SD-ledningens dubbelspel om EU – kan få väljare vända partiet ryggen

Motståndet mot EU är en central del av Sverigedemokraternas DNA. Det visade sig tydligt på partiets kongress där rader av talare i den långa debatten om partiets EU-strategi krävde utträde.

SD-ledningen tvingades vädja till delegaterna om fria händer att fortsätta dubbelspelet – att både säga nej till utträde nu och samtidigt stå fast vid den nationalistiska linjen att Sverige inte ska ingå i överstatliga samarbeten.

– Ingenting har i grunden ändrats i partiets ideologiska ideologiska utgångspunkt till EU-samarbetet, försäkrade partiledningens Martin Kinnunen och bad om fria händer för ledningen.

– Jag hoppas ni inte gör det svårare för partiet, att ni har förtroende för vårt agerande.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson släppte sitt krav på omedelbart EU-utträde 2019. Men när partiledningen nu siktar på att vinna borgerliga väljare och kunna ingå i en regering med Moderaterna efter nästa val är det ännu viktigare att inte någon motion om EU-motstånd släpps igenom.

I det EU-program som partiledningen lagt fram till kongressen är beskedet nu:

”Sverigedemokraterna accepterar i nuläget Sveriges medlemskap av den
Europeiska unionen och driver inte aktivt frågan om utträde”.

SD-ledningen talar i stället om ett ”reformerat EU-samarbete”.

Men när partiets EU-parlamentariker Charlie Weimers höll ett långt tal på kongressen försäkrade han de många EU-motståndarna att han kommer att kräva ”omedelbart Swexit” om EU beslutar om mer överstatlighet än i dag, till exempel med minskad vetorätt över skattefrågor.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, hade också skrivit en motion med samma budskap som i Charlie Weimers’ tal.

”Det är Ungsvenskarnas mening att vi som parti måste vara tydliga mot våra väljare inför det kommande EU-valet med att en röst på oss faktiskt betyder att vi en dag kan komma att lämna unionen och att ordet Swexit åter kommer upp på agendan.”

Men trots att partiledningens Martin Kinnunen hyllade Charlie Weimers’ tal vill partiledningen inte att budskapet om att SD kan kräva Swexit ska stå i något dokument från kongressen.

Trots Martin Kinnunens vädjan var det ändå många delegater som röstade för Ungsvenskarnas motion. Det blev krav på rösträkning, där partiledningen vann med 93-64.

SD-ledningen hoppas att budskapet om att partiet inte är för EU-utträde nu men ändå vill ha minskat EU-inflytande ska vara framgångsrikt hos väljarna i EU-valet nästa år. Charlie Weimers hävdar att ”allt fler väljare till höger börjar bli skeptiska till överstatligheten”.

Men i själva verket har stödet för EU ökat kraftigt bland borgerliga väljare och är på rekordnivå. Den största uppgången i stödet för EU-medlemskapet märks bland SD:s väljare, enligt SOM-mätningen. Medan andelen SD-väljare som stödjer Swexit minskat kraftigt till tre av tio.

SD-kongressens dubbla EU-linje kan därför få partiets väljare att reagera på olika sätt beroende på deras EU-hållning.

+ Väljare som är för EU-medlemskapet och vill att EU:s stöd till Ukraina inte ska hotas av splittring och diskussioner om Swexit kan överväga att rösta på något annat parti i EU-valet även om de fortsätter att var SD-sympatisörer.

+ Väljare som är EU-motståndare kan bli besvikna över partiledningens vacklande för att göra sig regeringsfähigt med Moderaterna. Det framstår som meningslöst att rösta i EU-valet eftersom en röst på SD inte är ett nej till EU.

Men för att SD-väljarna ska börja fundera över vad partiets dubbla budskap om EU egentligen innebär krävs att övriga partier drar fram det i den kommande valrörelsen.

Moderatledaren Ulf Kristersson undvek att tala om SD:s EU-linje i partiledardebatten när han fick frågor Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Centerpartiets Muhammed Demirok om SD:s ”förtäckta Swexitdebatt”.

Men när EU-valrörelsen drar igång riskerar Moderaterna att förlora väljare både till SD och till Liberalerna med Anna Maria Corazza Bildt som dragplåster om partiet inte tydligt avgränsar sig mot ett parti som har Swexit-kortet gömt bakom ryggen.

1 tanke på “SD-ledningens dubbelspel om EU – kan få väljare vända partiet ryggen”

  1. Med utspelet att riva moskéer angriper Jimmie Åkesson religionsfriheten.
    De som inte omfattar den, kan inte vara en del av EU.

Kommentarer är stängda.