Premiärminister Mariano Rajoy lär ha skämtat om att han inte behöver flytta från regeringspalatset när han såg röstsiffrorna på söndagskvällen. Men även om Partido Popular blev största parti är 4,5 miljoner förlorade röster en misstroendeförklaring som gör att han lär få svårt att bo kvar i La Moncloa.
En politisk osäker period på flera månader väntar i Spanien, som kan sluta på samma sätt som i grannlandet Portugal med att vänstern tar över regeringsmakten trots att regeringspartiet blev störst i valet.
Rajoy försökte låta segerviss när han kommenterade valresultatet vid midnatt: ”We have again won the elections. The party that wins the elections has to try and form the new government. The country needs a stable government”.
Men Rajoys parti har bara 122 mandat, jämfört med 186 i förra valet, 2011. Det är långt ifrån de 176 mandat som krävs för majoritet i parlamentet. Opinionsmätningarnas prognoser om att Rajoy skulle kunna sitt kvar genom en allians med uppstickarpartiet, liberala Ciudadanos, slog slint. De får tillsammans inte mer än 162 mandat.
Valet är även ett fiasko för det andra traditionella regeringspartiet, socialdemokratiska PSOE. Partiet förlorade 1,5 miljoner väljare, ovanpå de 4 miljoner som försvann i i förra valet. Det är det första valet som partiledare för Pedro Sanchez och med ännu en förlust för partiet är det en ledare med stukat självförtroende som ändå kan bli premiärminister.
Det spanska politiska systemet med två dominerande partier sedan Francodiktaturens fall krossades definitivt på söndagen. Vänsterns Podemos och liberala Ciudadanos har intagit den politiska scenen och det ställer helt nya krav på samarbete efter flera decennier där ett parti haft ensam majoritet. Samtidigt har de växande kraven på självständighet för Katalonien gjort Spanien till en politisk krutdurk.
Valet blev ändå en besvikelse för Ciudadanos, som legat uppåt 20 procent i mätningarna, men nu stannade på knappt 14. Partiledaren Albert Rivera verkade vilja inta något av samma roll som Beppo Grillo i italiensk politik. Rivera deklarerade på söndagskvällen att hans parti varken kommer att stödja Rajoy eller Sanchez som premiärminister. Han uppmanade de två gamla maktpartierna PP och PSOE att bilda en regeringsallian, vilket också påminner om regeringsunderlaget i Italien.
En blocköverskridande regeringskoalition, som i Tyskland, ses dock som helt omöjlig på grund av de hårda motsättningarna mellan partierna.
Den enda segraren i valet är Podemos, som nu är nästan lika stora som PSOE. Partiledaren Pablo Iglesias radade kaxigt upp en lång kravlista: Sociala rättigheter ska grundlagsfästas. Ett nytt valsystem ska inrättas, med mer proportionerliga val. En regering ska kunna avsättas genom folkomröstning.
Men det är svårt att se hur något av dessa krav ska kunna uppfyllas, eftersom Partido Popular som kraven är riktade emot bibehåller sin majoritet i överhuset Senaten och därmed kan blockera alla grundlagsändringar.
PSOE-ledaren Pedro Sanchez tog en försiktigare ställning och kastade över bollen till Mariano Rajoy, med ett konstaterande att det största partiet ska ha första chansen att försöka bilda regering. Det ger Sanchez extra tid att överväga möjliga regeringsallianser.
Rajoy måste komma överens med såväl Ciudadanos som de katalanska nationalisterna för att kunna få till stånd ett majoritetsunderlag, och även om valet blev en besvikelse både för Albert Rivera och Artur Mas lär de inte vara intresserade av uppgörelse med valets store förlorare.
Vänstern lär också få mycket svårt att få till stånd en regering som överlever första förtroendeomröstningen. Det kan krävas någon form av uppgörelse om Kataloniens framtid för att få ihop ett regeringsunderlag.
Politiska kommentatorer varnar för minst ett par månader av förhandlingar innan det blir klart hur Spanien politiskt ska styras. Efter fem-sex år av kris där Spanien varit i finansmarknadernas och de utländska långivarnas våld har den spanska ekonomin vänt långsamt uppåt det senaste året. Men politisk oklarhet om den ekonomiska politiken framöver väntas leda till ny ekonomisk osäkerhet.
Preliminära valresultatet för de fyra största partierna:
Konservativa Partido Popular 28,7% 123 mandat (2011: 44,6%, 186 mandat)
Socialdemokratiska PSOE 22%, 90 (28,8%, 110 mandat)
Socialistiska Podemos 20,6%, 69 mandat.
Liberala Ciudadanos 13,9%, 40 mandat.