Högerpopulistiska FPÖ siktade på att fördubbla sina mandat i helgens regionalval i österrikiska Tyrolen med sina krav på att stänga gränserna för flyktingar. Men även om väljarstödet ökade blev valet inte alls den framgång partiet hoppats på. Kristdemokratiska regeringspartiet ÖVP behåller sitt väljarstöd och styret över de flesta kommuner.
Samtidigt röstade schweizarna nej till främlingsfientliga SVP:s krav på skärpt flyktingpolitik.
För Socialdemokraterna blev dock den gångna helgen ett bakslag, både i Österrike och Irland. Samregerandet med borgerliga partier gör att väljarna inte ser någon tydlig politisk inriktning.
I opinionsmätningarna har FPÖ klättrat förbi båda regeringspartierna ÖVP och Socialdemokraterna, och partiledaren Markus Abwerzger förutspådde en stor framgång för partiet i helgens regionalval: FPÖ will sich in Tirol verdoppeln.
– Vi ska göra upp med ÖVP:s maktarrogans, sade Abwerzger.
Regeringspartierna har också gjort en helomvändning av sin flyktingpolitik de senaste veckorna, och i strid med internationella konventioner och uppgörelser med bundsförvanten Tyskland infört maxtak för antalet flyktingar.
När resultaten från de 277 små kommunerna i Tyrolen med knappt en halv miljon väljare kom in på söndagskvällen visade det sig dock att det inte blev det storslam för FPÖ som många befarat. Väljarstödet hamnade på drygt 20 procent i de större kommunerna. Någon total sammanställning görs inte eftersom det är lokala partier som dominerar i många småkommuner.
FPÖ:s enda tydliga framgång var att partiet vann ett borgmästarval i den lilla orten Jochberg utanför Kitzbühl med 1 300 väljare där Günter Resch fick över 50 procent av röstern och slog ut Socialdemokraternas kandidat.
Däremot lyckades inte partiets enda sittande borgmästare i Tyrolen, Gerald Hauser, säkra sitt omval i St Jakob. Han fick 37 procent och vem som blir borgmästare avgörs i en andra omgång den 13 mars. Mot FPÖ står en samlingslista ”Für St Jakob” med 26-årige och politiskt okände Ingo Hafele, som fick 32 procent i första valomgången.
I grannlandet Schweiz blev helgens folkomröstning om att utvisa alla utlänningar som dömts för något brott ett överraskande bakslag för högerpopulistiska SVP. Valdeltagandet på 62 procent var också det högsta sedan 1992.
Tyrolens största parti, kristdemokratiska ÖVP, andades ut när valresultaten rullade in.
– Vi är mycket nöjda, sade valgeneralen Martin Malaun. Han räknar med att partiet kommer att ha lika många borgmästarposter som under förra mandatperioden när valen slutgiltigt avgörs den 13 mars.
Även De Gröna kunde glädja sig åt ökande väljarstöd i några kommuner, och framför allt inga stora förluster trots den hårda flyktingdebatten i landet.
Det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna, blev regionalvalets stora förlorare: Ein schwarzer Sonntag för die Roten.
Partiet förlorade 5-10 procent av sitt väljarstöd i flera stora kommuner, och mer än halverades i några. Tyrolens S-ledaren Ingo Mayr lyckades dock behålla sin borgmästarposten i Roppen.
Den socialdemokratiske förbundskanslerna Werner Faymann har tidigare stått sida vid sida med Angela Merkel och drivit på för att hela EU solidariskt ska ta ansvar för flyktingarna. Regeringspartnern ÖVP pressade honom till helomvändningen av flyktingpolitiken för några veckor sedan. Nu ser det ut som att väljarna i Tyrolen straffat Socialdemokraterna men inte ÖVP.
I parlamentsvalet i Irland var det också Socialdemokraterna som straffades hårdast av de båda regeringspartierna. Labour rasade från 19 till 6,6 procent i valet, medan nedgången för Fine Gael var 36 till 25 procent. De flesta S-väljare som vänt partiet ryggen i Irland har gått till vänster, till Sinn Fein och andra små vänstergrupperingar.
I Grekland har det tidigare stora socialdemokratiska Pasok närmast förintats efter sitt samarbete under krisåren med huvudmotståndaren Ny Demokrati.
I Tyskland, där tre regionalval hålls den 13 mars, är det den kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel som kritiserats hårt för att föra en alltför liberal flyktingpolitik. Men väljarstödet har minskat ungefär lika mycket för Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.
Enligt den senaste mätningen är CDU/CSU fortsatt klart störst med 37 procent, (41% i senaste valet), mot 23 procent för S, (26%). Socialdemokraternas förhoppningar om att kunna bli största parti i nästa års förbundsdagsval ser inte ut att kunna infrias.
Intressant i denna den mest ansedda mätningen i Tyskland är också att högerpopulistiska AfD:s uppgång de senaste månaderna tycks ha brutits.
Men den gemensamma politiska tendensen från dessa exempel är att S-partier förlorar väljarstöd på att samregera med sina politiska huvudmotståndare.
Socialdemokraterna har sökt olika politiska vägar de senaste decennierna för att kunna visa att de har ett trovärdigt politiskt alternativ. Men efter bakslagen för Tony Blair i Storbritannien och Gerhard Schröder i Tyskland för ”den tredje vägens politik är socialdemokratin vilsen om vägen framåt. Och när S-partierna går till sängs med borgerliga partier och inte ens längre verkar ha ambitionen att visa upp en egen berättelse om hur de vill förändra samhället blir väljarna än mer vilsna.