Inför valet på söndag i Portugal sjunker stödet för högerextrema Chega. Väljare verkar tro på det stora högerpartiets upprepade ”Nej! Nej!” till samarbete.
Båda de stora partierna som turats om vid regeringsmakten sedan diktaturen störtades för 50 år sedan ökar i de sista mätningarna. Men inget block ser ut att få egen majoritet och måste kunna samarbete för att hålla extremhögern borta från makten.
Nyvalet drevs fram i november efter en korruptionsskandal i S-regeringen, och efter ytterligare korruptionsaffärer i det stora högerpartiet PSD rusade väljarstödet för André Venturas högerextrema parti som byggt sitt parti på anklagelser om ”korruption i eliten” och hatattacker mot romer.
Chega låg på 20 procent i opinionsmätningarna för ett par veckor sedan och Ventura trodde segervisst på att sitta i regeringen efter valet den 10 mars. Han har fått stöd av högerextrema partier i Europa och Jair Bolsonaros parti i Brasilien.
Men till skillnad från i Sverige, Finland och Nederländerna har högerledaren Luis Montenegro på valmöten och i tv-debatter med André Ventura upprepade gånger sagt stenhårt nej till varje form av samarbete med Chega efter valet.
”As a matter of principle, the PSD will never make a political agreement with someone who has policies, opinions, which are often xenophobic, racist, populist, excessively demagogic”.
Väljarstödet för Chega har därefter successivt sjunkit och är nu nere på 14-15 procent i opinionsmätningarna. Samtidigt har stödet för Luis Montenegros högerallians mellan PSD och två mindre konservativa partier ökat i mätningarna. Missnöjda högerväljare ser ut att rösta taktiskt på det stora högerpartiet för att undvika att socialdemokratiska PS blir största parti.
Båda de stora etablerade partierna ökar i mätningarna i valspurten, och med tanke på de stora omsvängningar sista dagarna i valet 2022 som gav PS egen majoritet kan uppgången för de stora partierna fortsätta ända in på valdagen.
Men även ett valresultat på 14-15 procent skulle vara en stor framgång för Chega, med mer än fördubbling av antalet platser i parlamentet jämfört med förra valet. Det visar på det stora missnöje som finns bland många väljare i det fattiga Portugal med låga löner och pensioner, och brist på bostäder till rimliga priser.
Nära 3 miljoner arbetare har en minimilön på under 11 000 kronor i månaden. Genomsnittslönen ligger på 16 000 kronor och genomsnittspensionen på 5 500 kronor. Samtidigt har bostadspriserna i Lissabon och andra storstäder rusat när regeringen infört specialregler för att locka ”digitala nomader” och rika pensionärer till landet.
Alla partier lovar höjda minimilöner och fler bostäder i valrörelsen, men många väljare är missnöjda med vad Antonio Costas S-regering åstadkommit under nära nio års styre.
Högerledaren Luis Montenegro lovar stora förändringar om han får bli premiärminister. Men säger samtidigt att han är beredd att förhandla med socialdemokratiska PS om budgetfrågor om hans högerallians inte får egen majoritet.
Den nye S-ledaren Pedro Nuno Santos har också sträckt ut en hand och lovat att inte driva igenom ett misstroendevotum mot en minoritetsregering ledd av Montenegro.
Söndagens val kommer att visa om de här signalerna om blocköverskridande samarbete kan minska väljarstödet för extremhögern.
Och de etablerade partiernas politik efter valet kommer att visa om det går att desarmera extremhögern utan att bjuda in dem till uppgörelser på Tidö slott.
.