Theresa May behåller kontrollen med hårsmån – men risk tomhänt till EU-toppmötet för att be om uppskov

Theresa May blir nedröstad med rekordsiffror och backar och backar, men efter tre dramatiska dagar i parlamentet står premiärministern fortfarande kvar och styr Brexitprocessen.

På tisdagskvällen röstades regeringens Brexitavtal för andra gången ned med historiska siffror, med 149 röster. Trots att Theresa May kvällen innan fått några extra garantier av EU för att lugna Brexitörerna och nordirländska unionisterna.

På onsdagskvällen föll hennes regering samman i den omröstning som tvingats fram av parlamentet om att säga nej till att UK ska lämna EU utan något utträdesavtal. Parlamentet gick mycket längre än Theresa May tänkt sig och uteslöt No Deal överhuvudtaget.

På torsdagskvällen utföll omröstningarna bättre för Theresa May.

+ En motion om en ny folkomröstning om Brexit röstades ner med förkrossande 334 – 85. De flesta Labourledamöter lade ner med motiveringen att det var ”fel läge” att ta upp frågan. Men 334 nejröster visar att det finns en absolut majoritet i parlamentet emot kravet.

+ Theresa May lyckades också förhindra att parlamentet får tillfälle att rösta om andra alternativ än regeringens Brexitavtal före EU-toppmötet nästa vecka. En motion från både Labour- och Toryledamöter med Hilary Benn(Lab) i spetsen om att parlamentet ska ta över och organisera sådana omröstningar nästa vecka avvisades med 314 – 312, två rösters marginal. Regeringen klarades sig genom stenhård inpiskning och hot om att straffa ministrar som inte följde regeringslinjen.

+ Theresa May kan nu lägga fram sitt Brexitavtal för en tredje omröstning dagarna före EU-toppmötet. Regeringen hade tagit över en del av oppositionens krav på att begära ett uppskov med utträdesdatumet den 29 mars. Men regeringens motion kallar det för en ”teknisk förlängning” till den 30 juni för att hinna med lagstiftningsprocessen, under förutsättning att Brexitavtalet godkänts på tredje försöket. Om avtalet avvisats ännu en gång säger regeringsmotionen att UK måste begära ett långt uppskov, som bland annat innebär att brittiska partier ställer upp i EU-parlamentsvalet. Regeringens motion antogs med 412 – 202.

Trots att Theresa May tvingats gå med på att begära uppskov med EU-utträdet och ta bort hotet om No Deal hoppas hon kunna öka pressen på Torybrexitörerna och nordirländska unionisterna att få dem att nu rösta för Brexitavtalet, inför hotet om att annars kommer Brexit att skjutas upp lång tid med slutresultatet en ”mjuk Brexit” med nära relationer med EU även i framtiden, som en tullunion eller ”Norgemodell”.

Men Theresa Mays envetna plan att få igenom sitt Brexitavtal är ändå hotad från flera håll:

+ Det krävs att 70-80 Brexitörer byter fot och röstar med regeringen. Flera ledamöter i Toryhögerns ERG-fraktion har redan sagt att de inte kommer att ändra sig. Flera av regeringens Brexitörer, som handelsminister Liam Fox och Brexitminister Steve Barclay, röstade emot regeringens förslag om att begära uppskov med EU-utträdet. Om regeringens Brexitavtal avvisas en tredje gång tvingas Theresa May åka tomhänt till EU-toppmötet.

+ Regeringen lovade omedelbart före torsdagskvällens omröstning att parlamentet ska få rösta om alternativ till Brexitavtalet senast den 25 mars, som ett sätt att förhindra att Hilary Benns motion skulle antas. Regeringen lyckades med manövern, men om Brexitavtalet röstas ner en tredje gång kommer det att vara den begärda omröstningen om olika Brexitalternativ som kan peka ut en utväg ur dagens låsta läge.

+ Det krävs klartecken från samtliga 27 EU-länder och EU-parlamentet för ett uppskov med utträdesdatumet 29 mars. EU27 vill inte framstå som att det är deras ansvar att UK lämnar EU utan utträdesavtal. Men om Theresa May kommer tomhänt till EU-toppmötet utan att ha en parlamentsmajoritet bakom sitt Brexitavtal kan det bli EU som styr den fortsatta Brexitprocessen.