Tysklands förbundskansler Angela Merkel mötte Frankrikes president Francois Hollande på fredagen, helt traditionsenligt när de två stormakterna brukar komma överens om förslag inför EU-toppmöten. Men den här gången kom de ut tomhänta.
Franska regeringen verkar inte vara beredd att ta emot några flyktingar direkt från Turkiet, trots att det är en avgörande del av EU-Turkietuppgörelsen. Hollandes rädsla för att förlora väljare till Front Nationals Marine Le Pen inför nästa års presidentval är viktigare än att lösa flyktingkrisen.
I den gemensamma plan som EU:s ordförande Donald Tusk, EU-kommissionen och Angela Merkel nu arbetat fram i ett närmast desperat försök att ta kontroll över flyktingströmmarna ingår som en central del att Turkiet ska få löfte om avlastning genom att EU-länder tar emot flyktingar på laglig väg. I gengäld ska Turkiet se till att minska flyktingströmmarna över Egeiska havet till Grekland och acceptera att ta tillbaka flyktingar som inte anses ha asylskäl.
Men då krävs det också att några EU-länder är villiga att ta emot flyktingar direkt från Turkiet. Och Angela Merkel har försökt skapa en ”Coalition of the Willing” för detta. Den hade sitt första möte på Österrikes ambassad i Bryssel före EU-toppmötet i december med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.
När det nu är dags att sätta planen i verket dock viljan svikta i denna Coalition of the Willing. Stefan Löfven var visseligen på mötet men sade efteråt att Sverige inte kan ta emot några fler flyktingar. Werner Faymann har infört ett maxtak för antalet flyktingar, oavsett asylskäl, som redan är nära nog nått.
President Hollande verkade inte heller längre vilja vara med när han kom ut från dagens möte i Paris med Merkel. Frankrike lovade i oktober att ta emot 30 000 flyktingar enligt EU:s fördelningsplan och fler än så kommer den franska regeringen inte att gå med på, meddelade han.
– De syriska flyktingarna bör stanna i närområdet, som Turkiet, Jordanien och Libanon, ansåg Hollande och lovade skicka ett krigsfartyg till Egeiska havet för att försöka stoppa flyktingsmugglarna.
Medan Angela Merkel kommenterade:
– Vi har inte gjort tillräckligt än…Jag förstår att Turkiet också förväntar sig att EU ska ställa upp.
Frankrike tog inte heller emot mer än 70 000 asylsökande i fjol, jämfört med 441 000 i Tyskland och 156 000 i Sverige, enligt Eurostats siffror.
I Berlin meddelade Angela Merkels talesperson på fredagen att frågan om att EU ska ta emot flyktingar direkt från Turkiet inte kommer att diskuteras på måndagens EU-Turkiettoppmöte. Utan uppbackning av Frankrike får Angela Merkel svårt att övertyga Turkiet om att EU verkligen kan hålla ett löfte om att ta emot 150-250 000 flyktingar på laglig väg i utbyte mot att flyktingströmmarna till Grekland stoppas.
Francois Hollande verkar tycka att problemen på hemmaplan är mer akuta. Hans popularitetssiffror sjunker på nytt och alltfler spekulerar i att premiärminister Manuel Valls tar över som Socialdemokraternas presidentkandidat. Valls har valt en tydlig högerpopulistisk hållning i invandringsfrågor, och vid ett besök i Tyskland förra månaden sågade han Merkels planer:
– Frankrike har åtagits sig att ta emot 30 000 flyktingar. Vi kommer inte att ta emot fler.
Under tiden levererar EU-kommissionen förslag på flyktingområdet i snabb takt. Ett nytt stöd på 700 miljoner euro till Grekland och andra länder som får ta emot stora flyktingströmmar. Den första utbetalningen till Turkiet för stödinsatser för flyktingar på 95 miljoner euro beslutades på fredagen. Och en första rapport om arbetet med visumliberalisering för Turkiet lades fram.
Samtidigt presenterades en rapport om Schengen, som kommer fram till att kostnaderna för att återinföra gränskontroller mellan länderna skulle leda till ökade kostnader för i första hand transporter, arbetsresor och turism med 5 – 18 miljarder euro årligen. EU-kommissionens krav är att alla gränskontroller, som Sveriges ID-kontroller mot Danmark, ska avvecklas senast till slutet av året.
Flyktingkommissionären Dimitris Avramopoulos hoppades att det ska vara tillräckligt för att få Turkiet att sätta in fler åtgärder för att kraftigt minska flyktingströmmarna och samtidigt öppna för att ta tillbaka de som inte beviljas asyl.
– De första 300 irreguljära migranterna har kunnat sändas tillbaka till Turkiet. Nu gäller det att alla som inte är berättigade till internationellt skydd får återvända, sade Avrampoulos på en presskonferens, samtidigt som Donald Tusk och EU-kommissionens Frans Timmermans befann sig i Istanbul för att försöka övertyga president Tayyip Erdogan om att EU kan leva upp till alla sina åtaganden.