SD:s fotbyte om Putinkramande partier förändrar spelplanen för EU-valet

Sverigedemokraterna har sagt stenhårt nej till samarbete med Rysslandsvändliga partier och hotat lämna sin partigrupp i EU-parlamentet om Viktor Orbans parti får vara med. Men i elfte timmen inför valet på söndag har SD bytt fot och öppnar nu för samarbete med de allra ivrigaste Putinkramarna.

KD:s Ebba Busch jagar SD-röster och öppnar också för samarbete med Frankrikes extremhögerledare Marina Le Pen. Medan Moderaternas Tomas Tobé hamnar på pottkanten med sin valslogan ”Team Sweden” om samarbete med SD och S i EU-parlamentet.

Den enighet som funnits bland de svenska riksdagspartierna om den viktigaste frågan för EU de kommande fem åren – stödet för Ukraina och Europas säkerhet – riskerar därmed att falla samman.

SD:s toppkandidat Charlie Weimers tog öppen strid mot både Italiens regeringschef Giorgia Meloni och Polens fd premiärminister Mateusz Morawiecki när han deklarerade att hans parti kommer att lämna deras gemensamma partigrupp ECR om Viktor Orbans parti släpps in.

“In the Nordics the image of Hungary on the right has been seriously damaged by the choices made since the full-scale Russian invasion began”, sade Weimers till den ledande EU-nyhetssajten Politico.

Charlie Weimers har ansträngt sig för att inför väljarna tvätta bort stämplen av SD som ”det mest Rysslandsvänliga partiet” och ett parti som ser Orbans Ungern som en förebild. Och pekar i valrörelsen på att han röstat mest Rysslandkritiskt.

Men de senaste veckornas dramatiska skiften bland de högerextrema partiernas ledare har fått Sverigedemokraterna att överge principerna om att inte ta i Putinkramare med tång. Öppningen för att få vara med i en bred koalition av högerextrema partier med Frankrikes Marine Le Pen, Italiens Giorgia Meloni, Ungerns Viktor Orban och Polens Mateusz Morawiecki som kan ge SD makt över EU:s migrationspolitik blir viktigare.

Det är Italiens Giorgia Meloni, partiledare för neofascistiska Italiens bröder, som satt igång en intensiv process bland de högerextrema. Meloni har tackat nej till samarbete med den nuvarande mittenalliansen i EU och vill i stället ha en italiensk modell med en högerhögerallians.

Marine Le Pen har ivrigt nappat på Melonis utspel, lagt sin tidigare kritik mot Melonis regeringspolitik åt sidan och inbjudit till en gemensam allians som kan bli näst största partigrupp i EU-parlamentet. Le Pen ser det som ett sätt att bli rumsren och ett steg mot presidentposten i Frankrike.

Viktor Orban hejar på och ser möjligheten att kunna få ökat stöd i sitt arbete för att blockera EU-stödet till Ukraina och Ukrainas EU-medlemskap.

Asked if his party Fidesz still planned to join Meloni’s ECR bloc after the election, Orban said, ”Yes, this is still on the agenda.”

Det har gjorts många misslyckade försök genom åren att försöka ena de högerextrema partierna i EU-parlamentet. Men det har fallit på grund av att deras nationalistiska intressen gör dem till fiender. Men efter Giorgia Melonis framgångar som regeringschef i Italien har nya förhoppningar väckts om att samarbete kan leda till makt som gör att nationalistiska intressen ställs åt sidan.

SD:s Charlie Weimers öppnar nu för samarbete med Marine Le Pens parti, trots att hon betecknas som en ”propagandamaskin för Putin”. Partiets stenhårda nej i februari till allt samarbete med Putinkramare gäller inte längre.

Nu är SD:s linje att samarbete med Putinkramare är OK, samtidigt som Charlie Weimers försäkrar att det inte kommer att handla om Ukrainastödet.

Men har SD väl öppnat för att gå i säng med Putinkramarna med sikte att nå uppgörelser i en sådan stor högerextrem grupp kan ett nedbantat Ukrainastöd bytas mot stöd för SD:s krav på en ”nollvision för migration för att stoppa folkutbytet”.

SD:s fotbyte ställer till det för KD-ledningen som ansträngt sig hela valrörelsen för att skugga SD och ibland till och med försöka övertrumfa SD i jakten på det stora partiets väljare.

Ebba Busch svarar på SD:s öppning mot Marine Le Pen med ett uttalande om att KD också är berett till ”samarbete med extremhögern”, samtidigt som även hon försäkrar att det inte kommer att handla om Ukrainastödet.

Stackars Tomas Tobé som försökt framställa Moderaterna som det breda samförståndets parti som väljarna ska rösta på som Sveriges röst i EU. Tillsammans med Ulf Kristersson lanserade Tobé ”Team Sweden” med M+S+SD i EU-parlamentet.

När Tomas Tobé drog sin valslogan i Sveriges radios slutdebatt inför EU-valet kändes den som väldigt överspelad efter SD:s och KD:s öppning mot Putinkramarna. EU-valet spelplan har förändrats i grunden och väljarna behöver ett ställningstagande från Moderaterna.

Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.