Regeringen kör dubbla linjer om migration – internationell Stopp-kampanj o EU-tomgång

EU står inför en ny flyktingkris varnar migrationskommissionären Ylva Johansson, och regeringarna i Sydeuropa kräver solidarisk omfördelning. Men medlemsländerna är djupt splittrade och svenska regeringen ska nu som EU-ordförande agera ”opartisk medlare” och försöka få regeringarna att enas.

Samtidigt drar regeringen och Sverigedemokraterna igång en internationell kampanj för att sprida budskapet att Sverige genomför ett ”paradigmskifte” och inför EU:s hårdaste migrationspolitik.

Det är ett sällsynt dåligt tajmat läge att lansera avskräckningskampanjen. Två dagar innan EU-ländernas migrationsministrar möts i en kongresshall vid Arlanda med migrationsminister Maria Malmer Stenergard som ordförande. Där ministrarna ska diskutera kravet från EU:s stats- och regeringschefer att få fram ett förslag för hur flyktingkrisen ska mötas till ett extrainkallat toppmöte den 9-10 februari.

Moderaterna och Liberalerna har varit skeptiska till kampanjen, enligt TV4. Men Sverigedemokraterna driver de tre regeringspartierna framför sig och kräver att partiets vinster i ”Tidöavtalet” ska lyftas fram för väljarna utan att ta hänsyn till vad det innebär för regeringens trovärdighet som EU-ordförande.

Det var flera EU-ledare som tog upp kravet på gemensamma åtgärder på toppmötet i december. Toppmötets ordförande Charles Michel kallade därför till extramötet och utlovade åtgärder:

”We are facing an increase in numbers via the Western Balkan routes and via the Mediterranean routes. We have a clear agreement that on 9, 10 February we will have an in-depth debate in the European Council on the question of migration. This means that we will need to prepare that debate very well to be able to give useful orientations and to give guidance on that very important topic.”

EU:s Medelhavsländer som får ta emot huvuddelen av migranterna kräver beslut om alla medlemsländer ska delta i omfördelningen av flyktingar. Maningarna till ”frivillig solidaritet” har blivit ett fiasko.

“Solidarity in our mind cannot be voluntary,″ Cypriot Interior Minister Nicos Nouris said.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni – partikamrat med SD i EU-parlamentet – anklagade övriga medlemsländer för att inte leva upp till löftena om omfördelning av flyktingar:

”I do not think Italy should do alone what others are not willing to do.”

En uppgörelse med Frankrike i slutet av förra året om att ta emot flyktingar som anlänt till Italien räddade av en frivilligorganisation, NGOn havererade. Det har fått italienska regeringen att utan samordning med övriga EU införa nya lagar mot räddningsfartygen med hot om böter på upp till 50 000 euro och att beslagta båtarna.

De konservativas ledare i EU-parlamentet Manfred Weber – partigruppen EPP där M och KD ingår – har manat till EU-solidaritet med Italien:

“Italy cannot be left alone; we must show solidarity at the European level,” said the EPP head.

Meningsmotsättningarna är stora inför toppmötet och det kommer många krav på nya omedelbara EU-åtgärder.

Österrikes förbundskansler Karl Nehammar kräver att EU ska finansiera ett staket för 2 miljarder euro längs gränsen mellan Bulgarien och Turkiet. Grekiska regeringen som redan byggt ett 27 km långt och fem meter högt staket kräver mer EU-stöd och att andra länder tar emot migranter:

“It is our steadfast position that member states of first reception cannot be (the migrants’) only European destinations. There must be solidarity among member-states and a fair sharing of duties…close coordination is a must,” Citizens’ Protection Minister Takis Theodorikakos said.

Svenska regeringens plan som EU-ordförande var att inte sikta på några genombrott i förhandlingarna om migrationspolitiken, trots att EU står utan gemensam politik sedan flyktingkrisen 2015. Det väckte stor internationell uppmärksamhet när Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson uttalade att regeringen inte siktar på att nå någon uppgörelse under Sveriges ordförandeperiod, med rubriker som:

Sweden rules out EU migration pact in snub to far-right Italy’s Giorgia Meloni

“We will certainly move the work forward, but you will not see a complete migration pact during the Swedish presidency. There will be no before agreement the spring of 2024″ before stressing ”I receive instructions from the government”, Lars Danielsson said.

EU-ambassadörens besked om att regeringen i praktiken vill köra migrationsförhandlingarna på tomgång har också bekräftats av statsminister Ulf Kristersson. I EU-parlamentet talade han om att föra förhandlingar på ”teknisk nivå”. Och likt Bill och Bull använder migrationsminister Maria Malmer Stenergard samma uttryck om att regeringen är överens med SD om arbete på ”teknisk nivå”

Sverigedemokraterna har först påverkat hur regeringen ska agera som EU-ordförande i migrationsförhandlingarna. Och nu tvingar SD regeringen att öppet demonstrera att Sverige inte har någon ambition att agera som ”honest broker” som EU-ordförande utan kör ett eget race med en internationell kampanj för att avskräcka flyktingar från att försöka ta sig hit.

EU-ambassadör Lars Danielsson har senare försökt korrigera bilden av att svenska regeringen tänker köra på tomgång i migrationsförhandlingarna. Han har sagt att Sverige vill diskutera att dra in visumrättigheter för länder som vägrar ta tillbaka flyktingar.

“We need to raise the bar a little bit here. And this is what we’d like to do”, Danielsson said.

Men som Brysselkorrespondenter kommenterade den idén vid ett möte med migrationsminister Malmer Stenergard inför EU-migrationsministermötet:

”Det förslaget om att eliten i afrikanska länder inte ska få åka till Paris och shoppa har lagts fram otaliga gånger de senaste åren, men utan resultat. Det går inte att få tag på flyktingarna, de har inga ID-handlingar och det har runnit ut i sanden varje gång.”

Förväntningarna i övriga EU har varit låga på att Sverige som EU-ordförande ska driva på för en uppgörelse om migrationspolitiken. EU-regeringarna är väl införstådda med Sverigedemokraternas stora inflytande över regeringspolitiken.

Men det blir nu ännu tydligare med regeringens och SD:s internationella avskräckningskampanj. Mötesordförande Maria Malmer Stenergard har en del att förklara på EU-ministermötet på Arlanda på torsdag.

EU-kommissionen och övriga EU-regeringar som vill ha uppgörelser om snabba åtgärder på toppmötet 9-10 december och på efterföljande ministermöten lär få driva EU-ordföranden Sverige framför sig.