Kan Europa stoppa högerextremismen från att komma till makten i Europa? Den första striden står i Nederländerna den 15 mars. De båda regeringspartierna väljer nu helt olika taktik för att försöka stoppa islamfientliga Geert Wilders parti, som leder i opinionsmätningarna.
Premiärminister Mark Rutte har gått i Donald Trumps fotspår och uppmanar invandrare att lämna landet. Vice premiärminister Lodewijk Asscher svarar med ett upprop mot Donald Trump och Brexit, som manar ”den tysta majoriteten av holländare” att dra från gardinerna och stå upp för öppenhet och ett civiliserat samhälle.
”Invandrare som klagar på det här landet kan dra åt helvete, och lämna landet!”, var högerliberale Mark Ruttes öppning av valrörelsen. ”Den tysta majoriteten kommer inte längre acceptera de som missbrukar vår frihet. Agera normalt, eller lämna det här landet!”
Socialdemokratiska koalitionspartnern drar knappt två veckor senare igång ett upprop som går i motsatt riktning. 29 kända personer, som fotbollstränare, artister, tv-programledare och historiker har tillsammans med S-ledaren Lodewijk Asscher skrivit under uppropet där de uppmanar holländska folket att visa att den tysta majoriteten står upp för ”vanlig anständighet” mot andra människor och anser att alla är värda skydd.
”Ett civiliserat samhälle är värt att försvara. Därför uppmanar vi: Nederländare, anslut er till oss mot Brexit och Trump. Res er innan det är för sent.”
Uppropet kan också tolkas som ett desperat försök av socialdemokratiska PvdA att vända partiets kräftgång i väljaropinionen de senaste åren, från 25 procent i början av 2013 till 8-9 procent i dag. Partiet har fram tills nu följt i regeringspartnern VVD:s högervridning av regeringspolitiken för att försöka anpassa sig till en främlingsfientlig opinion som gett Geert Wilders’ parti ett växande stöd.
Men Socialdemokraterna hoppas kunna rida på den europeiska anti-Trumpvågen, liksom på det ökade opinionsstödet för EU-medlemskapet efter britternas Brexitomröstning.
Wilders’ PVV är största parti i opinionsmätningarna en dryg månad före valet. Men det kan svänga snabbt i den holländska opinionen. I parlamentsvalet 2012 rasade väljarstödet för PVV och Socialistiska Partiet de sista kampanjveckorna.
En sammanställning över opinionskurvorna de senaste åren visar också på stora upp- och nedgångar för partierna. Den senaste trenden är att stödet för Geert Wilders parti är nedåtgående.
Väljarna har 28 partier att välja emellan. Efter valet väntar komplicerade regeringsförhandlingar. Mark Rutte har i likhet med övriga partiledare deklarerat att han inte är beredd att ge Geert Wilders något regeringsinflytande. Det är ”0 procents chans”, deklarerade han för några veckor sedan. Men det är samme Rutte som 2010 bildade regering med Wilders’ stöd.