![](https://omeuropa.se/wp-content/uploads/2023/02/image-8-1024x574.png)
I veckan lovade klimatministern Romina Pourmoukthari att regeringen nu ska skynda på vindkraftstillstånden. Istället för att det som nu tar i genomsnitt 4 år för ett vindkraftverk att få godkänt (vissa har väntat 20 år) så ska tiden ned till 2 år.
Det står så i Tidö-avtalet, förklarar ministern för TV 4, som vill leta tips ur andra utredningar för att komma ner till två år.
Ministern kan inte lova att det blir möjligt. Men hon tillsätter en utredning.
Klimatministerns uttalande är en smula förvirrande för Sverige bryter idag mot EUs förnybart-direktiv genom sina långa tillståndsprocesser.
Det SKA vara högst två år enligt EUs regler, det är liksom inte ett fritt val.
Hur ska regeringen skynda sig? Genom att tillsätta en utredning, förklarar klimatministern.
När klimatministerns utredning blir klar vet ingen för den är inte tillsatt än. Miljötillstånden finns inte heller med på regeringens lista över planerade propositioner.
I slutet av januari beklagade energiminister Ebba Busch på en presskonferens att hon inte kunde ge något datum för när det kan bli en regeringsproposition i fråga, remissinstanser måste ju höras och så men kunde hon, så skulle hon absolut prioritera det…
…vilket antyder att frågan nog kommer få puttra i långbänk ett tag och det kan dröja innan Sverige får förkortade tillståndsprocesser.
Fast… parallellt händer andra saker.
EU-ministrarna beslöt veckan före jul 2022 att två år är för lång tid, tillstånden nu ska speedas upp ännu mer. Förnybar elproduktion klassas som ett övergripande allmänintresse och ska ha förtur.
(Och ja, Ebba Busch deltog på mötet.)
Ett år max får tillståndsprövningen ta för förnybara projekt på land i områden som klassats som lämpliga.
Två år max för havsbaserade projekt.
För solenergiprojekt gäller tre månader.
Men okej då, är ett projekt verkligen väldigt EXTRAORDINÄRT besvärligt, ja då får det ta sex månader till.
Nu är det krig, nu har vi akut energkris, står det i EU-förordningen. Nu kör vi så det ryker!
Ja, kanske inte den svenska regeringen då.
I nättidningen Altinget skriver i veckan en handfull VDar och höga chefer för energibolag och ber regeringen skynda upp tillståndsprocesserna.
Fst det är ju redan ordnat utan den.
EU-förordningen som togs i december är som sagt en krisåtgärd som gäller nu, nu, nu! och fram till sommaren 2024.
Med EU-förordningar är det ju så, till skillnad från direktiv, att de träder i kraft direkt i alla medlemsländer (nåja, det kan ta tre-fyra dagar, de ska hinna publiceras i EUs motsvarighet till SFS).
Det betyder att den kortare ansökningstiden är i kraft sedan den 30 december i Sverige.
Det förefaller inte helt klart om svenska ministrar vet om det men lyckligtvis vet svenska myndigheter vad som gäller.
Naturvårdsverket berättar på sin hemsida om det snabbare förfarandet, Energimyndigheten förklarar de nya reglerna på sin hemsida och Boverket har redan publicerat vad som gäller för bygglov.
”Förordningen kan innebära att tillståndet beviljas automatiskt,” skriver realisterna på Boverket.
Så passa på, om ni vill bygga vind- eller solkraft. När EUs tillfälliga regler löper ut nästa sommar vet ingen hur lång tid det kan dröja innan Sverige fått ner tillståndstiderna.