Theresa May backar för Brexitörernas krav – hoppas nytt EU-Nej gör hennes Brexitavtal enda alternativ

Theresa May är beredd att gå mycket långt för att hålla ihop sitt parti. Så långt att hon överger allt hon sagt tidigare om och om igen. I stället för att söka en blocköverskridande uppgörelse valde hon på tisdagen att backa för Brexitörernas krav och förklara att det som var ”omöjligt” för två veckor sedan nu är ”realistiskt”.

Senast den 14 januari deklarerade Theresa May i parlamentet att hennes Brexitavtal är ”Det enda möjliga avtalet”. Hon avvisade alla som ifrågasatte garantin – the backstop – för en öppen gräns på Irland med det entydiga beskedet: ”EU är inte berett att öppna utträdesavtalet. Om vi säger nej till the backstop kommer det att leda till No deal”.

På tisdagen manade hon parlamentet att rösta för Brexitörernas krav på att regeringen ska begära en omförhandling av utträdesavtalet och ändra the backstop.

-Jag har lyssnat på parlamentet, förklarade May sitt fotbyte. Men utan att förklara varför hennes bedömning av vad som var ”omöjligt” för ett par veckor sedan nu var möjligt.

Brexitörernas motion, som även fick stöd av Toryhögerns ledare Jacob Rees-Mogg, röstades igenom med 317-301, innebär att regeringen ska kräva ”alternative arrangements” i stället för the backstop. Theresa May undvek att svara på frågor om vad det innebär. Men Brexitörer uttolkade det som att UK på något sätt ska få möjlighet att ensidigt besluta att lämna the backstop.

Redan under debatten i det brittiska parlamentet läckte det ut att EU-kommissionens Jean-Claude Juncker i ett telefonsamtal med Theresa May klargjort att EU:s nej till att omförhandla utträdesavtalet står fast.

Omedelbart efter omröstningen i parlamentet gick EU-ordföranden Donald Tusk ut med ett uttalande från EU27-regeringarna med ett stenhårt Nej till omförhandling av utträdesavtalet:

Lika vek som Theresa May var mot Brexitörerna lika hård var hon mot de parlamentsledamöter som motionerat om att utträdesdatumet ska skjutas framåt för att förhindra att UK tvingas lämna utan ett utträdesavtal den 29 mars. Det skulle också ge parlamentet tid att kompromissa sig fram till en överenskommelse.

Det viktigaste förslaget med den innebörden, från bland andra Labourledamoten Yvette Cooper, som skulle ha inneburit ett juridiskt bindande beslut om att begära uppskjutet utträdesdatum, röstades ner med 321 – 298.

-Om parlamentet godkänner dessa förslag skulle det förändra reglerna att det är regeringen som styr över vad som händer i parlamentet. Det skulle kunna ha långt gående konsekvenser för hur Storbritannien regeras, varnade Theresa May i högstämda ordalag.

Parlamentet röstade dock, med 318-310, för ett icke juridiskt bindande uttalande från bland andra Toryledamoten Caroline Spelman att UK inte ska lämna EU utan ett utträdesavtal. Men det är mer en önskan från parlamentet än ett hårt krav som regeringen måste anpassa sig efter:

Rejects the United Kingdom leaving the European Union without a withdrawal agreement 

Det krävs inte särskilt mycket konspirativt tänkande för misstanken att Theresa Mays plan är att begära en omförhandling med EU om ett förslag hon vet kommer att avvisas. Ytterligare några veckor går och när den 29 mars närmar sig är det enda alternativ som finns för att undvika en No deal att säga ja till premiärministerns Brexitavtal.

Det är lika lätt att se att Brexitörernas plan med att begära en omförhandling som de vet kommer att mötas med ett nej som ytterligare ett steg på vägen att lämna EU utan utträdesavtal som de nu verkar anse är det verkliga Brexit-alternativet.

Brexitörerna har redan andra förslag på gång för att få till en hård Brexit som kan ställas mot Theresa Mays Brexitavtal. Förhandlingarna om det framtida handelsavtalet med EU skulle dras ut ända till december 2021, och om det inte går att nå en uppgörelse ska UK då övergå till handelsreglerna enligt handelsorganisationen WTO. I stället för garantin – the backstop – för en öppen gräns på Irland utlovas ett ”skyddsnät” som inte innebär mer än frihandel mellan Nordirland och EU-landet Irland. Det skulle säkerligen leda till återinförda gränskontroller.

Det nya förslaget, kallat ”The Malthouse Plan” efter en junior minister som deltagit i att ta fram förslaget, har märkligt nog även fått stöd av den tidigare Toryministern Nicky Morgan, som röstade för Remain i folkomröstningen.

Brexitörerna är på väg att ta över kontrollen av Brexitförhandlingarna sedan Theresa May målat in sig i ett hörn för att leva upp till det löfte hon avgav när hon tillträdde som premiärminister att UK ska lämna både EU:s inre marknad och tullunion. Risken för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal ökade på tisdagskvällen.