Dragkampen mellan kväveutsläppen och naturen ledde till dramatiska omkastningar i valet i Nederländerna. Det nya högerpopulistiska bondepartiet BBB blir största parti i holländska överhuset, men Grönavänstern och socialdemokratiska Pvda som vill ha hårdare tag mot miljöutsläppen gick också framåt och blir jämnstora med BBB.
Striden om kossornas metangaser lär snart spridas till övriga EU.
Nederländska regeringens ”kväveminister” ska nästa månad offentliggöra en lista på de 3 000 jordbruk med störst utsläpp som måste läggas ner i år. Bondeprotesterna har varit massiva och regionalvalet blev en folkomröstning om regeringens plan att radikalt minska antalet jordbruk och skära ner uppfödningen av nötkreatur, grisar och kycklingar.
Doften av koskit tränger in genom luftkonditioneringen när man kör genom Nederländerna. Bönderna har haft ett undantag från EU:s regler för hur mycket skit de får lägga på åkrarna och hur mycket kväve som får läcka ut i vattendrag och ner i grundvattnet. Men landets högsta domstol satte stopp för det med en unik dom 2020 där miljöorganisationer vann över regeringen.
Nationalkonservativa bondepartiet BBB bildades när bondeprotesterna startade för att försöka stoppa tvångsnedläggningar av jordbruk, och det har lierat sig med högerextrema partier med en anti-EU, anti-migration och förbud mot burka-linje.
BBB blev största parti i flera holländska regioner där valdeltagandet också var större än normalt. Det är dessa regionpolitiker som i sin tur väljer ledamöter till det nationella överhuset senaten. Där kommer BBB nu att få 15 av de 75 platserna – senaten kan stoppa regeringsförslag, men inte ändra dem.
– Väljarna har visat att de har fått nog av regeringens politik. Det här handlar inte bara om kväveutsläpp. Regeringen tar inte väljarnas oro på allvar. Vi ska stoppa regeringståget, utropade partiledaren Caroline van der Plas på valvakan.
De fyra regeringspartierna backade i valet, framför allt kristdemokratiska CDA som tidigare haft starkt stöd bland bönderna. Men de stora förlorarna i valet var högerextrema Forum voor Democratie, som backar från 12 till två platser i senaten. Geert Wilders anti-islamparti PVV och ultraortodoxa SGP tappar också ett mandat var.
Det gör att regeringskoalitionen med 24 mandat fortsatt kan få ihop en majoritet i senaten, förutsatt att premiärminister Mark Rutte kan få stöd av vänsterpartierna GroenLinks och Pvda, som ökade något till 15 mandat.
Men GroenLinks ledare Jesse Klaver har krävt att regeringen skärper sin klimatpolitik och avvecklar subventionerna till fossilindustrin för att gå med på en uppgörelse.
Regeringen måste också få stöd av de nya regionregeringarna för att kunna genomdriva planerna på att köpa ut och lägga ner jordbruk och företag som ligger i närheten av naturområden.
Kväveminister Christianne van der Wal säger att högsta domstolens beslut om att de stora utsläppen måste minskas är oåterkalleligt:
– Det är väldigt komplicerat och kommer att få stora effekter för väldigt många människor. Men det finns inget alternativ.
Nederländerna är ett av världens största exportländer av jordbruksprodukter. I ett land med 17 miljoner invånare på en yta om 41 000 kvadratkilometer (Sverige 528 000) finns 1,5 miljoner nötkreatur, 11 miljoner grisar och 49 miljoner fjäderfän.
Men kraven på att minska mängden koskit lär bli en stridsfråga i flera länder. I Irland förhandlar regeringspartierna om nedskärningar av jordbrukets utsläpp med 22-30 procent.
Utsläppen av metangaser från bland annat jordbruket står för ungefär hälften av de utsläpp som driver upp temperaturen på jorden, enligt Global Methane Pledge som Sverige och ett hundratal andra länder ställt sig bakom. Länderna lovar att minska sina utsläpp av metan med 30 procent till 2030.
I Sverige har dragkampen om metangaserna än så länge bara nått till enkla frågor i riksdagen, där jordbruksminister Peter Kullgren(KD) hänvisar till utredningar, samtidigt som han lovordar svenska kossor i lanseringen av KD som ett landsbygdsparti.
Jordbruksministern upprepar inte LRF:s pinsamma pr-slogan ”Kor kan kyla klimatet”, men han ligger bra nära i sina slagord:
”Kor ger oss naturgödsel som minskar vårt beroende av importerat konstgödsel och naturgas.”