Salvini på topp – men bara en kort stund

Bara igår gick precis allting populisten Matteo Salvinis väg.
Men plötsligt staplas hinder i hans väg.


I EU-valet hade Italiens högernationalister ledda av Matteo Salvini en strålande framgång. Mer än tredje väljare röstade på Lega och partiledaren Salvini, nära 35 procent.

Detta gör Lega till ett av de största i Europaparlamentet med 28 platser (bara tyska CDU och Brexitpartiet har en mer).

Salvini firade naturligtvis. Han hade ju lovat före valet att nu skulle han skapa jättegruppen anti-EU-partier och göra om EU inifrån.

Därefter tänkte han utnyttja sitt övertag i den italienska folkopinionen till att utlysa nyval. Så kan han göra sig kvitt den tidigare jämnstarka koalitionspartnern 5 Stelle som i valet visade sig ha blivit väldigt svag (slutade på 17 procent).

Och för övrigt meddelade Salvini kaxigt, tänkte han vara som en envis gris mot byråkraterna i Bryssel som tjatar om at Italien har för stor statsskuld.
Salvini lovade helt sonika se till att EU-reglerna för budgetar (stabilitetspakten) skrivs om.

Sedan dess hopar sig emellertid svårigheterna för honom.

onsdagen meddelade byråkraterna i Bryssel (EU-kommissionen) att man nu vill inleda en process på grund av den italienska statsskulden vilket kan innebära miljardböter för Italien.

Bryssel övervägde att ingripa redan i höstas när budgetunderskottet var på väg åt fel håll men valde att avvakta sedan Italiens premiärminister Conte steppat in och erbjudit EU-kommissionen en kompromiss.

Men nu är det uppenbart att den italienska regeringen inte har brytt sig om att leva upp till höstens löften. Både budgetunderskottet och statsskulden är på väg upp i nya höjder.
EU-kommissionen tänker därför föreslå EUs finansministrar i juli att godkänna en start på straffprocessen (i princip är en något utdragen förhandling) som kan sluta i att Italien måste deponera 3,5 miljarder euro på ett konto i Europeiska centralbanken.

Matteo Salvini struntar i Bryssel, han säger sig ha lösningen på Italiens försämrade ekonomi.
Han vill införa en platt (och låg) skatt i Italien.
Salvini hävdar att det skulle leda till stora investeringar och få fart på den stagnerande ekonomin.
Bryssel ser för sin del mest sänkta inkomster i idén, för en stat som redan är skyldig motsvarande 132 procent av sin årsbudget.

Salvinis problem hade varit lättare att lösa om det var med Bryssel. Men hans egentliga fiende just nu är marknaden.
Avbetalningarna på lånen är uppe i 22 miljarder euro på ett år eller lika mycket som Italiens hela utbildningsväsende kostar.
Marknaden tvingar idag italienarna att betala mer för sina lån än greker.

Olyckligtvis för Salvini ligger större delen av lånen i italienska händer. Minst 20 procent ligger i italienska centralbanken och 47 procent hos italienska företag och privatpersoner (bland annat många som sparar till sin pension).
Halvkokta idéer av typ flat skatt, får bara räntan att gå upp ännu mer och italienska värdepappersinnehav att förlora ännu mer i värde.

Inte heller i Europaparlamentet går det så lysande som det borde för Matteo Salvini.
Han tänkte sig bilda en högerextrem grupp för att kunna tvinga fram reformer av EU.
Varmt understödd av Steve Bannon (Donald Trumps mörka partner) som slagit sig ner i Europa – mer bestämt på ett fd italienskt kloster – för att ena Europas högerextrema och leda dem till seger, låg allt på plats.

Och siffrorna uppnådde han.
Salvini vann 28 platser, Marine Le Pen 22 och Nigel Farage 29. Lägg till Österrike (3) och tyska Afp (11) så är han på väg till en kanske 100 man stor grupp.
Med Orbans 12 och polska PiS´ 26 kunde man verkligen bli något.

Men det stupade på att Ungerns Orban och polska PiS tackade nej. Victor Orban satsar på en mer rumsren grupp än Salvinis. PiS vill inte sitta med ryssvänliga partier.
Inte heller Nigel Farage med sitt brexitparti ställer upp, han vill vara sin egen chef och har inget intresse av att jobba seriöst i EP.
Till råga på allt blev Bannon utkastad ur klostret.

Trots lysande valseger ser Salvini ut att bli en randfigur i Europaparlamentet.

Satsar då Salvini på ett nyval i Italien för att slippa den irriterande koalitionspartern 5 Stelle och den medlande premiärministern Giuseppe Conte (som i veckan hotade att avgå om inte de två partierna börjar hålla sams snart).

Tajmingen med valet är dock ett problem. Om han utlyser nyval meddetsamma hamnar det i juli månad vilket anses galenskap i varma Italien.
Men väntar han till hösten är risken uppenbar att den illvilliga finansmarknaden då hunnit göra hans väljare fattigare och mer retliga.

För övrigt kan Salvini inte leda Italien ensam ens med 35 procent av väljarna. Visserligen finns partier till höger om honom men de är troligen för små för att hjälpa honom passera 50 procentsgränsen.

Ett värsta utfall av ett nyval kan rentav bli att Italiens (social-)demokratiska parti – som blev näst störst i EU-valet – återtar makten genom att skapa en bred, mångparti-koalition.

Han var på toppen en kort stund, Matteo Salvini.
Nu ser det ut att vända nedåt.