Turkiet ger inga garantier för skydd till flyktingar från Afghanistan, Eritrea eller andra utomeuropeiska länder. Därför har FN:s flyktingkommissarie riktat hård kritik mot att EU planerar att skicka tillbaka alla flyktingar som kommer till Grekland utan att pröva om de har rätt till asyl.
EU-ländernas migrationsministrar svarar nu på den kritiken: ”Turkiet kommer nu att bli ett säkert land”. Svenska regeringen måste byta fot igen för att hänga med i nya flyktinglinjen.
Hollands migrationsminister Klaas Dijkhoff, som är ordförande för EU-ministermötena, förklarade att Turkiet behöver ”göra en del” förbättringar för flyktingar:
– Sedan kan vi besluta att Turkiet är ett säkert land, sade Dijkhoff på en presskonferens på torsdagen.
Turkiet har inte godkänt Genevekonventionens alla delar, och garanterar bara skydd för européer. Även flyktingar från Syrien ges skydd enligt landets lagar. Men det finns inga garantier för flyktingar från andra länder.
Flera EU-länder, däribland Sverige, har därför sagt nej till förslaget att förklara Turkiet för ett ”säkert land” dit EU kan sända tillbaka flyktingar. FN och flera människorättsorganisationer har därför riktat hård kritik mot EU:s planer.
Men efter uppgörelsen på det dramatiska EU-toppmötet med Turkiet i måndags förklarade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att kommissionens jurister anser att planen att direktavvisa alla flyktingar som kommer över Egeiska havet uppfyller flyktingkonventionerna eftersom Grekland anser att Turkiet är ett ”säkert land”.
Men nu har uppenbarligen kommissionens jurister tänkt om. För flyktingkommissionären Dimitris Avramopoulos deklarerade på presskonferensen att det inte räcker med Greklands ställningstagande:
– Inte bara Grekland. Hela EU ska besluta att Turkiet är ett säkert land för flyktingar.
– Turkiet måste därför lova att inga flyktingar riskerar förföljelse och att kraven på skydd ska uppfyllas i enlighet med Genevekonventionen.
Det sätter stor press på alla EU-regeringar att till toppmötet nästa vecka, då flyktinguppgörelsen ska undertecknas, acceptera den förändrade hållningen till Turkiet.
Statsminister Stefan Löfven sade efter toppmötet med Turkiet att svenska förhandlare sett till att flyktingars asylrätt ska säkras. Han har inte kunnat svara på hur det ska gå till när toppmötet samtidigt deklarerade att alla flyktingar ska sändas tillbaka till Turkiet.
Med uttalandena från EU-migrationsministermötet blir det nu klart att det är i Turkiet, inte i EU, som flyktingarnas asylrätt ska ”säkras”.
EU har mycket bråttom att skärpa reglerna för att minska flyktingströmmarna, som framgår av den långa lista av förändringar som listades av migrationsministrarna.
Beslutet om att inrätta en EU-gränsstyrka med överstatliga befogenheter ska fattas redan nästa månad för att den ska kunna börja fungera efter sommaren. För en organisation med 28 medlemsländer är det närmast överljudshastighet.