Theresa May kom tillbaka tomhänt från EU-toppmötet, men vägrade erkänna det inför det brittiska parlamentet. Och trots ett massivt motstånd mot hennes Brexitavtal avvisar hon alla alternativ – en ny folkomröstning eller fortsatt tullunion och EES-medlemskap för UK.
May överlever som premiärminister tack vare bristen på alternativt politiskt ledarskap. Hon kan därmed driva Storbritannien allt närmare klippkanten att stå utan ett avtal vid EU-utträdet den 29 mars.
Theresa May blåljög i praktiken för parlamentet på måndagen när hon hävdade att hon fått ”juridiskt bindande” försäkringar från EU-toppmötet om att ”the backstop” – garantierna för att Nordirland ska ha särskilda handelsregler med EU – inte ska gälla för evigt.
EU-toppmötet gjorde ett uttalande där man lovar att sträva efter ett framtida avtal med UK som gör att ”the backstop” inte behöver träda i kraft. Men EU-ledarna slår samtidigt fast att ”the backstop” kommer att gälla så länge den behövs.
”The backstop would onlybe in place for as long as strictly necessary.”
EU-toppmötet upprepar därmed bara det som sägs i det juridiskt bindande 582 sidor tunga utträdesavtalet – om ”the backstop” behöver träda i kraft eller inte avgörs av vilken form av framtida samarbetsavtal som UK vill ha med EU.
Theresa May hävdade också att det pågår fortsatta förhandlingar mellan henne och EU om ytterligare ”juridiska försäkringar”. Trots att EU-ordföranden Donald Tusk dementerade det efter förra veckans toppmöte när han deklarerade att han inte har något mandat att kalla in fler toppmöten om Brexit.
Det är en illusion som Theresa May presenterar för det brittiska parlamentet – att hon fått ”juridiskt bindande” åtaganden av övriga EU-ledare, och att hon kommer att få ännu fler under jul- och nyårshelgen. Och med hjälp av denna förvrängda verklighetsbeskrivning motiverar hon att parlamentets omröstning om Brexitavtalet skjuts upp till tredje veckan i januari.
May kan inte ens själv tro på det hon säger. Det handlar i stället om den desperata taktiken att driva parlamentet så nära klippkanten att en majoritet inför valet mellan hennes Brexitavtal och ”Harmageddon” vid ett EU-utträde utan avtal den 29 mars ska böja sig och stödja henne.
Theresa May har kunnat fortsätta den här katastroftaktiken tack vare att det inte finns något majoritet som stoppat henne i Torypartiet – där försöket att avsätta henne misslyckades förra veckan.
Labour har också gett Theresa May fritt spelrum genom att inte ens ha försökt skapa en majoritet emot henne i parlamentet. Labourledaren Jeremy Corbyn har gång på gång hotat med att väcka misstroendevotum mot May. Senast en halv timme innan måndagens parlamentsdebatt. Men när han fick ordet kom det på nytt bara långa utfall mot premiärministern, utan krav på misstroendeomröstning.
Jeremy Corbyn vill ha ett nyval, men har ingen chans att få något stöd för det från Torybänkarna. Han vet att det enda alternativ som nu skulle kunna få stöd över blockgränsen är ett förslag om en ny folkomröstning. Men Corbyn befarar att en sådan skulle göra att Labours chanser att vinna nästa parlamentsval minskar kraftigt. Därför har Corbyn valt att sitta på händerna och inte gjort något för att på allvar försöka förhindra en No Deal.
På måndagskvällen efter debatten valde dock Jeremy Corbyn plötsligt att ändå lägga fram kravet på misstroendevotum mot Theresa May. Han motiverar det med premiärministerns vägran att låta parlamentet rösta om Brexitavtalet nu.
Men Corbyn valde att inte kräva misstroendeomröstning om hela regeringen, och därmed är det när detta skrivs oklart när omröstningen kommer att äga rum.
Det är i själva verket i Theresa Mays egen regering som de enda verkliga försöken att förhindra en No Deal pågår.
Den tidigare Brexitören, handelsministern Liam Fox, har öppet talat om att parlamentarikerna måste få chansen att rösta om olika alternativ.
“Personally I wouldn’t have a huge problem with Parliament as a whole having a say on what the options were.”
Desperationen har nu gått så lång att ministrar i Theresa Mays regering lanserar idéer om att parlamentet ska hålla ”provomröstningar” om olika alternativ för att försöka från ett förslag som kan få majoritetsstöd. Om väljarna ska få en ny chans att rösta för att stanna i EU. Eller ett så kallat Norge+-avtal, där UK stannar både i EU:s inre marknad och tullunion med fri rörlighet för arbetskraft men utan att ha något att säga till om i EU.
Education Secretary Damian Hinds also refused to rule out an “indicative votes” process to break the deadlock – arguing going through the options would win MPs over to the PM’s deal.
Men i parlamentet på måndagen hävdade Theresa May upprepade gånger att hon hade stöd av ”hela regeringen” för sin linje att det är hennes Brexitavtal som gäller, och att en ny folkomröstning är helt uteslutet.
Problemet för Theresa May är att ingen tror på hennes ord längre. I parlamentsdebatten påminde flera ledamöter om att premiärministern i fjol om och om igen försäkrade att det inte skulle bli något nyval, och sedan svängde hon. På samma sätt lovade May att den avgörande omröstningen om Brexitavtalet skulle hållas den 11 december. Men efter en veckas debatt ställdes den in i sista stund.
Nu utlovar Theresa May ännu en veckolång debatt om Brexitavtalet med start den 7 januari – då hon också ska presentera nya ”juridiskt bindande” försäkring från EU-ledarna om ”the backstop”. Veckan därpå utlovar hon ”The meaningful vote” om Brexitavtalet.
Den stora osäkerheten är vem som tar ansvar för Storbritanniens framtid när Theresa Mays illusion till slut krossas.