”Nu börjar en era av pluri-nationell enighet, samexistens och tolerans” sa den spanske premiärministern i parlamentet medan hundratusentals protesterade mot honom på Madrids gator.
Med en amnestilag i bakfickan för att vinna småpartiers stöd, kunde den socialistiske premiärministern Pedro Sanchez till slut få ihop en koalition ett halvår efter sommarens val.
Spanien har liksom många europeiska länder lagt tiden bakom sig när två stora partier i lugn och ro kunde turas om vid makten. Numera kan ingen ta makten utan småpartiers röster.
Men att Sanchez lovat de katalanska separatisterna en amnesti, trots deras tilltag för sex år sedan att sätta upp en folkomröstning om att bryta loss sin region från staten Spanien, har retat många spanjorer.
En opinionsundersökning från september säger att minst två tredjedelar av spanjorerna ogillar amnestin. Sanchez såg det dock som sin enda möjlighet att behålla regeringsmakten.
De som dominerar protesterna på gatorna tycks vara Sanchez´ politiska opposition, högerns EPP liksom högerextrema samt högernationalister.
Särskilt inbjuden gäst i lördags var Foxs tidigare TV-värd Tucker Carlson.
Sanchez möts inte därför av kärlek från andra sidan heller, separatisterna som in i det sista hotade att hålla inne med sitt godkännande av honom som premiärminister.
Att premiärministern använt uttrycket ”benådning för begångna brott,” retade nämligen separatisterna som inte godtar att deras kampanj för ett oberoende Katalonien skulle vara brottsligt även om många dömts för det i spansk domstol.
De lovar/hotar dessutom att amnestin är inte allt de tänker utkräva från premiärministern:
”Idag tvingade vi er att upphöra med förtryck. Kanske kan vi få er att acceptera en folkomröstning också, sa Gabriel Rufian, partiledare för republikanska kataloner.
Men Sanchez bortsåg från allt sådant när han i sitt invigningstal höll fast vid att ”dialog, generositet och förlåtelse” har fungerat och läker sår. Bara socialisterna kan ena landet medan högern (EPP) vill splittra det, hävdade han.
Spanien hade en tuff tid under pandemiåren men har kommit tillbaka starkt med en bättre ekonomisk tillväxt än de flesta EU-länder. Kanske kan en god ekonomi ge Sanchez lite andrum med opinionen.
Eller inte.
För oppositionen till höger ser redan fram emot att ta hans kommande amnestilag till domstolarna för att få den förklarad mot grundlagen – vilket riskerar utlösa ilska och politisk kris från hans stödpartier.
Bägge parter vänder sig till EU för att få stöd.
Premiärminister Sanchez har utnyttjat att Spanien är EU-ordförande detta halvår till att pressa på för att göra katalanska, baskiska och galisiska – minoritetsspråk i Spanien – till officiella EU-språk.
EPPs ledare Alberto Feijjo har uppmanat EU att gripa in mot en lag som han anser vara odemokratisk och oacceptabel i en rättsstat och har anmält ärendet till EU-kommissionen.
Just nu ser den där eran av enighet ut att bli svårfångad.