Så ska oppositionen göra Polen till demokratisk rättsstat igen: Sparka domare!

I en demokratisk rättsstat ska domarna vara oberoende av politiska påtryckningar. Men när polska oppositionen efter valsegern bildar regering planerar de som en första åtgärd att sparka domare i landets författningsdomstol.

På så sätt ska de göra Polen till en demokratisk rättsstat igen.

President Andrzej Duda inleder under tisdagen processen att få fram en ny regering efter valet för en dryg vecka sedan. Han har kallat till sig den avgående premiärministern Mateusz Morawiecki och väntas ge honom i uppdrag att försöka få ihop en ny majoritetsregering.

Men samtidigt kommer de tre största oppositionspartierna – Donald Tusks Medborgarplattformen, Tredje vägen och Vänsteralliansen – enligt polska medier att gemensamt deklarera att de vill bilda regering tillsammans och att ingen av dem är beredd att hjälpa Morawiecki att få ihop en regering.

– Vi tre kommer att arbeta tillsammans med en koalitionsuppgörelse och att bilda en framtida regering, vars premiärminister naturligtvis blir Donald Tusk, sade en av oppositionspartiernas ledare Michał Kobosko.

President Dudas väntade besked att ge sina partivänner i det avgående regeringspartiet PiS första chansen att försöka bilda regering gör att det kan dröja ett par månader innan oppositionen får chansen att ta över.

Men Donald Tusk är angelägen om att så snabbt som möjligt kunna visa för väljarna att den överraskande valsegern också leder till förändringar. Han åker till Bryssel och träffar i första hand EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera vad som krävs för att kommissionen ska häva blockaden mot utbetalning av 110 miljarder euro till Polen från EU:s budget och återhämtningsfonden.

EU-kommissionens rättsansvarige Didier Reynders har redan gett besked. Det räcker inte med regeringsskifte och löfte om reformer. Det krävs konkreta åtgärder för att återskapa rättsstatens oberoende innan några pengar betalas ut.

Men PiS-regeringen hann underminera rättssystemet på många nivåer ända upp till högsta domstolen och författningsdomstolen under sina åtta år vid makten, med politiska tillsättningar av domare och åklagare och politisk styrning och bestraffning av domare. Det kommer att ta lång tid att reformera hela rättsapparaten.

Därför planerar oppositionspartierna enligt polska medier ta till ett oortodoxt grepp för att återskapa rättssystemets oberoende av politiker: Att med ett politiskt beslut sparka tre domare i författningsdomstolen.

Oppositionspartierna motiverar sina planer med att PiS-regeringens tillsättning av de tre domarna dömts ut av Europadomstolen för mänskliga rättigheter som ett brott mot Europarådets krav på rättsstatens oberoende.

Det var 2021 som Europadomstolen slog fast att ett polskt företag inte fått sina rättigheter till en korrekt behandling i författningsdomstolen på grund av den illegala tillsättningen av domare.

Domstolens ordförande Julia Przylebska avfärdade Europadomstolen och ansåg att den inte har några befogenheter över det polska rättssystemet. Men eftersom Polen är medlem i Europarådet tänker oppositionspartierna när de kommer i regeringsställning använda utslaget för att ändra sammansättningen av konstitutionsdomstolen.

Det kan också vara ett sätt för att uppfylla Donald Tusks vallöfte om att ändra abortlagarna i Polen. Författningsdomstolen slog i ett utslag 2020 fast att abort står i strid med landets konstitution och i praktiken införde den nära nog totalt förbud mot abort. Det krävs att domstolen i ett nytt beslut backar från detta ställningstagande för att öppna för en uppmjukning av de strikta abortreglerna.

Därför handlar det både om att få loss EU-miljarder och kunna leverera på sina vallöften när Donald Tusk och övriga oppositionsledare planerar att som ett av de första besluten i det polska parlamentet Sejmen ta till den ovanliga åtgärden att sparka tre domare.