Finlands ende internationellt kände politiker, Alexander Stubb, sparkas efter mindre än två år som partiledare för konservativa Samlingspartiet. Partietablissemanget tar revansch när Stubbs popularitet rasat när han som finansminister genomfört hårda åtstramningar.
I Sveriges östra grannland byter tre riksdagspartier ledare den här helgen. Det borde vara värt en del uppmärksamhet.
– Vi vet alla vad som behöver göras, vi vet bara inte hur man bli återvald efteråt, är ett omtalat citat av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, efter många år som premiärminister i Luxemburg.
Alexander Stubb är det levande beviset för den tesen för borgerliga politiker. Han hade skyhöga popularitetssiffror när han valdes till partiledare den 14 juni 2014 och tog över som statsminister efter Jyrki Katainen. Men när han fick den vacklande koalitionsregeringen att genomdriva beslutade nedskärningar och talade om behov av ytterligare åtgärder för att ta sig ur krisen sjönk väljarstödet snabbt. I valet
I valet året därpå föll Samlingspartiet till tredje plats, och högerliberalen och EU-entusiasten Alexander Stubb fick med sitt parti som tredje hjulet under vagnen när de två nationalistiska och EU-skeptiska oppositionspartierna Centern och Sannfinländarna tog över och skulle få ihop en majoritetskoalition.
Som finansminister fick Stubb också den otacksamma rollen att företräda den åtstramningspolitik som den nya regeringen fortsatt. Hans huvudintressen är EU och utrikespolitik, och när han inte hållit ordning på alla siffror i inrikespolitiska frågor har den forna hjälteglorian solkats ner.
Alexander Stubb sågs som en ovälkommen uppstickare av det gamla partietablissemanget när han vann partiledarvalet 2014. Och när förtroendesiffrorna nu sjunkit verkar det ha gett igen. Inrikesministern Petteri Orpo ställde överraskande upp mot Stubb, lovade att ”botten är nådd för nedskärningarna i utbildningen”. Han anklagade Stubb för att ha fått Samlingspartiet att betraktas som ett ”arrogant parti”.
Som nyvald ordförande lovar Orpo satsningar för fler jobb och att partiet ska bli angeläget för lärare och sjukvårdspersonal igen. Det är vaga löften men låter bra för partimedlemmar som fått höra hård kritik för regeringens åtstramningar.
Petningen av Alexander Stubb innebär att en ledande EU-politiker i Finland förlorar sin position. Efterträdaren Petteri Orpo säger att Samlingspartiet nu ska sträva efter att göra upp med de två nationalistiska koalitionspartierna. Det kan vara en signal om en mer EU-skeptisk hållning.
Den här helgen har även Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet bytt partiledare.
Anna-Maja Henriksson Li Andersson
Sfp:s Carl Haglund, nära samarbetspartner med Alexander Stubb i den förra regeringen, avgår sedan partiet för första gången på många år inte kom med i regeringen efter riksdagsvalet i fjol. Både Haglund och Stubb är tidigare EU-parlamentariker.
Anna-Maja Henriksson tar över som partiledare för Svenska folkpartiet. Hon blir partiets första kvinnliga partiledare, men väntas fortsätta den linje som partiet haft under Carl Haglund.
Vänsterförbundet fick också ny partiledare i helgen: Li Andersson. Det valet har varit klart ända sedan i våras. Hon har blivit nationellt känd för att ha drivit kravet på basinkomst.