester från lantbrukare som inte tjänar lika bra på sitt spannmål som de borde. För det polska regeringspartiet PiS väntar ett parlamentsval i september och oppositionen nafsar dem i hälarna i opinionsundersökningar.
Delvis är problemet självförvållat. Polske jordbruksministern hade uppmuntrat bönderna att lagra sitt spannmål i väntan på att priserna snart skulle gå upp till de svindlande höjder som gällt i starten av kriget.
Det gjorde priserna inte. De lantbrukare som följt ministerns råd fick sälja till betydligt lägre priser och har protesterat högljutt över vad de utsett som bov, den ukrainska konkurrensen.
I parlamentet hörs samtidigt protester över att traders som sägs nära knutna det polska regeringspartiet, har tjänat storkovan på alla affärer som erbjudits. Även lantbrukarna har noterat det:
“Flera bolag knutna till PiS har gjort enorma vinster men vanligt folk drabbas, det är absurt,” citerar nyhetsbyrån AP Michal Kolodziejczak, chefen för AgroUnia, Michal Kolodziejczak som uttalat sig på Radio RMF FM.
Den polska regeringen viftade bort anklagelserna och valde för sin del att kräva kompensation av EU.
EU-kommissionens polske jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski (tillhörig partiet PiS) beviljade snart 684 miljoner kronor i krisstöd med lejonparten till Polen samt något till Rumänien.
Den polska regeringen var inte nöjd så den polske EU-kommissionären la på ytterligare 1,2 miljarder kronor till framförallt Polen men även Ungern, Rumänien och Bulgarien som hade följt det polska exemplet med att bromsa ukrainskt spannmål.
Den polska regeringen var ändå inte nöjd utan krävde nu att inget ukrainskt spannmål ska få stanna i Polen utan ska skeppas vidare.
EU-kommissionen gick med på det.
Sammanfattat har alltså Polen:
a) brutit mot EUs regler (stoppat handel som EU beslutat om),
b) belönats för detta med EU-bidrag trots att Polen just nu nekas olika EU-bidrag pga brist på respekt för rättsstaten (alltså, man bryter mot EUs regler);
c) krävt och tillåtits införa en begränsning på EUs inre marknad för ukrainskt spannmål,
d) ändå behållit stoppet för ukrainsk import.
I ett kritiskt brev från den 10 maj riktat till den samlade EU-kommissionen, påpekar därför tretton EU-regeringar att det här skapar flera allvarliga problem:
* det underminerar den inre marknaden,
* det skadar tilltron till EUs solidaritet med Ukraina,
* det rubbar världsmarknaden där Ukraina är en av de största globala leverantörerna av spannmål,
Brevet är undertecknat av jordbruksministrar från Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Kroatien, Luxemburg, Nederländerna, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.
Inte av Sverige.
Jordbruksminister Peter Kullgren har följt regeringens linje att som EU-ordförande förhålla sig neutral, ända sedan tvisten lyftes upp på EU-nivå i januari.
Kullgren tycks samtidigt ha valt bort EU-ordförandes möjlighet att gå in i tvisten för att söka en rimlig lösning.
Samtidigt plockar partiet PiS in efterlängtade EU-pengar som nekats dem tidigare och kan hoppas på att få lantbrukarnas röster i valet.