Idag får Europaparlamentet en kvinnlig talman.
Hon heter inte Alice Bah Kuhnke.
När Roberta Metsola väljs ny talman för Europaparlamentet får Malta sin högsta politiska position någonsin, skriver högtidligt tidningen Times of Malta.
Och hon är dessutom något så ovanligt på Malta som en politiker ”med substans,” fortsätter tidningen. Det är maltesiska för ”inte korrupt.”
Vilket kan bero på att hela hennes yrkeskarriär sedan avslutad juristutbildning har utspelat sig i Bryssel.
Att hon väntas få talmanna-uppdraget beror på en blandning av kohandel och geografiskt ursprung.
Kohandeln består bland annat i att de tre största partigrupperna i Europaparlamentet som vanligt gjorde en deal i starten av mandatperioden.
Socialisterna skulle få talmansposten under första halvan av de fem åren.
Det blev italienaren David Sassoli som gjort en uppskattad insats (han avled i lunginflammation i julhelgerna).
Den andra halvleken skulle gå till tyske CDU-aren Manfred Weber som då just hade snuvats på sin dröm att få bli EU-kommissionsordförande.
De mindre partigrupperna i parlamentet som avskyr hela denna kohandel vilken ställer dem utanför, gick fram med egna kandidater:
Alice Bah Kuhnke för De Gröna, Sira Rego från vänstern och Kosma Zlotowski för höger-om-högern.
Men de hade förstås aldrig en sportslig.
När vaktombytet så närmade sig vid årsskiftet stod det klart att Weber riskerade att inte få de utlovade rösterna trots allt.
Tyskland dominerar alltför mycket i Europaparlamentet redan. Det sitter en tysk CDU-are som kommissionsordförande och en belgisk liberal som rådsordförande. Var är alla socialister?
Talmanna-uppdraget är inte bara en plats i strålkastarljuset, det bär med sig en hel del politiskt inflytande också. Det sker en hel del tunga överläggningar med EU-kommissionen, t ex.
Tyske Weber drog sig klokt nog tillbaka inför motståndet. CDU i parlamentet lanserade istället Roberta Metsola – en sydeuropé och kvinna.
Det borde socialister och liberaler ha svårt att säga nej till.
Men de var svårflörtade. Metsola, hon var anti-abort ju?
Metsola gjorde då vad som krävdes. Hon har sålt bort ett antal positioner (5 av 14 vice ordförande i kommittéer till socialisterna plus en tung administrativ post) och köpt ett politiskt inriktningsdokument.
Ska man ta detta på allvar så har de tre stora partigrupperna nu lagt fast en gemensam linje i:
Värderingar (jepp, abort), klimat, ekonomi, sociala frågor, digitala frågor, hälsopolitik, migration, institutionella frågor och utrikespolitik.
Omröstningen sker under tisdagen 18 januari.