Samtliga alternativ till Brexit nedröstade och Theresa May omvandlad till lam anka – nyval närmar sig

Parlamentet tog kontrollen över Brexitprocessen, men lyckades inte häva blockeringen och peka ut en väg framåt. Samtidigt har Theresa May misslyckats med att få tillräckligt med Ja-röster för sitt Brexitavtal i utbyte mot att hon avgår.

Med en premiärminister förvandlad till “lam anka” går UK i snabb takt mot ett nyval och ett långt uppskov med EU-utträdet.

I onsdagskvällens unika omröstningar om åtta olika alternativ blev samtliga nedröstade.

De tydligaste utslagen var att en stor majoritet säger nej till förslag om att UK ska lämna EU utan avtal. No Deal förlorade med 400 – 160.

Det mest jämna resultat kom i omröstningen om ett förslag från förre finansministern Kenneth Clarke om att UK ska fortsätta ingå i en tullunion för varor med EU efter utträdet. Det förlorade med 272 – 264.

Förslaget om en andra folkomröstning om EU-medlemskapet röstades ner med knappa 295 – 268.

Skotska nationalistpartiets gruppledare Ian Blackburn pekade på att förslaget om en ny folkomröstning fått betydligt större stöd än Theresa Mays Brexitavtal, som röstades ner med 149 röster vid senaste försöket.

Men Theresa May hade hoppats att parlamentets försök att ta kontroll över Brexitprocessen och risken för ett långt uppskov med EU-utträdet ska få brexitörerna att stödja hennes avtal i en tredje omröstning på fredag.

May har ända sedan hon tillträdde som premiärminister efter Brexitsegern i folkomröstningen 2016 varit i beroendeställning till brexitörfalangen i Toryhögern. Hon uttolkade Brexit som att UK skulle lämna såväl tullunionen som inre marknaden och all juridisk överhöghet från EU-domstolen. May var redan som inrikesminister hård motståndare mot fri arbetskraftsinvandring, och för att säkra sig om Toryhögerns stöd i valet av premiärminister lovade hon också att genomföra alla deras önskemål.

Hon har hållit fast den linjen hela vägen, trots att det varit uppenbart att brexitörerna inte hade någon majoritet i parlamentet. Mays vägran till kompromisser har gjort att hon målat in sig i ett hörn, där det sista offret blev att hon på onsdagskvällen lovade avgå i utbyte mot Ja-röster från brexitörerna.

Theresa May har haft upprepade krismöten med Torybrexitörernas ledare den senaste tiden, samtidigt som hon på olika sätt försökt förhindra förhandlingar och omröstningar om en mjukare Brexit eller en andra folkomröstning.

Men det räcker inte att en majoritet av brexitörerna bland Toryledamöterna nu byter fot och röstar för Theresa Mays Brexitavtal i utbyte mot att hon avgår som premiärminister i en eventuell tredje omröstning om avtalet. Det krävs också att regeringens stödparti, nordirländska DUP, och ett 30-tal Labourledamöter röstar för avtalet eller lägger ner.

Men tanken på att Theresa May ersätts av brexitören och Toryhögerns Boris Johnson stärker argumenten bland Brexitmotståndare i Tories och bland Labourledamöter att rösta nej till Brexitavtalet. De flesta räknar med att Boris Johnsons politiska vision är att göra UK till ett lågskatteland med urholkade arbetsvillkor.

DUP torde också vara oroliga efter att Boris Johnson tidigare visat sig helt ointresserad av att upprätthålla uppgörelserna i nordirländska Långfredagsavtalet.

DUP-ledaren Arlene Foster verkade inte heller beredd att byta fot på onsdagskvällen trots Theresa Mays erbjudande att avgå:

“We can’t agree to anything that threatens the Union”, sade Foster i ett uttalande.

Det Brexitavtal som flera Torybrexitörer nu är beredda att rösta för innebär fortsatt att Nordirland kan komma att ingå i EU:s inre marknad, samtidigt som övriga UK lämnat både EU:s tullunion och inre marknad. Vilket tolkas som en splittring av den brittiska unionen av DUP, när det krävs gränskontroller mellan Nordirland och övriga UK.

DUP-ledningen har pressats hårt av näringslivet på Nordirland att förhindra ett EU-utträde utan ett avtal och verka för bästa möjliga handelsrelationer med EU för hela UK. Om det blir ett långt uppskov med Brexit och nya förhandlingar kan det leda just till en “mjukare Brexit”, som gör att UK-EU även i framtiden har en tullunion. Det kan göra att det inte behövs särskilt stora skillnader i förbindelserna mellan EU och Nordirland för att kunna behålla en öppen gräns på Irland.

Läget är fortsatt totalt blockerat och ingen kan peka ut en utväg ur kaoset. Theresa May försöker in i det sista att få igenom en tredje omröstning om sitt Brexitavtal på fredag, i en desperat förhoppning om att få igenom det. De parlamentariker som drivit processen att ta kontrollen över Brexitprocessen siktar mot nya diskussioner och omröstningar mellan alternativen på måndagen.

Om ingen lösning oväntat trollas fram som får majoritetsstöd i parlamentet, och med en premiärminister som omvandlat sig till en “lam anka” är det svårt att se någon annan väg ut än att låta väljarna peka ut en väg framåt efter den politiska elitens haveri.