Sverige ledarland i EU-utrikespolitik? Hahahaha

Hallå, Sverige är efter Tyskland det mest inflytelserika landet inom EU:s utrikespolitik????!!!!
Nej.

Det hjälper inte att tankesmedjan ECFR kommit fram till denna slutsats efter mycket arbete och analys.
En kort titt i verkligheten säger att hur man än mäter – så blir Sverige aldrig ”tvåa i utrikespolitik”.

Kommer utländska potentater resande till oss för att möta och försöka vinna den svenska regeringens stöd i någon EU-fråga?
Ringer Washington, Johannesburg eller Peking och försöker påverka Löfven & Co?
Gör Putin några ansträngningar för att få Sveriges bevåg?
Bevakas svenska inrikespolitiska debatter av utländsk press eftersom en viktig EU-fråga kan avgöras av var vi svenskar väljer att ställa oss?
Nej.

För de vet alla, precis som vi gör, att det inte är via Sverige som man får något att hända inom europeisk utrikespolitik.
Löfven och Wallström är inte kända för att kunna leverera stödtrupper inom någon fråga.

Ska man påverka EU – det är ingen hemlighet, kräver inga långa analyser – går man via Bryssel och Berlin.
EU-institutionerna och Angela Merkel.
Får man dem på sin sida, så ligger man ganska bra till.

(London har traditionellt varit en viktig spelare. För tillfället har David Cameron dock rätt mycket spelat bort det kortet. Andra EU-huvudstäder vill helst inte alliera sig med en loser.
Frankrike är däremot ett uppenbart alternativ – president Francois Hollande kan, om han verkligen försöker, leverera flera sydeuropeiska länders stöd. Men han försöker sällan.)

Tankesmedjan ECFR ger sig själv huvuduppgiften att mäta hur EU påverkar omvärlden via utrikespolitiken. Detta kan vara värdefullt, åtminstone över tid. I det korta perspektivet är ju sanningen att EU-länderna har stora svårigheter att ena sig utrikespolitiskt.
Därför blir EU:s ställningstaganden för de mesta de enkla: Kina borde tänka mer på mänskliga rättigheter. Israel och Palestina borde försöka komma överens.

I övrigt bromsas EU-aktivism på området av att Storbritannien vill göra som USA vill, Frankrike har mängder av koloniala band att försvara, Spanien ömmar för Latinamerika i alla lägen, Tyskland förhåller sig helst passivt och Polen + Baltikum har länge generat övriga med att vara rabiat anti-ryska medan Italien glatt kör pro-ryskt och tidvis även pro-libyiskt.

I år, då inne på sitt sjätte år av utrikespolitisk värdering, har det gått upp för ECFR att det är EU-institutionerna som utgör klistret i denna extremt spretiga församling. Det är de som faktiskt syr ihop någon form av gemensam inställning.
Det är pinsamt för ECFR att den insikten skulle dröja till nu.

Förhoppningsvis lägger man snart ner idén att mäta och väga vilket enskilt EU-land som ”leder”, ”halkar efter” eller är ”solidariskt” inom utrikespolitiken.
Det är ganska omöjligt – alla länder försvarar i alla lägen vad man upplever som sina nationella intressen. Det avgör rätt mycket hur man ställer sig mot Ryssland, USA eller Kina.

Annars är det största problemet med rankingen att det land vinner, som agerar på det sätt ECFR bestämmer är ”rätt” agerande i utrikespolitiken.

Av totalt sex kategorier som ett land kan ”scora” i, finns till exempel två stycken som ger plus om man är tufft mot Ryssland.
Och där! blev Sverige plötsligt ”mer inflytelserikt” i europeisk inrikespolitik än t ex Rysslandsvänliga Italien.

Sverige slipper däremot minus för att bocka och skrapa inför Saudiarabien i vårt vapensäljarnit. Det räknas inte.
Att Storbritannien på precis samma sätt bockat och skrapat inför Kina för att få sälja mer, det ger däremot ett rejält minus.
Hå, Sverige blev simsalabim ”lika inflytelserikt” som Storbritannien på europeisk utrikespolitik.

Sverige kammar däremot inte hem något plus för att vara tufft mot Israel. Sådant räknas inte heller.
Belgien kanske kunde vunnit ett plus för att vara tufft mot USA i handelsförhandlingarna?
Nej, man måste vara samarbetsvillig med USA för att få plus i den här tävlingen så Spanien får sitt enda plus för just det.
Ett belgiskt plus för att inte skicka soldater som krigar utomlands? Nej, det ger ett minus i ECFR:s huvud och Belgien hamnar bland ”slackers”.

Hela rankingen är bara fånig.
Lägg ned den.