SPD röstar ja till fortsatta regeringsförhandlingar – Dags för svenska politiker lusläsa nya EU-politiken

Martin Schulz och övriga i partiledningen såg nervösa ut under rösträkningen, men kunde andas ut när resultatet viskades till dem. En majoritet av partiets delegater sade Ja till fortsatta regeringsförhandlingar med kristdemokraterna.

Det beskedet gör också att det är hög tid för regeringar och partier i Sverige att börja lusläsa den 28-sidiga uppgörelsen, som lägger grund för en ny tysk EU-politik.

Röstsiffrorna 362 – 279 ger SPD-ledningen en tillräcklig majoritet på 53 procent som gett sitt stöd för att gå in i en ny stor regeringskoalition med CDU/CSU. Samtidigt kan partiledaren Martin Schulz peka på att en stor minoritet är missnöjd med uppgörelsen när han går in i formella regeringsförhandlingar med Angela Merkel, och att det krävs fler eftergifter från kristdemokraterna för att få stöd av de 440 000 SPD-medlemmarna när de ska rösta om slutuppgörelsen.

Regeringsuppgörelsen från den 12 januari innebär en helomvändning av den tyska EU-politiken, med bland annat löften om mer stöd till euroländer i kris, mer pengar till EU-budgeten och ökat inflytande för EU-parlamentet över de ekonomiska krisåtgärderna.

De tre första sidorna i uppgörelsen handlar om den nya EU-politiken, och de finns nu också översatta till engelska av universitetet i Gent.

De tre tilltänkta regeringspartierna ger inte bara besked om att de vill samarbeta med Frankrikes president i hans långtgående ambitioner för att fördjupa euroländernas samarbete. I uppgörelsen ingår också andra politiska åtaganden som kommer att påverka Sverige om de genomförs på EU-nivå.

De tyska partierna ställer sig bakom kravet på en miniminivå för bolagsskatten i EU. De kräver skatteregler som gör att storbolag som Google, Facebook och Amazon betalar skatt i de länder de verkar.

Nästa tyska regering kommer också enligt uppgörelsen att driva kravet i EU om lagstiftning för att det ska införas nationella minimilöner och garantier om minimistöd för medborgarna i alla medlemsländer.

”Wir wollen einen Rahmen für Mindestlohnregelungen sowie für nationale Grundsicherungssysteme in den EU-Staaten entwickeln.”

Förbundskansler Angela Merkel har redan inlett förhandlingar med Frankrikes Emmanuel Macron om hur euroländernas ekonomiska samarbete ska stärkas. De båda ländernas finansministrar möttes i förra veckan.

Det finns en hel del meningsskiljaktigheter efter att den tyska regeringen under flera år bromsat alla förslag om ökad solidaritet mellan euroländerna. Emmanuel Macron talar nu mera om att hans långtgående ambitioner är långsiktiga. Men finansministrarna sade på en gemensam presskonferens att de siktar på en uppgörelse under våren.

I de fortsatta tyska regeringsförhandlingarna lovade Martin Schulz SPD-delegaterna att ställa krav på skärpta villkor vid korttidsanställningar, förändringar av sjukförsäkringarna och större möjligheter till återförening i ömmande fall för flyktingfamiljer. Angela Merkel och CSU:s Horst Seehofer har hittills avvisat allt tal om ändringar i den preliminära uppgörelsen.

Utgången av de fortsatta regeringsförhandlingarna lovar bli fortsatt spännande. Men övriga länder EU-politiker bör räkna med att efter påsik möta en nygammal tysk regering med EU-entusiasten Martin Schulz i en ledande roll.