Sista-minuten-brexit igen

I sista minuten har konkreta brexitförhandlingar startat igen.
Det kan vara för sent.


I helgen jobbar brexitförhandlarna i Bryssel för första gången på länge. Exakt om vad de förhandlar, har regeringen Johnson begärt att få hållt hemligt.
Det är förstås inte praktiskt genomförbart med EU som motpart.
EUs chefsförhandlare Barnier kan inte förhandla utan att först säkra att han har de 27 medlemsländerna med sig. Så snart han har briefat alla 27 EU-länders ambassadörer – och de har ringt hem – så sprids informationen snabbt.

Brittiska tidningar som Financial Times och the Guardian kan därför idag rapportera att samtalen är tillbaka till det förslag som Barnier la fram för Theresa Mays folk 2017.
Då hamnar vi på…:
Inga gränskontroller på den irländska ön,
Nordirland ingår i EUs tullunion,
Tullreglerna beslutas i förhand (inte i efterhand i någon gemensam kommitté som Johnson föreslagit),
Nordirland följer EUs inre marknadsregler,
En gränskontroll upprättas mellan Nordirland och Storbritannien där tull-och regelefterlevnad kontrolleras.

För EU ger det att EUs inre marknad är skyddad och the Good Friday Agreement är skyddat.
För Storbritannien är friheten totalt att upprätta vilka framtida handelsavtal man vill, med vem man vill.

Nordirland kommer ingå i dessa framtida brittiska handelsavtal, fast i praktiken så att säga i efterhand. (Om en nordirländsk firma skulle fått lägre tull genom ett av de nya handelsavtalen, kan hen begära ut mellanskillnaden av brittiska tullmyndigheter).

En del som återstår att lösa, är hur den nordirländska befolkningen får någon form av demokratisk kontroll över sitt öde. Ett aber är att den nordirländska parlamentariska församlingen Stormont inte har suttit på två år.

När Theresa May en gång hade med sig en liknande lösning hem till Storbritannien, stupade den på DUP, det lilla protestantiska partiet vars 10 röster hon behövde för att få en majoritet i det brittiska parlamentet.
DUP tvärvägrade tanken på en gräns mellan Nordirland och Storbritannien.
Kommer de vara lika hårdnackade mot Boris Johnson?
Det är oklart.

Nästa stötesten: Premiärminister Boris Johnson har inte en majoritet i parlamentet, ens med DUP. Kommer det brittiska parlamentet godkänna ovanstående lösning?
Oklart.

En teknisk prövning är sedan att brexitfolket i parlamentet under 2018 röstade igenom ett antal lagar som idag står i vägen för lösningen som förhandlas i helgen (t ex förbjuds brittiska tullare att ta upp tull på EUs vägnar, en liten praktisk detalj i det hela).
Kan parlamentet snabbt riva upp dessa?

Och just snabbhet är en rejäl stötesten.
Den 17 oktober samlas EUs ledare till ett toppmöte i Bryssel där man skulle kunna klubba en ny deal.
Den 19 oktober infaller dagen när Boris Johnson enligt ett parlamentsbeslut – bekräftat i domstol – MÅSTE begära en förlängning på det brittiska EU-medlemskapet.

Hinner, vill och kan det brittiska parlamentet så snabbt granska, debattera och godkänna en lösning som tills vidare hålls hemlig för dem?